Dracula Film Festival, în topul festivalurilor de film horror din lume
https://www.ziarulmetropolis.ro/dracula-film-festival-in-topul-festivalurilor-de-film-horror-din-lume/

Dracula Film Festival de la Braşov, eveniment deschis depotrivă producţiilor de ficţiune şi documentare, a fost inclus în lista celor mai importante 50 de festivaluri de gen din 2020, după o ediţie care s-a desfăşurat în premieră simultan în sălile de cinema şi online.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2021

Dread Central, reputatul site american de informaţii şi analize dedicate spaţiului Horror (cinematografie, TV, literatură, comics-uri, toys & collectibles), a publicat pe 23 decembrie selecţia celor mai bune festivaluri de film Horror din întreaga lume, The Best Horror Festivals in the World 2021, realizată de un grup de 15 experţi din industrie, cineaşti, jurnalişti, scriitori sau curatori, printre care s-au numărat personalităţi cu o autoritate incontestabilă precum Tony Timpone (Editor-in-Chief la Fangoria între 1987 şi 2010), Jongsuk Thomas Nam (Managing Director al Network of Asian Fantastic Films/NAFF) sau Tim KC Canton (co-fondator al Panic Fest, ales de MovieMaker unul dintre festivalurile de top din lume în 2018, 2019 şi 2020).

Includerea DFF pe lista finală este remarcabilă dat fiind faptul că a fost obligatoriu ca festivalurile selectate să primească voturi din partea membrilor panel-ului care nu au fost asociaţi în vreun fel cu festivalul respectiv.

Referitor la includerea în selecţia Dread Central, Marian Gîlea, producătorul Dracula Film Festival, a declarat:

Ne bucură nespus această dovadă de recunoaştere, mai ales că vine după o ediţie organizată în condiţii extrem de dificile, în care experienţa live specială pe care festivalul îşi propune să o ofere an de an a fost limitată în 2020 de restricţiile dictate de pandemie. Rămânem cu satisfacţia că totuşi ea a existat şi că tradiţia evenimentului nu a fost întreruptă, dar şi că filmele nominalizate au putut fi accesibile nu doar publicului prezent în săli ci majorităţii iubitorilor de cinema horror, fantastic şi experimental din toată ţara, prin difuzarea lor online. Forţaţi de împrejurări, am primit în toamna asta multe lecţii din care sperăm că am tras învăţămintele corecte şi că ediţia de anul viitor, la a cărei pregătire lucrăm deja, va fi una memorabilă”

În 2020, Dracula Film Festival, proiect al Asociaţiei Culturale Fanzin, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, a avut 10 finaliste în competiţia de lungmetraj şi 16 la categoria scurtmetraje internaţionale şi româneşti, înscrise de autorii lor din Luxemburg, Brazilia, Spania, Republica Moldova, SUA, Franța, Turcia Peru, Suedia, Italia, Rusia, US, Taiwan, China şi România.

A opta ediţie a DFF a avut loc între 14 şi 18 octombrie 2020 la Braşov iar în competiţie, în cele 4 secţiuni, au fost înscrise aproape 2700 de filme, dintre care 244 lungmetraje din 57 de ţări.

A fost probabil cea mai valoroasă bază de selecţie din istoria recentă a festivalului, ideală pentru extensia numărului de finaliste şi a categoriilor de premii acordate în afara tradiţionalelor Dracula Trophy, Little Dracula şi Vladutz, menită să reflecte mai bine diversitatea ideatică, stilistică şi estetică a producţiilor competitoare. În afară de asta, îmbucurătoare a fost şi creşterea notorietăţii programului nostru educaţional dedicat tinerilor, Dracula Digital, realizat în parteneriat cu Facultatea de Sociologie şi Comunicare din Braşov, care a atras chiar şi în acest an de criză participanţi din afara ţării. Includerea DFF în selecţia Dread Central, alături de festivaluri de mare anvergură precum Fantasporto, BIFFF sau Sitges, a fost cel mai frumos cadou de Crăciun primit de echipa festivalului şi ne întăreşte încrederea că ne-am croit un drum al nostru dar, pe de altă parte, ne aminteşte implicit că mai sunt destui paşi de făcut pentru ca Dracula Film Festival să devină un sanctuar cu o identitate inconfundabilă în circuitul festivalier horror & fantasy prin experienţele pe care le oferă cineaştilor şi publicului”, a declarat Ioan Big, directorul Dracula Film Festival.

