DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA,  lansat oficial în septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/drumul-regilor-transalpina-lansat-oficial-in-septembrie/

DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA, cel mai recent film sub semnătura regizorului Dumitru Budrala, este o incursiune intimă şi fascinantă în istoria neştiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina.

Un articol de Liliana Matei|26 iulie 2016

Cadrele panoramice filmate din aer și vocea regizorului care dă viață poveștilor, miturilor și legendelor locului prea puțin cunoscute dincolo de granițele acestui splendid tărâm, invită spectatorul într-o incursiune în timp a drumului Transalpina. De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, șerpuind printre Alpii Transilvaniei, de unde și una dintre denumiri – Transalpina, drumul a reprezentat dintotdeauna un punct de întâlnire, între oamenii aflați de o parta și de alta a munților, între cer și pământ, între real și fantastic.

Vechiul drum al dacilor și al romanilor, al transhumanței, al miturilor și legendelor este astăzi drumul care leagă județele Alba și Sibiu de județele Gorj și Vâlcea. Filmul are ca punct de pornire fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile care întregesc peisajul luxuriant și mitologia locului.

Apoi, folosind imagini de arhivă și interviuri cu localnici, spectatorul află de unde provine denumirea de Drumul regelui, cum în anii ’30 drumul a fost pietruit și inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme, o realizare tehnică extraordinară, cu rol economic, strategic și militar.
Filmul DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA va fi lansat oficial în luna septembrie și are o durată de 40 de minute.

Dumitru Budrala este cunoscut pentru filmele Blestemul ariciului, La drum și Județul Sibiu – Poarta de sud a Transilvaniei, un film de prezentare al județului Sibiu devenit viral pe internet (poate fi vizonat aici).

Blestemul ariciului a avut un circuit festivalier impresionant, fiind selecționat în festivaluri de prestigiu din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa. În 1993, a fondat la Sibiu, Astra Film Festival, care în 2016 va avea loc între 17 și 23 octombrie.

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.