Discotecă balcanică la The Ark, cea de-a doua scenă Balkanik Festival, ediția a 5-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/discoteca-balcanica-la-the-ark-cea-de-a-doua-scena-balkanik-festival-editia-a-5-a/

Balkanik Festival a pregătit anul acesta, între 11 şi 13 septembrie, o ediţie aniversară memorabilă. Festivalul, care împlineşte 5 ani, îşi prelungeşte programul până târziu în noapte şi inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark (str. Uranus, 150), spaţiu care va găzdui un concept nou de petreceri balcanice.

Un articol de Liliana Matei|26 august 2015

Încă din 2011, fiecare început de septembrie a trezit la viață Grădina Uranus de lângă Piața de Flori “George Coșbuc” (cartierul Rahova) din capitală şi a invitat publicul să ia parte la o selecţie unică de proiecte muzicale tematice care sărbătoresc diversitatea și spontaneitatea balcanicilor, înscriind Balkanik Festival în tradiţia evenimentelor culturale importante din agenda bucureşteană.

În ton cu spiritul festiv al aniversării, festivalul inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark, unde va găzdui două nopți de discotecă balcanică, pe 11 și 12 septembrie.

Vineri. Live set Kottarashky & The Rain Dogs, voodoo psihedelic din Bulgaria

Vineri, 11 septembrie, la ora 23h30, distracția se mută sub lumini de neon în incinta The Ark, unde vor concerta Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria). Trupa fondată de Nikola Gruev este, de câteva ediții, una dintre favoritele publicului și revine anul acesta pe scena Balkanik5 cu surprize de pe noul album. Kottarashky & The Rain Dogs au înregistrat 11 piese noi care ne poartă într-un univers cu totul nou de Balkan funk și Blues. Piesele noi păstrează sunetul unic al înregistrărilor culese de Nikola în satele bulgărești, dar reușesc să scoată în evidență improvizațiile de clarinet și combinațiile de loop-uri tribal și drum & bass.

Petrecerea continuă, de la ora 01.00 până în zori, cu un dj set pregătit de DJ Click (Paris, Franța). Cunoscut pentru complicitatea sa în cele mai efervescente proiecte muzicale, cum este și întâlnirea sa cu Rona Hartner și cultura țiganilor, Dj Click reușește să-și poarte publicul într-un tur al sunetelor lumii rurale și urbane prin al său stil worldtronica. Muzica lui nu are nevoie de viză!

Sâmbătă, noaptea psihedelică: Ion din Dorobanți (Raze de Soare), vocoder, sintetizatoare și proto-manele

Sunetele Orientului vin la The Ark, sâmbătă, 12 septembrie, de la 23.30, cu un live set al trupei Cumbus Cemaat din Istanbul. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului din cântece culese din Balcani și Orient și de câțiva ani sunt invitați permanenți ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari mai ales în Taksim.

De la 01. 00, publicul se va îmbarca într-o călătorie psihedelică alături de Ion din Dorobanți (Ion Dumitrescu), co-fondator al label-ului Future Nuggets. Produce și lansează albumul de debut al formației Steaua de Mare și primul LP al legendarei trupe clujene Rodion G.A. Se imersează în proto-manele și manele si împreună cu Cosima Opârtan scoate albumul tribut Albatros sub asamblajul Raze de Soare. Primul EP marca Ion din Dorobanți apare tot în 2015 fiind constituit din 4 piese, reinterpretări după Adi Minune, Azur, Alex Puștiu și Formația Condor din Craiova.

Ultima identitate sub care urzește sunete este Ion din Dorobanți.  Își face debutul cu piesa Solo pe compilația „Sounds of the Unheard from Romania vol. 2” (2015) într-o colaborare cu Nicu Chinezu Clarinet.

Cea mai impunătoare scenă a festivalului este Main Stage-ul de la Grădina Uranus, pe ea vor urca nume grele din industria muzicii precum:

Fanfare Ciocărlia (Romania)
Ivo Papasov & His Wedding Band (Bulgaria)
Roots Revival Romania (cu Maria Casandra Hauși & Mehdi Aminian w. Guests)
Shantel & Bucovina Club Orkestar (Germania)
Kocani Orkestra (Macedonia)
Kalyi Jag (Ungaria)
Lemon Bucket Orkestra (Canada)
Amsterdam Klezmer Band (Olanda)

INFO

Pentru cei cu bilet de o zi sau abonament, intrarea este liberă la cele două petreceri. Pentru ceilalți, accesul este 25 lei/ seară. Abonamentele la preț redus – 85 lei (valabile pentru 3 zile) sunt disponibile până pe 10 septembrie pe eventbook.ro și în rețeaua eventim.

24
/11
/14

Doi muzicieni români de cel mai înalt nivel artistic se întâlnesc pe scena Sălii Radio: CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A şi Canada şi violonistul GABRIEL CROITORU, care deţine dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

21
/11
/14

De la Opera House din Toronto, Opera de Stat din Hamburg, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera din New York sau Covent Garden din Londra, marea artistă vine duminică, 23 noiembrie, de la ora 24.00, la Garantat 100% de la TVR 1, TVR HD şi TVR+

21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.

18
/11
/14

Sub semnul aniversar al celor 86 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR, Radio România organizează duminică, 23 noiembrie, un concert folcloric sub titlul „86 de ani de folclor la Radio - LAUREAŢII RADIOULUI”.

18
/11
/14

După ce în primăvara acestui an Alexandra Usurelu a înregistrat un real succes cu piesa "Ceva se întâmplă cu noi" (interpretată împreună cu Mircea Vintilă), pentru sfârșitul de an, artista a pregătit un nou proiect: o călătorie până… "La capătul lumii", un loc de evadare din cenusiul din jur –titlul noului single, dar și al albumului său de debut.

18
/11
/14

Ei sunt mereu într-o cursă electorală – în fiecare zi, publicul trebuie să-i voteze, să-i asculte, să le cumpere discurile. Iar ei trebuie să fie perfecţi… Sunt marii interpreţi ai zilelor noastre, care trăiesc o cursă infernală. Îl ascultam ieri la Radio România Muzical pe dirijorul Vasili Sinaiski şi răspunsul lui la întrebarea „ce contează astăzi pentru a fi un dirijor important?”.

17
/11
/14

Doi celebri compozitori americani – Gershwin şi Bernstein, o partitură inconfundabilă - Un american la Paris şi două ansambluri reunite simultan pe scena Salii Radio – ORCHESTRA NATIONALĂ RADIO şi BIG BAND-ul RADIO definesc concertul-eveniment dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuti muzicieni de jazz din România: Richard Oschanitzky. Compozitor, aranjor, pianist şi dirijor român, acesta ar fi împlinit 75 de ani.

15
/11
/14

Mozaic Jazz Festival a debutat ieri, 14 noiembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Cel mai tânăr festival de jazz din Sibiu își îndreaptă atenția atât spre artiști internaționali consacrați, cât și pe proiecte inedite, voci extraordinare, instrumentiști virtuoși și artiști români.