Politicianul Theodor Paleologu şi dirijorul Cristian Lupeş dezbat la Duminicile Muzicale ale Festivalului „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dezbatere-despre-rolul-festivalului-george-enescu-theodor-paleologu-si-cristian-lupes/

Duminică, 28 iulie, de la ora 11 are loc o nouă întâlnire în cadrul Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitaţi la dezbatere sunt politicianul Theodor Paleologu şi dirijorul Cristian Lupeş.

Un articol de Corina Vladov|26 iulie 2013

Duminică, 28 iulie, de la ora 11.00 are loc o nouă întâlnire în cadrul Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu, la Librăria Humanitas Cișmigiu. Invitați la dezbatere sunt politicianul Theodor Paleologu și dirijorul Cristian Lupeș.

Cât de important este ca România să fie aliniată la circuitul internațional al valorilor? Cum putem să fim conectați la o piață culturală internațională din ce în ce mai competitivă? Sunt câteva dintre întrebările la care cei doi invitați vor răspunde, în cadrul dezbaterii numite „Festivalul Enescu – punte comună între Est și Vest”.

Theodor Paleologu, diplomat și om de cultură, cu experiența marilor evenimente culturale internaționale, va vorbi despre direcțiile pe care România le poate urma – prin Festivalul Enescu – pentru a fi prezentă pe harta culturală a lumii.

În cadrul acestei ediţii a Festivalului, Cristian Lupeș va dirija una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, Orchestre National d’Ile de France pe scena Ateneului Român (pe 14 septembrie). Solista concertului va fi una dintre cele mai bune violoniste ale momentului la nivel mondial, Alissa Margulis, despre care The Guardian scrie că „interpretează excepțional” și pe care o valorizează doi dintre cei mai mari muzicieni ai lumii: „e genială”, spune legendarul Mischa Maisky, în timp ce pianista-fenomen Martha Argerich o numește „o violonistă extrem de talentată”.

Discuția va fi urmată de microrecitalul violonistului Paul Răducanu, bursier în programul „Tinere talente 2013” al Fundației Principesa Margareta a României. Acesta va interpreta lucrări de Johann Sebastian Bach şi de Vasile Filip.

Credit Foto: paleologu.com, cristianlupes.ro

09
/06
/15

Iubitoare, frumoasă, vibrantă, acoperită de flori şi de lauri, cerută, primită şi sărbătorită peste tot în lume ca o regină a cântecului, soprana Hariclea Darclée a trăit în epoca de maximă strălucire a teatrului de operă. A încetat din viață într-o zi de 12 ianuarie (1939), la București.

09
/06
/15

Reinventat în Farid Fairuz, coregraful si performerul Mihai Mihalcea a fost invitat recent să sustină trei reprezentații cu spectacolul “Realia (București-Beirut)” în cadrul festivalului Rencontres choregraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, care de-a lungul timpului a lansat si conscrat nume devenite celebre ale scenei internationale de dans si performance.

09
/06
/15

Un festival devenit tradiție pe scena culturală a orașului, Bucharest Music Film Festival a ajuns la cea de-a X-a ediție și va celebra acest moment alături de bucureșteni în Piața George Enescu, în perioada 19 -28 iunie.

09
/06
/15

La finalul unei stagiuni în care a oferit lunar publicului un frumos concert de folclor de calitate, ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO vă invită duminică, 14 iunie (17.00), la Sala Radio, la un concert deosebit intitulat „Şlagărele muzicii populare româneşti”.

02
/06
/15

Simfonia fantastică, celebra creaţie a lui BERLIOZ, dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, JAN MRÁČEK, tânărul violonist ceh de doar 24 de ani, distins în 2014 cu premiul I la Fritz Kreisler International Violin Competition – Viena şi singurul concert pentru vioară semnat de BRAHMS sunt elementele reunite în evenimentul prezentat vineri, 5 iunie (19.00) de Orchestra Naţională Radio.