Documentarul „Copiii din canale” se filmează în iunie, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-copiii-din-canale-proiect-de-arta-participativa-si-incluziune-comunitara-se-filmeaza-in-iunie-la-bucuresti/

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internaţională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) şi Gianluca Fellini (regizor) filmează la Bucureşti „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

Un articol de Liliana Matei|14 iunie 2021

Cineaștii își propun să aducă la lumină, cu mult curaj și sensibilitate, un fenomen actual: viața copiilor din canale, prin intermediul unui serial documentar ce va surprinde viața de zi cu zi a unei comunități care provine dintr-un strat social existent și ignorat încă din vremea comunismului.

Vocile din fața camerelor de filmat aparțin unor foști copii ai canalelor, ce au depășit bariera unui aparent destin implacabil, cu ajutorul Fundației Parada, condusă de Franco Aloisio. Acești tineri au reușit, prin artă socială și mai ales prin intermediul circului, să se motiveze și dea o nouă turnură existenței lor, câștigând dreptul la un altfel de viitor.

Publicul le va putea descoperi poveștile de viață, de cele mai multe ori crude, dureroase, cu situații și momente la limita supraviețuirii, dar și momentele de bucurie, trăite și exprimate prin artă.

„Fiecare copil poate contribui la o schimbare majoră în bine. Iar datoria adulților e să aibă grijă de copiii prezentului – adulții viitorului. Prin intermediul acestui documentar dorim să vorbim despre responsabilitatea noastră comună pentru viața și bunăstarea copiilor și să atragem atenția asupra unei situații pe care mulți preferă să o ascundă și să o ignore, în loc să prevină ca aceasta să se mai întâmple. Putem învăța multe din poveștile acestor copii și le putem oferi la fel de multe în schimb: instrumente pentru un viitor mai bun. E important să putem înțelege, fără a blama”, explică realizatorii proiectului.

Toate încasările rezultate în urma distribuirii serialului documentar vor fi donate Fundației Parada.

Michela Scolari (scenarist și producător) a creat serialul documentar TV „Copiii din canale”/ „The Sewer Kids” pe care îl co-produce împreună cu câștigătorul Emmy, David Zuckerman.

Doctor în studii comparative, bursier al Universității Columbia din New York, scenarist și producător premiat la festivaluri internaționale importante, Michela Scolari lucrează din 2003 în televiziune și cinema. A contribuit la realizarea unor productii internaționale de succes, lucrând cu mulți cineaști de renume, precum: Giuseppe Tornatore, David Lynch, Adam Leipzig, Umberto Eco, Lydzia Englert, John Charles Jopson, Piergiorgio Bellocchio, Cristian Mungiu. Este fondatoarea companiei independente de producție, Bradamante.org, care se ocupă de recrutarea celor mai bune talente din Noul Val,  dezvoltă și produce filme, formate TV, documentare, spoturi publicitare, piese muzicale și piese de teatru. Filmul ei „Hannah Can You Hear Me” a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film de artă la Cannes 2019. Filmografia sa include, producții precum: „Anna Rosenberg” (2020), „Paolo Rossi: Dreams Create the Future” (lungmetraj documentar, 2019); „Ahimsa: Puterea celor neputincioși” (lungmetraj documentar, 2018 – în premieră la Națiunile Unite în 2019). Michela pregătește în prezent, printre altele, „The Maestro” (lungmetraj, regizat de câștigătorul de Oscar Roland Joffé) și „Alexandria Killings” (emisiune TV scrisă de Terry George și Mariam Khadour).

David Zuckerman (producător executiv și scenarist), absolvent al UCLA School of Motion Picture/ Television,  a fost director executiv de creație pentru Lorimar – Telepictures și NBC. Primul său proiect a fost celebrul serial „Fresh Prince of Bel Air”. Prima colaborare cu FOX ca scenarist și co-producător executiv a fost pentru „The Last Frontier”; au urmat trei sezoane din „King of the Hill” realizate pentru FOX Animation și primele patru sezoane din „American Dad” ca producător executiv. David a fost primul producător executiv al serialului animat „Family Guy”, dezvoltat împreună cu Seth MacFarlane. A creat serialul  ABC „The Big House”, cu Kevin Hart și a produs versiunea americană a serialului „Wilfred”, difuzat de FX.

Jerry Ying (producător, regizor, scenarist) are în palmares peste 70 de roluri în filme și televiziune pe parcursul a 20 de ani de carieră ca actor, printre care: „Friends With Benefits”, „Ray Donovan”, „Agents of SHIELD”, „Dexter”, „Hawaii 5-0”, „Scorpion” și „How to Get Away with Murder”). A realizat documentare pentru Condé Nast, spoturi publicitare pentru branduri celebre și a debutat în cinema ca scenarist și regizor în 2016, cu proiectul „We Are Fathers”. Primul lungmetraj realizat în calitate de producător „Drowning”, regizat de Melora Walters (cu Mira Sorvino, Gil Bellows și Jay Mohr) a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Roma în 2019. Este co-fondator Hero LA.

Felix Maximilian (foto) este la primul său proiect în calitate de producător. Actor, dansator și model german, Felix a jucat roluri principale în producții de teatru muzical („Saturday Night Fever” și „Mamma Mia”, printre altele), dar și în film sau televiziune („Herz über Kopf”, „Lindenstrasse”, „Sturm der Liebe”, „Rosamunde Pilcher”).

Fundația Parada implementează servicii de asistență socială în regim de urgență, de educație și de integrare socio-profesională, prin intermediul circului social. Întâlnirea cu clovnul franco-algerian Miloud Oukili,  sosit la București în urmă cu 24 de ani, le-a oferit multora din copiii străzilor o nouă șansă, prin arta circului. Artistul le-a fost alături, chiar și pe timpul nopții, în canale, împărtășindu-le disperarea, singurătatea și frica. A reușit să creeze cu ei o legătură de prietenie și de încredere, punând în scenă un spectacol împreună cu aceștia, oferindu-le speranța de a merge mai departe.

 

 

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.