Dosztoievskij b@r/reTurn, premieră în Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara/ #artefactum
https://www.ziarulmetropolis.ro/dosztoievskij-br-return-premiera-in-pepiniera-1306-plante-pentru-timisoara-artefactum/

#dosztoievskij b@r/reTurn, spectacolul Companiei de teatru independent Arte-Factum, va fi prima premieră teatrală în Pepiniera 1306 din centrul Timişoarei.

Un articol de Petre Ivan|28 iulie 2023

Eseu teatral despre conștiință, montarea  regizorului Levente Kocsárdi recompune, din monologurile personajelor principale ale romanului Crimă și pedeapsă de Feodor Mihailovici Dostoievski,  procesul care l-a condus pe studentul Rodion Raskolnikov la crimă, dar și la mărturisirea ei.  Premiera din 29 iulie 2023 se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii outdoor, cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România- Timiș.

Pepiniera 1306 plante pentru Timișoara devine scenă de teatru pentru Compania independentă Arte-Factum. Cea de-a treia versiunea a spectacolului inspirat de romanul ”Crimă și pedeapsă” de F.M. Dostoievski, în direcția de scenă a regizorului Levente Kocsárdi, intitulată  #dosztoievskij b@r/ reTurn, va avea premiera sâmbătă, 29 iulie 2023. Și pentru că, în conformitate cu condițiile de securitate ale spațiului, accesul în turnul cu plante din centrul Timișoarei este permis pentru doar 25 de spectatori concomitent, actorii companiei Arte-Factum vor juca, în seara premierei, două reprezentații succesive  ale spectacolului, de la ora 20:00, respectiv de la ora 21:30.

”Pepiniera cu cele 1306 plante, din Piața Victoriei, ni s-a părut, de la bun început, un spațiu spectaculos, provocator, iar anul Capitalei Culturale Europene la Timișoara, o ocazie extraordinară de a aduce teatrul în turnul verde, viu, din mijlocul orașului. Poziționarea turnului între  edificiul teatrului și Catedrală ne-a sugerat un  semn teatral puternic și  ne-a inspirat să redeschidem Laboratorul de introspecție teatrală dedicat capodoperei dostoievskiene. #dosztoievskij b@r/ reTurn este spectacol-atelier, un eseu teatral despre conștiință, crimă, vinovăție și mărturisire, în care destructurăm și reconstruim pe verticală, din monologuri ale personajelor, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din tânărul Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă sau condiție, astăzi, la noțiunea de conștiință. Cei 25 de spectatori ai fiecărei  reprezentații vor fi  ”ghidați” în turn de Raskolnikov, iar la fiecare nivel  vor întâlni alte personaje dostoievskiene, ale căror confesiuni vor recompune scenariul crimei și vor duce la mărturisirea ei, pe ultimul palier. Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi.  Primul Laborator de introspecție teatrală  cu titlul #dosztoievskij b@r s-a desfășurat  în 2019,  la Kibbutzul teatral Bastion și în Bastionul Theresia. Cea de-a doua versiune a spectacolului, creat în Laboratorul de introspecție teatrală condus de regizorul Levente Kocsárdi, a avut premiera în 2021, inaugurând Studioul  Franciscan al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, ca spațiu teatral. Intitulat #dosztoievskij b@r/reopening, spectacolul a av ut premiera indoor în chiar ziua când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski.  Spectacolul #dosztoievskij b@r/reopening a inaugurat și campania Rugă pentru pace, difuzând în premieră spotul Radio România Cultural, ”apel la solidaritate, empatie si compasiune cu tragedia războiului din Ucraina”.

#dosztoievskij b@r/reTurn, spectacolul creat în cel de-al treilea Laborator de introspecție teatrală, îi are în distribuție pe actorii Marin Lupanciuc – în rolul Raskolnikov, Aida Olaru, Levente Kocsárdi, Maria Leca, Laura Gîrbovan și Darie Doklean. Din echipa de creație a ineditului proiect teatral în turnul de plante fac parte scenografii Mihai Donici și Amy Bujancă, Mona Donici (dramaturgie), Alin Radu (mișcare scenică), Sebastian Bayer (sunet), Lilian Lupanciuc (grafică).

#dosztoievskij b@r/reTurn este o producție a companiei de teatru independent Arte-Factum.  Spectacolul se desfășoară în cadrul stagiunii independente Nocturnalii outdoor 2023, cofinanțată de Consiliul Județean Timiș prin programul  TimCultura 2023. Premiera este realizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România- filiala Timiș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.