Documentarul românesc: o lume deschisă la Docuart Fest 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-romanesc-o-lume-deschisa-la-docuart-fest-2018/

În săptămâna 6-11 noiembrie, Bucureşti Docuart Fest va găzdui zeci de proiecţii de documentar românesc, o serie de dezbateri, sesiuni de masterclass şi două expoziţii de fotografie. Festivalul se deschide marţi, 6 noiembrie, printr-o gală ce urmează să aibă loc la Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mică, începând cu ora 19:30.

Un articol de Petre Ivan|31 octombrie 2018

Proiecția din deschidere aduce unul dintre filmele aflate în competiția festivalului, și anume Caisă, un documentar regizat de Alexandru Mavrodineanu, ce spune povestea antrenorului Dobre și a discipolului său în vârstă de numai 13 ani, alături de care câștigă campionatul în 2013.

Pentru participarea în cadrul galei din 6 noiembrie, biletele se achiziționează aici.

Programul celei de-a VII-a ediții a festivalului de film documentar românesc cuprinde, pe lângă proiecțiile din cadrul secțiunilor competiționale și necompetiționale , evenimente ce vorbesc despre implicațiile și impactul acestui gen cinematografic în România, menite să lanseze dialoguri necesare oamenilor din industrie și celor din afara ei.

Dezbateri & sesiuni de masterclass

O altă masă rotundă lansează un dialog despre ce înseamnă political correctness, cum afectează acest principiu arta și, în mod special, cinematografia. Miercuri, 7 noiembrie, de la ora 18:00, se întâmplă Cenzură VS Corectitudine politică la Știrbei Center.

Masterclass-ul Docuart Fest în acest an vizează Memoria și identitatea în jurul documentarului românesc și este susținut de istoricul Alin Ciupală, vineri, 9 noiembrie, de la ora 16:00, la Știrbei Center. Evenimentul este urmat de la ora 18:00 de o masă rotundă despre Terapia prin film documentar, o discuție la care sunt invitați realizatori de film, un psihanalist și un specialist în terapie rogersiană.

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 12:00, are loc conferința Documentarul creativ și strategiile festivaliere, la Știrbei Center, condusă de Ksenia Gapchenko (programator Centrul de Film Documentar de la Moscova 2012- 2015, consultant festivalier IDFA, Visions du Reel, DOK Leipzig). Ksenia va vorbi despre cum funcționează festivalurile, care sunt cele mai bune strategii pentru propriile producții și care este dinamica generală a acestei industrii. Evenimentul va fi precedat de prezentarea Școlii de film documentar The Marina Razbezhkina and Mikhail Ugarov School of Documentary Film and Theater (Moscova) și a Școlii de film documentar a Academiei Docuart.DOCUART

Festivalul organizează și un atelier VR, susținut de Dorin Moldoveanu, un filmmaker cu interese civice și pentru realitatea augmentată atât pentru văzători, cât și nevăzători. Atelierul are loc joi, 8 noiembrie, de la 14:00 – 17:00 la VR Cinema & Playlab în Veranda Mall.

Expozițiile Docuart Fest 2018

Pe lângă aceste evenimente, pe perioada festivalului vor fi deschise două expoziții de fotografie. Una dintre acestea prezintă rezultatele workshop-ului de fotografie documentară organizat de Academia Docuart , în vara acestui an, pentru un grup de liceeni din Târgu Jiu, într-o inițiativă de valorizare a potențialului creativ al tinerilor. Expoziția PhotoDoc va fi deschisă publicului în perioada 7-10 noiembrie, intervalul 15:00 – 22:00.

Festivalul găzduiește și expoziția pentru nevăzători Imagini Tactile, un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând primul pas pentru a încuraja cultura consumului de imagini tactile în comunitatea nevăzătorilor. Expoziția cu componentă multimedia poate fi vizitată în perioada 6-11 noiembrie, interval 10:00 – 17:30, la Palatul Suțu.

„Încurajez publicul de toate vârstele să ni se alăture proiecțiilor, dar și evenimentelor speciale, să participe activ, căci lor li se adresează și pentru ei au fost gândite. Cred că e important să realizăm că festivalul este un spațiu viu și nu doar un spațiu sec de proiecții, este un prilej real de îmbogățire lăuntrică – prin cunoașterea celuilalt, prin acceptarea celuilalt, prin simpla îngăduință de a-i asculta opinia. Cred că e valabil pentru noi toți, fie organizatori de festival, autori de filme sau spectatori”, spune Mirona Radu, coordonator evenimente speciale.

Biletele pentru proiecțiile București Docuart Fest se achiziționează prin eventbook: https://bit.ly/2qhkNTf

Participarea în cadrul evenimentelor speciale este gratuită, dar se poate face doar pe bază de rezervare online: http://festival.docuart.ro/

Programul complet al evenimentului este disponibil pe festival.docuart.ro/program-2018

***

Despre Docuart Fest

Asociația Docuart derulează activități educative, culturale, sociale. Este o organizație neguvernamentală, independentă, non-profit și apolitică. Misiunea asociației este de sprijinire, promovare și stimulare a filmului documentar românesc și european, de promovare a culturii populare tradiționale și contemporane în circuitul național și internațional de valori.

Despre Asociația Docuart

Pe lângă platforma culturală docuart.ro, asociația desfășoară proiecte ca București Docuart Fest, Cluj Docuart Fest, Caravana Docuart, Bucharest Art Film Festival, Proiecțiile Docuart, Academia Docuart etc.

Foto: Docuart Fest – docuart.ro

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.