Din culisele La tête haute. Cu Catherine Deneuve
https://www.ziarulmetropolis.ro/din-culisele-la-tete-haute-cu-catherine-deneuve/

Catherine Deneuve (Dancer in the Dark, Belle de Jour, Dans la cour, 3 Coeurs) este judecător pentru minori în La Tête haute / Capul sus / Standing Tall, film care intră de azi în cinematografe. 

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2016

Regia este semnată Emmanuelle Bercot (Elle s’en va / On My Way) care anul trecut a şi vizitat România cu ocazia   Festivalului Les Films de Cannes à Bucharest (23 – 29 octombrie 2015).

La Tête haute a fost proiectat în deschiderea Festivalului #Cannes2015. Anul acesta, filmul are opt nominalizări la Premiile César 2016 (26 februarie).

La Tête haute / Capul sus urmăreşte experienţele lui Malony (jucat de actorul debutant Rod Paradot, recrutat întâmplător de pe treptele unei şcoli profesionale de tâmplărie), un delincvent juvenil care îşi petrece o bună parte din copilărie, de la vârsta de la 6 până la 18 ani, mai mult prin tribunale şi centre de educare pentru minori. Actriţa Catherine Deneuve însăşi a petrecut câteva săptămâni bune prin sălile de tribunal în care se judecau cauze cu delincvenţi minori pentru documentare.

“Am stat de vorbă cu Emmanuelle (Emmanuelle Bercot, regizorul filmului) şi împreună am ajuns la concluzia că ar fi bine să vedem cu ochii noştri ce se întâmplă în astfel de locuri. Care e tonul, cum vorbesc oamenii, cum se comportă”, spune Deneuve. “Adesea sunt dialoguri foarte tehnice, discuţii aplicate. La aceste audieri am asistat la fel şi fel de scene… Îmi amintesc, spre exemplu, de un caz cu doi băieţi şi o fată care nu mai voiau să se întoarcă la tatăl lor. Mama era deasemenea prezentă în sală. Erau prezenţi avocaţii lor, consilierii şi judecătorul. Pot să spun că am înţeles foarte bine situaţia, am putut simţi traumele şi drama celor implicaţi. Surpriza mea cea mai mare a fost să constat importanţa şi timpul acordat de către persoanele din sistem acestor adolescenţi. Răbdarea lor, puterea imensă de a asculta…”

Ori Depardieu, ori Deneuve!

Iniţial, în rolul judecătorului de minori din film ar fi putut să joace Gerard Depardieu. “Pentru acest rol aveam nevoie de cineva cunoscut, o autoritate incontestabilă a cinematografului”, spune regizoarea Emannuelle Bercot. “De aceea, încă de la început am avut în cap doar două nume: Catherine Deneuve sau Gérard Depardieu. Nimeni altcineva!”. Bercot îşi aminteşte de o discuţie auzită în copilărie dintre unchiul său, el însuşi consilier la un centru pentru minori, şi o judecătoare specializată în astfel de cazuri. Era vorba de un băiat cu probleme destul de grave, caz pe care cei doi încercau să îl rezolve de mai mult timp. “Pentru el, dvs sunteţi mama, iar eu sunt tatăl”, a spus consilierul. “Ba nu! E invers!”, i-a răspuns judecătoarea. “Dvs. sunteţi mama, iar eu sunt tatăl!”. Din acel moment, Emmanuelle Bercot a decis că rolul principal în filmul ei va fi jucat de o femeie, mai precis de Catherine Deneuve.

Câteva amănunte mai puţin ştiute despre Catherine Deneuve
Catherine Deneuve are acum 73 de ani şi, de-a lungul carierei, a jucat în peste 120 de filme.

A fost descoperită la 20 de ani de regizorul Roger Vadim, cu care are şi primul copil, tot de atunci. Al doilea copil se naşte pe când Catherine are 28 de ani: este vorba de Chiara Mastroiani. Tatăl: actorul italian Marcello Mastroiani, cu care Deneuve face de-a lungul timpului cinci filme.

Catherine Deneuve însăşi este fiica a doi actori: Maurice Dorléac şi Renée Deneuve, al cărei nume îl şi poartă.

