Documentarul „Decoding Dacia”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, în premieră la Boston
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-decoding-dacia-ultimul-film-al-lui-nicholas-dimancescu-in-premiera-la-boston/

„Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea dacică”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României Dan Dimăncescu, decedat în 2011 într-un accident în Munţii Şureanu, are premiera americană pe 15 noiembrie la Boston, după ce miercuri seară a fost prezentat în Capitală. Documentarul „Decoding Dacia” este produs de Dan Dimăncescu, preşedinte al Kogainon Films […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

„Decoding Dacia/ Descifrând moştenirea dacică”, ultimul film al lui Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României Dan Dimăncescu, decedat în 2011 într-un accident în Munţii Şureanu, are premiera americană pe 15 noiembrie la Boston, după ce miercuri seară a fost prezentat în Capitală.

Documentarul „Decoding Dacia” este produs de Dan Dimăncescu, preşedinte al Kogainon Films Boston şi consul onorific al României la Boston, şi a fost prezentat miercuri seară, în premieră în România, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), potrivit instituţiei.

Filmul explorează moştenirea Regatului dacic „din vechime până în prezent”, din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 – 106 e.n. Tot materialul folosit în film este original. Sunt prezentate, într-o formă deosebit de detaliată 3D digital, în special reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi Forului şi Columnei lui Traian de la Roma.

Deosebit de importantă pentru film este contribuţia binecunoscutului artist Radu Oltean, care a realizat ilustraţii originale, ce redau reconstituirea bătăliilor dintre daci şi romani. Pelicula este a treia dintr-o serie numită „România în război” – lansată în ianuarie 2011, de Nicholas Dimăncescu, fiul lui Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston (SUA) şi producătorul documentarului. În acelaşi an, în luna mai, Nicholas a murit în mod tragic, căzând de pe o stâncă înaltă, în timp ce filma deasupra peşterii Cioclovina.

 

Sursa: Mediafax

07
/03
/14

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veți putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe martie, de la ora 19.00.

06
/03
/14

Maroc, filmul lui Josef von Sternberg din 1930, vă prilejuieşte întâlnirea cu doi actori de legendă ai Hollywood-ului, Marlene Dietrich şi Gary Cooper. Filmul este difuzat în această seară, de la ora 20.30, pe TVR 2, în cadrul emisiunii Telecinemateca.

06
/03
/14

300: Ascensiunea unui Imperiu, povestit în stilul vizual spectaculos al blockbusterului 300: Eroii de la Termopile, este un nou capitol din epopeea impresionantă, în care acţiunea se desfăşoară pe un nou câmp de luptă - marea. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul ajunge pe marile ecrane din tara incepand cu 7 martie.

06
/03
/14

Premiera spectacolului de operă Don Pasquale (versiune adaptată pentru micii spectatori) este surpriza lunii martie pe scena bucureşteană. Prima reprezentaţie va avea în data de 10 martie (orele 11.00 şi 13.00) şi va fi urmată de spectacole în zilele de luni (17, 24, 31) şi marţi (11, 18, 25) ale lunii martie, de la orele 11.00 şi 13.00.

06
/03
/14

Considerată drept una dintre cele mai importante lucrări despre istoria gîndirii politice medievale, Cele două corpuri ale regelui de Ernst H. Kantorowicz este cel mai nou titlu apărut în colecţia „Historia” a Editurii Polirom, în traducerea lui Andrei Sălăvăstru, cu o prefaţă semnată de William Chester Jordan şi postfaţă de Alexandru Florin Platon disponibil şi în format electronic.

06
/03
/14

Margareta Pogonat împlineşte astăzi 81 de ani. “Dacă nu eram conştientă că am îmbătrânit, nu coboram de pe scenă. Pe studenţii mei îi învăţ ceea ce am învăţat şi eu… teatru. Îi învăţ în primul rând să se culturalizeze, pentru că eu consider că un actor prost şi incult nu îşi mai are locul. Nu întotdeauna reuşesc, dar măcar ştiu că am încercat.”, spune actriţa care cucerit publicul cu interpretarea sa din filmul „Actorul şi săbaticii”.

06
/03
/14

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat, drama musical în regia lui Felix Van Groeningen, cu Veerle Baetens şi Johan Heldenbergh, va avea premiera în România vinerea aceasta, 7 martie. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin” şi a fost premiat deja vineri seară la César 2014, în cadrul aceleiaşi secţiuni.

05
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 martie a încetat din viaţă scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu (Concert din muzică de Bach, Straina etc)? Căsătorindu-se la numai 20 de ani, universul casnic îi părea carceral nu atât din pricina celor cinci copii, cât mai ales a unui soţ care nu-i putea aprecia înclinaţiile literare. În puţinul timp liber, Hortensiei Papadat Bengescu purta corespondenţe cu numeroase personalităţi ale vremii. Într-una dinstre scrisori, îi mărturiesea lui Garabet Ibrăilean temerile cu privire la valoarea textelor pe care le scrie: "O oglindă, cred eu, nu e ceva adânc, e o muchie de răsfrângeri trecătoare. Eu simt, nu calculez, atmosfera unei scrieri, ca şi a unui loc, de aceea probabil nu m-am dat lafund, instinctiv, nu am calculat, nici nu am zburat prea sus. Cu ea, ca şi cu celelalte, am trecut prin fazele mele obicinuite şi singurele în care mă decid să scriu. Am scris în «căldură», apoi am crezut că nu e tocmai rău ce am făcut, pe urma nu am mai deosebit nimic, apoi am socotit că e mai puţin ca nimic, că e prost, neînsemnat, şi acum nu-mi dau seama şi aştept să văd ce credeţi fără înconjur".

05
/03
/14

Marele premiu al Galei Mediafax 2014- Gala valorilor, a fost acordat actorului Radu Beligan, printre laureaţi numărându-se coregraful Gigi Căciuleanu, medicii Radu Zamfir, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, reprezentanţi ai moţilor care i-au salvat pe aceştia în urma accidentul aviatic din Apuseni.