Despre rasism şi discriminare. ROMO SAPIENS, la Teatrul Național din Târgu-Mureș
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-rasism-si-discriminare-romo-sapiens-la-teatrul-national-din-targu-mures/

Teatrul Naţional Târgu-Mureş a demarat la începutul acestei stagiuni proiectul de teatru documentar ROMO SAPIENS, proiect realizat în România şi Germania, respectiv în Târgu-Mureş, Bucureşti, Cluj şi Berlin. Tema dezvoltată de acest proiect este rasismul şi discriminarea, în contextul autohton românesc, dar şi în cel amplu, al migraţiei romilor în Europa.

Un articol de Petre Ivan|2 noiembrie 2015

O doamnă care e web-designer vrea neapărat să îi ajute pe cerşetorii romi. Consiliul local al unui oraş din România evacuează o întreagă stradă la groapa de gunoi. Un orfan devine victima unui show de televiziune meschin.

Funcţionarii germani sunt complet depăşiţi de situaţie. Un mincinos profită de binefăcătorii săi germani şi o activistă romă radioasă ne spune clar cum stau lucrurile.

Poveştile despre romii din Berlin şi din România se petrec într-o lume ce ni se dezvăluie ca o succesiune de stații de metrou, rămânându-ne, în acelaşi timp, inaccesibilă.

Spectacolul este realizat de Kincses Réka, autoare şi regizoare de film, stabilită în Berlin, Alina Nelega, autoare şi dramaturg din România, şi Alina Şerban, actriţă şi autoare romă, la ora actuală lucrând în Londra.

Cu: Elena Purea, Alina Şerban, Zita Moldovan, Alexandru-Andrei Chiran, Dragoş Dumitru, Gina Henkel, Alexander Ebeert.

ROMO SAPIENS este un proiect dezvoltat în parteneriat de Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Asociaţia Romo Sapiens-Rudy Moca şi Teatrul Heimathafen din Berlin, alături de Asociaţia SüdOst Europa Kultur e.V.

După premiera ce va avea loc la Berlin, spectacolul va fi jucat și în România la București (6 și 7 noiembrie 2015, la Teatrul Odeon, de la ora 19.30), Târgu-Mureș (la Teatrul Național în zilele de 10 și 11 noiembrie 2015, ora 19.00) precum și la Cluj Napoca (la Casa Tranzit în 13 și 14 noiembrie 2015, ora 19.00).

Spectacolul se joacă în trei limbi şi este supratitrat.

Preţul biletelor: 21,20 lei şi 12,72 lei

Foto: ROMO SAPIENS – www.teatrunational.ro

08
/12
/13

La aniversarea primului an al Teatrului de Artă Bucureşti, publicul va avea parte de o surpriză de proporţii: Alexandru Maftei, cunoscutul regizor al filmelor „Domnişoara Christina” şi „Bună, ce faci?”, debutează în teatru cu regia primului său spectacol: „6 din 49”, de Spiró Győrgy.

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

07
/12
/13

În 1986 murea Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai populari actori români. Rămas celebru pentru rolurile sale comice, el credea că realismul înseamnă totul în artă și că trebuie să fie din toate punctele de vedere acela pe care-l joacă „și nimic altceva”.

06
/12
/13

Duminică, 8 decembrie, de la ora 20.00, Jazzappella va cânta în cafeneaua Schengen (str. Calea Victoriei nr. 21-23), în cadrul celui mai nou proiect de televiziune al Naşul TV: Muzică liberă - Live din Schengen.

06
/12
/13

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.