Câştigătorii premiilor oferite la Dracula Film Festival în 2020

„Dracula Trophy 2020” a recompensat lungmetrajul spaniol Amigo, regizat de Óscar Martín, prin decizia juriului format din Chris Orgelt, președintele juriului (Belgia, Program manager Brussels International Fantastic Film Festival), Aurélia Mengin (Franța, cineastă şi fondatoare a festivalului de film fantastic Meme Pas Peur) și Dorian Boguță (România, actor, regizor şi producător).

Juriul a oferit și 2 mențiuni speciale pentru lungmetrajele braziliene Terminal Station și Deodato Holocaust, ultimul fiind premiat pentru cel mai bun documentar.

Titlul onorific CONTESA DRACULA i-a fost acordat actriței canadiene Debbie Rochon. Printre cei care au primit trofeul „Count Dracula” în anii precedenţi se numără regizorul Lamberto Bava, actorul Armand Assante și maestrul F/X Sergio Stivaletti. Trofeul „Vladutz” pentru cel mai bun scurtmetraj românesc a fost acordat filmului Mulțumesc pentru dinți (regia: George ve Gänæaard și Horia Cucută) iar “Little Dracula”, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional, a fost acordat lui The Recycling Man (Italia, regie: Carlo Ballaur).

S-a înmânat și o mențiune la secțiune de scurtmetraje pentru Moartea și cavalerul (România, regia: Radu Gaciu). Trofeul “Dracula Digital”, acordat tinerilor cu vârste între 16 și 29 de ani, a fost câştigat de Imagine 2020, film realizat cu telefonul mobil de o echipă din Brunei.

Dracula Film Festival este un proiect al Asociației Culturale Fanzin.

 

 

 

12
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Lansat recent de HBO (care e şi unul dintre producători), cel mai nou film al regizorului Steven Soderbergh, „Let Them All Talk” (2020), vine într-un moment prost. Ce interes poate să stârnească acum povestea unei scriitoare în criză (Meryl Streep) care porneşte într-o călătorie transoceanică pe un vapor de lux alături de două prietene şi un nepot?

11
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Premiat în competiţia Festivalului de la Veneţia pentru cea mai bună actriţă (Vanessa Kirby) şi lansat recent de Netflix, „Pieces of a Woman” (2020) este primul titlu în limba engleză al regizorului maghiar Kornél Mundruczó – un film demn de respect pentru forţa emoţională a câtorva momente, dar nu şi foarte rafinat.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

05
/01
/21

PREVIEW Deși sunt riscante previziunile pentru anul care tocmai a început, există totuși speranțe că situația va fi mai bună decât în 2020. Inclusiv în privința cinematografiei. Prin urmare, încercăm să anticipăm cele mai așteptate filme românești din 2021 – de la noi titluri de Radu Jude sau Daniel Sandu, la debuturi promițătoare.

21
/12
/20

Câștigătorul Trofeului Transilvania și a Premiului Publicului la TIFF aduce pe același ecran actori din Game Of Thrones, Animal Kingdom și The Dark Knight Rises, alături de starul seriei HBO Sharp Objects. Din 18 decembrie, „Babyteeth: Prima iubire” este disponibil online.

16
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera la TIFF şi disponibil online, pe Vimeo, documentarul (de aproape 30 de minute) „Totul pentru Riana”, realizat de Mihai Dragolea, jurnalist devenit şi regizor, este portretul unui tânăr prins între dorinţa de a trăi liber şi obligaţia de a avea grijă de familie.

15
/12
/20

TOP Ce filme româneşti de ficţiune merită reţinute din acest an 2020 în care cinematografia a fost dată peste cap? Cu ce mai rămânem în afară de două încercări radicale ale unor regizori consacraţi, precum „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu?

12
/12
/20

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ajuns anul acesta la cea de-a 24-a ediție, își va deschide porțile virtuale unui public foarte concret, de pe întregul mapamond, în data de marți, 15 decembrie.

12
/12
/20

Pe 12 și 13 decembrie, începând cu ora 20.00, TIFF Unlimited a pregătit două filme pline de fantezie, în feluri diferite: o aventură suprarealistă marca Terry Gilliam și un romance fermecător de Abbas Kiarostami.

10
/12
/20

Independența Film, una dintre cele mai vechi case de distribuție de film independent din România, anunță o parte din titlurile pe care și-a propus să le lanseze pe marile ecrane în cursul anului viitor.

Pagina 1 din 27712345...102030...Ultima »