Dirijorul libanez Toufic Maatouk și pianistul francez Aimo Pagin – seară Mozart la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-libanez-toufic-maatouk-si-pianistul-francez-aimo-pagin-seara-mozart-la-sala-radio/

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume – Carnegie Hall, New York – cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Prima lucrare din repertoriul serii de la Sala Radio va fi Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră, prilej de a-l aprecia pe pianistul francez AIMO PAGIN. Acesta a fost distins cu premiul al III-lea la Concursul Internațional „G. Enescu” și a evoluat alături de ansambluri ca Orchestre National de Montpellier, NSO (New Symphony Orchestra) sau Berliner Symphoniker. Împreună cu mama sa, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, susține constant concerte de muzică de cameră.

În partea a doua a serii veți asculta Marea misă în do minor semnată de Amadeus, interpretată cu participarea a patru invitați speciali: soprana TEODORA GHEORGHIU – care a debutat la 25 de ani pe scena Operei din Viena – și apreciații soliști ai Operei Naționale București MARTA SANDU-OFRIM (soprană), ANDREI LAZĂR (tenor) și MARIUS BOLOȘ (bas). Evenimentul se va derula cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO (dirijor: CIPRIAN ȚUȚU).

TOUFIC MAATOUK este dirijor al Orchestrei Filarmonicii Libaneze, precum şi Director Artistic al Festivalului Internaţional „Beirut Chants” şi al stagiunii de muzică de cameră prezentate de Universitatea „Antonine” din Liban. Se află la conducerea departamentului vocal al Conservatorului Naţional din Liban, fiind, de asemenea, director şi lector la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Antonine”. Este doctor în muzicologie, titlu obţinut de la Istituto Pontificio di Musica Sacra din Roma.

A colaborat cu numeroase orchestre precum: Lebanese Philharmonic Orchestra (Liban), Orchestra di San Carlo (Napoli), Orchestra Giovanile Mediterranea (Palermo), Orchestra Roma Sinfonietta (Roma), Orchestra de Cameră Radio (Bucureşti), New England Symphonic Ensemble (New York), Orchestra Los Angeles Sinfonietta (Los Angeles), Saint Petersburg Symphony Orchestra (Rusia), Kiev Symphony Orchestra (Ucraina).

AIMO PAGIN este unul dintre cei mai importanți pianiști francezi ai generației sale. S-a născut în 1983 și a început studiul muzicii la vârsta de 7 ani, la Conservatorul din Strasbourg, continuate apoi la Conservatorul din Colmar și la cel de la Geneva.
La vârsta de 14 ani, a câștigat premiul I la Concours musical de France, urmat de alte distincții în următorii ani. Interpretările sale din repertoriul clasic, romantic și din repertoriul secolului XX sunt întotdeauna bine primite de presă și de public. A concertat la Carnegie Hall din New York, Amsterdamer Concertgebouw, Beethoven-Haus Bonn, Societa dei Concerti Milano, Tonhalle Zurich, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, Esplanade Concert Hall (Singapore) și a participat la numeroase festivaluri, ca Nuits musicales en Armagnac, Festivalul Chopin – Paris, Musicales du Lubéron, Festivalul St-Jean Cap Ferrat, Festivalul Internațional de Muzică Ushuaia, Festivalul de Muzică Schleswig Holstein, Festivalul Tibor Varga Sion etc.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

06
/09
/14

Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Asociaţia Culturală “Pro Valores” și Radio România Cultural vă invită în perioada 4 – 12 octombrie 2014, la un regal poetico – muzical.

05
/09
/14

Radio România Muzical şi Ministerul Educaţiei Naţionale au semnat un protocol de colaborare în cadrul căruia proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" devine program naţional în şcoli, începând cu anul şcolar 2014-2015.

01
/09
/14

Pianista Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu în 1964: „Imediat dupa 1989, când încă se vedeau la București urmele gloanețelor pe clădiri, la Concursul și la Festivalul Enescu veneau mari muzicieni din toată lumea. Nu poți decât să te înclini în fața acestor lucruri!”

01
/09
/14

Promenada Operei 2014: un program de înaltă calitate artistică, o scenografie spectaculoasă, focuri de artificii, mii de spectatori. Toate au contribuit la succesul celui mai mare eveniment în aer liber din capitală dedicat artei lirice, organizat de Opera Naţională Bucureşti, ajuns la a opta ediţie.

31
/08
/14

Într-o serie unică de interviuri, șapte artiști recunoscuți în lumea muzicii clasice internaționale vorbesc în premieră despre cum câștigarea Concursului Enescu a fost o deschidere de drum pentru cariera lor și spun de ce România contează!

30
/08
/14

Eugen Doga va susține primul său concert în aer liber la București, duminică, 31 august, la ora 18.00, în Parcul Titan. Cele mai frumoase compoziții ale sale vor putea fi ascultate în cadrul Zilei limbii române, eveniment organizat de Centrul Cultural Casa Artelor, al Primariei sectorului 3.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.