Docuart întâmpină cinefilii cu noutăți în 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-intampina-cinefilii-cu-noutati-in-2017/

Asociaţia culturală dedicată filmului documentar românesc, Docuart, anunţă evenimentele şi proiectele programate pentru prima jumătate a acestui an.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2017

Echipa organizației aduce în prima parte a anului 2017 două secțiuni noi care se vor materializa pe platforma online docuart.ro. Cinefilii și curioșii filmului sunt încurajați să urmărească secțiunea de podcast video cu caracter inovator în registrul cultural actual, care va avea loc lunar și sub forma unei emisiuni.

Primul podcast Docuart poate fi vizionat pe 18 ianuarie, de la ora 09:00. Pe lângă acesta, platforma se îmbogățește și cu o emisiune-interviu realizată de regizorul Cornel Mihalache. „Sahioții”, așa cum este intitulată, va debuta pe 23 ianuarie și va avea apariții bilunare.

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Mi-ar plăcea ca spectatorii să înțeleagă ceva din poveștile noastre, altceva decât vorbele. Să simtă un pic senzația de libertate pe care noi, sahioții, am avut-o, în ani urâți și cenușii. Din păcate, vorbim ca niște locuitori ai unei țări mici, Sahiamburg, care, după ce și-au pierdut cetățenia, s-au uitat cu mâinile legate la împărțirea țărișoarei lor în paișpe, la toți vecinii. Și la dispariția ei. Sahioții, pentru mine nu duce la Mafioții. Ci la ceva între «I Vitelloni» și «Idioții» (Idioterne). În niciun caz studioul SahiaFilm nu s-a ocupat de proslăvirea «național-comunismului ceaușist», așa cum se vehiculează prin media socială… –  Cornel Mihalache.

În materie de evenimente, asociația va organiza noi ediții ale Caravanei Docuart (caravana.docuart.ro) și Bucharest Art Film Festival. Caravana va plimba prin țară, în această primăvară, o selecție de filme îndrăgite în cadrul festivalului de documentar București Docuart Fest 2016. Aceasta este cea de-a 4-a ediție a proiectului, care este co-finanțat în acest an de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Un alt eveniment mai recent în portofoliul asociației este festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival (artfilmfestival.ro), care a debutat anul trecut cu o ediție dedicată lui Constantin Brâncuși, iar organizatorii anunță că focusul în 2017 se mută pe Pictură. Datele oficiale ale desfășurării evenimentelor vor fi anunțate curând.

„Anul acesta, Docuart și-a propus să facă invitația în lumea documentarului românesc mai irezistibilă ca niciodată. În sensul acesta, gândim evenimente și activități cu iz profund inovator pe care abia așteptăm să le împărtășim prietenilor cinefili. Două dintre acestea își vor face apariția încă din ianuarie pe site, iar încetul cu încetul ne vom îngriji să vă avem alături, sperăm noi, cât mai multe zile din calendarul pentru 2017”, declară Daniela Apostol, președintele asociației Docuart.

Asociația are ca scop promovarea filmului documentar românesc, a tinerilor regizori și încurajarea producției acestui gen cinematografic. Astfel, Docuart a inițiat proiecte ca: festivalul de film documentar românesc București Docuart Fest (festival.docuart.ro), extensia sa – Cluj Docuart Fest, Caravana Docuart -, Proiecțiile Docuart în capitală și Cluj-Napoca, dar și festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival.

Foto: Docuart – facebook

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.

27
/08
/14

Formaţiile Fără Zahăr, Ţapinarii şi Timpuri Noi vor concerta, între 26 şi 28 septembrie, la Bucharest Comedy Week, urmând ca serile din Piaţa Enescu să se încheie cu o proiecţie de film, precum "Pantera roz", din 1963, şi "Unora le place jazz-ul", din 1959.

27
/08
/14

Programul MECEFF „7+1” va oferi publicului spectator o serie de producții din spațiul geografic central-european, în cadrul unor secţiuni necompetiţionale. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti statul comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX.

26
/08
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a atins cifra de 90.703 spectatori şi încasări de 1.136.889 de lei, devenind astfel unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimii ani.

26
/08
/14

Astăzi începe cea de-a cincea ediție a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, ediție care este dedicată temei “Eroi și antieroi din Balcani”. Timp de șase zile, în perioada 26 – 31 august, în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în cadrul Divanului vor fi proiectate 63 de filme: 12 lungmetraje și 51 de scurtmetraje.

25
/08
/14

Comedia “America, venim!”, debutul în lungmetraj al regizorului Răzvan Săvescu, a cărei premieră va avea loc pe 19 septembrie, pune accentul pe întâmplările amuzante şi neprevăzute prin care trece trupa unui teatru de provincie ajuns la New York.

25
/08
/14

Actorul şi regizorul britanic Richard Attenborough, născut pe 29 august 1923, în Cambridge, Marea Britanie. s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 90 de ani. Attenborough a primit titlul de cavaler al Ordinului Marii Britanii în 1976 şi pe cel de baron în iunie 1993.

22
/08
/14

Jackie Chan, care va veni pentru prima dată în România pe 11 septembrie, pentru a deschide evenimentul Zilele Filmului Chinezesc, va fi numit de Casa Româno-Chineză ambasador cultural al relaţiilor româno-chineze, pentru a promova produsele culturale româneşti în ţara sa.

21
/08
/14

Occupation in 26 Pictures - povestea a trei prieteni (un croat, un sârb şi un evreu) cărora războiul le va oferi destine diferite – un film celebru pentru unele dintre cele mai violente şi pline de sex scene din cinematograful ex-iugoslav, va fi proiectat sâmbătă, 30 august, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară.

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.