În 1996 se îndrăgosteşte atât de mult de filmul Breaking the Waves încât îi scrie pe loc o scrisoare lui Lars von Trier şi îi cere un rol într-un viitor film al său. Solicitarea se concretizează într-un rol în Dancer in the Dark, patru ani mai târziu.

Pentru o lungă perioadă de timp Catherine Deneuve este muza designer-ului vestimentar Yves Saint-Laurent. Acesta îi furnizează garderoba pentru cinci filme, printre care şi Belle de Jour (1967).

În 2005 refuză rolul secundar din thriller-ul psihologic Basic Instinct 2. În locul ei va juca Charlotte Rampling.

Surprinzător, dar Catherine Deneuve nu pune niciodată piciorul pe scena unui teatru. Ea spune că are trac de scenă.

În anul 2006 este preşedintele juriului pentru Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, ediţia cu nr. 63.

“Sunt norocoasă: îmbătrânesc în acelaşi timp cu câţiva regizori care îmbătrânesc odată cu mine”, spunea la un moment dat Catherine Deneuve.

În legătură cu relaţiile sale, Deneuve făcea următoarea consideraţie: “Nu văd niciun motiv pentru căsătorie atâta timp cât există divorţul”. De menţionat că actriţa a fost căsătorită o singură dată, din 1965 până în 1972, când a divorţat.

Casa de copii nu e acasă 

(La Tête haute – sinopsis)

Abandonat de mama lui încă de la vârsta de 6 ani, Malony stă mai mult prin casele de corecţie. De-a lungul timpului, în jurul său se formează un fel de familie adoptivă: Florence, o judecătoare de minori în pragul pensionării, şi Yann, un asistent social, el însuşi supravieţuitorul unei copilării dificile.

Cei doi îl călăuzesc pe băiat prin viaţă, încercând constant să-l ferească de eşecuri. Ajuns la un centru de reeducare pentru adolescenţi, Malony o întâlneşte pe Tess, o tipă mai specială care îi va demonstra că există încă motive pentru a spera la o viaţă mai bună.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.

01
/10
/15

Actrița și cântăreața Julie Andrews, a cărei voce cristalină a făcut-o să devină cea mai celebră dădacă din istoria filmului, a împlinit 80 de ani!

01
/10
/15

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

30
/09
/15

Eugen Gyemant, unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România, debutează, în această toamnă, ca actor de film şi pregăteşte un nou spectacol. Lungmetrajul "Autoportretul unei fete cuminţi", în care Eugen Gyemant îşi face debutul ca actor, poate fi văzut, începând din weekendul trecut, în cinematografele din toată ţara.

30
/09
/15

Astăzi debutează cea de-a 4-a ediție a București Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului. Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere.

29
/09
/15

Renumita actriță, regizoare și scenaristă franceză Emmanuelle Bercot vine pentru prima dată în România, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie), pentru a-și prezenta filmul La Tête haute, același care a deschis festivalul de pe Coasta de Azur.

29
/09
/15

Dacă vreţi să (re)vedeţi ce s-a realizat valoros în ultimul an în România în materie de documentar de cinema, documentar studenţesc sau documentar de televiziune, cea de-a patra ediţie a Docuart Fest (30 septembrie–4 octombrie) e cea mai bună ocazie, aşa cum ne explică şi Daniela Apostol, directoarea festivalului.

29
/09
/15

Cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune ("În derivă", HBO) și cinematografie ("Italiencele", "Restul e tacere" etc.), Vlad Zamfirescu, a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.

29
/09
/15

La mijlocul lunii octombrie, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFG), un eveniment cu tradiție, organizat anual de Goethe-Institut București. Ediția din acest an, 16-22 octombrie, vine cu o serie de filme documentare si lungmetraje de excepție: de la filme de avangardă la filme-cult, de la pelicule de debut ale tinerilor cineaști germani până la creații semnate de regizori consacrați, de la povești intime la scenarii cu largi implicaţii sociale.

28
/09
/15

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort va avea loc în perioada 15-18 octombrie. Proiecția de deschidere va avea loc pe 15 octombrie de la orele 19.00 cu filmul documentar german OFF Ways, în regia lui Uli Schueppel.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Ediția a 4-a a festivalului de film documentar românesc București Docuart Fest debutează pe 30 septembrie cu o proiecție în premieră în cadrul galei de deschidere la Cinemateca Eforie. Accesul la Gala de deschidere se face pe baza completării unei invitații online.