Dublă inaugurare la Opera Comică pentru Copii
https://www.ziarulmetropolis.ro/dubla-inaugurare-la-opera-comica-pentru-copii/

Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 11, la Opera Comică pentru Copii are loc o dublă inaugurare: Salonul Mozart şi Stagiunea de Concerte Lecţie.

Un articol de Liliana Matei|13 octombrie 2015

Realizat în stil baroc, cu un număr de 130 de locuri și dotat cu un pian Kawai, Salonul Mozart va găzdui concertele camerale și pe cele lecție programate. Un nou tip de spectacol cu rol cultural și educativ deopotrivă, Concertele lecție sunt concepute astfel încât să-i familiarizeze pe tineri cu secretele lumii muzicale. Acestea le vor fi dezvăluite de către artiștii consacrați ai scenei românești, care, în cadrul unor recitaluri adaptate pentru copii, presărate cu explicații și istorisiri, își propun să-i apropie pe aceștia de studiul instrumentelor respective.

Concertul care deschide stagiunea va aduce în prim-plan pianul, prezentat de maeștrii Dan Dediu și Cristian Mihăilescu, urmând apoi concerte-lecție oferite de soprana Felicia Filip și soliștii Operei Comice pentru Copii (noiembrie) și de maestrul percuționist Alexandru Matei (decembrie). Pe parcursul acestei stagiuni vor avea loc 33 de astfel de evenimente.

Compozitor prolific, recunoscut la nivel mondial, Dan Dediu este directorul artistic al ansamblului Profil, iar în prezent ocupă funcţia de rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Regizor de notorietate internaţională, Cristian Mihăilescu a primit toate premiile pentru regie existente în România, în 2014 fiind decorat cu Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de Cavaler pentru promovarea culturii.

“Succesul pe care concertele lecție l-au avut în rândul publicului tânăr la prima ediție a Festivalului <<Hänsel și Gretel>>, anul trecut, ne-a determinat să le dedicăm un loc aparte în stagiunea curentă. Copiii învață prin joacă și cântec, iar contactul cu un instrument muzical le disciplinează gândirea. Atunci când au în față un profesionist, care le explică pe înțelesul lor noțiuni ce altfel ar putea părea complicate, apropierea de muzică devine firească.”, a declarat soprana Felicia Filip, managerul instituției.

După ce a prezentat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” opera “Münchhausen – Stăpânul minciunilor”, Opera Comică pentru Copii pregătește anul acesta patru noi producții: “Mam’zelle Nitouche” (operetă, premiera în luna decembrie), “Poveste de Crăciun” (spectacol extraordinar, premiera în luna decembrie la Sala Polivalentă), “Viva la mamma” (musical, premiera în luna martie) şi “Jack și vrejul de fasole” (balet, premiera în luna aprilie). Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro – cu 48 de ore înainte de spectacol – și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) – în zilele în care sunt programate reprezentații, cu o oră înainte de începere – în limita locurilor disponibile.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.