Doliu în lumea culturii italiene, a murit cunoscuta actriţă Mariangela Melato
https://www.ziarulmetropolis.ro/doliu-in-lumea-culturii-italiene-a-murit-cunoscuta-actrita-mariangela-melato/

Funeraliile cunoscutei actriţe italiene Mariangela Melato, care a decedat vineri într-un spital din capitala Italiei, la vârsta de 71 de ani, fiind bolnavă de cancer, se vor desfăşura sâmbătă după-amiază la Roma, informează sâmbătă mass media din Peninsulă. Născută la Milano pe 19 septembrie 1941, Melato era considerată una dintre cele mai mari actriţe de […]

Un articol de Andrada Văsii|14 ianuarie 2013

Funeraliile cunoscutei actriţe italiene Mariangela Melato, care a decedat vineri într-un spital din capitala Italiei, la vârsta de 71 de ani, fiind bolnavă de cancer, se vor desfăşura sâmbătă după-amiază la Roma, informează sâmbătă mass media din Peninsulă.
Născută la Milano pe 19 septembrie 1941, Melato era considerată una dintre cele mai mari actriţe de teatru şi cinema din Italia, „moştenitoarea imensului talent al Annei Magnani”.

În cursul unei lungi cariere, care a durat peste 50 de ani, Mariangela Melato a lucrat în toate teatrele din Italia, cu cei mai mari regizori din Peninsulă, printre care Dario Fo (laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1997), Luca Ronconi şi Luchino Visconti.

A fost de asemenea protagonista a numeroase filme de mare succes, lucrând cu regizori cum ar fi Lina Wertmuller, Elio Petri, Mario Monicelli, Giuseppe Bertolucci, Pupi Avati şi Nino Manfredi.

În cursul carierei, a obţinut numeroase premii cinematografice, printre care cinci „David di Donatello”, cinci premii „Nastro d’Argento” şi un „Glob de Aur”.

În cursul unuia dintre ultimele sale interviuri, Mariangela Melato declarase: „Pentru mine, a juca teatru este o necesitate fizică”.

Actorul Giancarlo Giannini, partenerul ei în numeroase filme, spunea despre ea că era „o femeie splendidă şi fragilă”.

Iar regizoarea Lina Wertmuller, cu care a realizat filmele „Mimi metallurgico” (1972) şi „Travolti da un insolito destino” (1974), a declarat: „Era frumoasă, inteligentă şi neconformistă”.

„Ne-a părăsit una dintre actriţele italiene cele mai populare, mai iubite şi mai apreciate. O imensă pierdere pentru cultura italiană”, a apreciat la rândul său preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano.

 

 

Sursa: Agerpres

09
/11
/17

"Ayrton Senna, comedia muzicală" a avut premiera pentru presă, marţi seară, la Teatrul Riachuelo, din Rio de Janeiro, iar realizatorii speră ca prin acest spectacol să păstreze vie în memoria brazilienilor legenda pilotului triplu campion mondial de Formula 1.

09
/11
/17

"Lucian Pintilie este unul dintre puţinii regizori români înaintaţi în vârstă şi activi în perioada comunistă care îi influenţează pe realiştii sceptici ai generaţiei tinere, dintre care cei mai mulţi dispreţuiesc perspectiva obtuză şi alegorică, precum şi politica de compromis a vechii generaţii (...)” scria cunoscutul critic de film american A.O. Scott, în urmă cu 5 ani, în New York Times.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

08
/11
/17

Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, în parteneriat cu Teatrul Metropolis din Bucureşti, organizează luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 11.00, în Cafeneaua radiofonică de la Teatrul Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr.89 - audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului: OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso.

08
/11
/17

"Îmi pare rău să o spun, dar nu mai există diferenţe, nu mai este respect. Nu am nimic împotriva persoanelor gay, dar, noi, bărbaţii, suntem făcuţi pentru a iubi femeile" - Alain Delon. Unul dintre simbolurile cinematografiei franceze împlinește, astăzi, 82 de ani!

07
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Talent? Har? Inițiere? De mai bine de o sută de ani, critici de artă (și nu numai) din lumea întreagă privesc, discută, comentează opera celui care avea să promoveze esența simbolică a formei, ca manifestare artistică definitorie pentru secolul XX: Constantin Brâncuși (1876-1957).

07
/11
/17

Premiul Goncourt, cel mai prestigios trofeu din literatura francofonă, a fost decernat luni scriitorului Eric Vuillard pentru romanul "L'ordre du jour". Tot luni a fost atribuit și premiul Renaudot, care a revenit în acest an scriitorului Olivier Guez pentru volumul "La disparition de Josef Mengele".