Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, la Sala Radio din Bucureşti pe 30 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-stradivarius-versus-guarneri-la-sala-radio-din-bucuresti-pe-30-septembrie/

Pe 30 septembrie, Duelul viorilor vine la Sala Radio din Bucureşti pentru a umple liniştea lăsată după încheierea festivalului internaţonal „George Enescu”. Ediţia a zecea a turneului naţional DUELUL VIORILOR are în program 6 recitaluri la Târgu Jiu, Bucureşti, Deva, Braşov, Ploieşti, Iaşi în perioada 28 septembrie – 9 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2021

Pe scenă vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius “Pachoud” și Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu ”Catedrala” (pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află), acompaniați de pianistul Horia Mihail.

Gabriel Croitoru : “Când am început acest proiect, „Duelul viorilor”, nici unul dintre noi nu am realizat ce impact uriaș vom avea. Am reușit în acești peste 10 ani să atragem în sălile de concert oameni care la început au venit doar din curiozitatea de a auzi live care este diferența dintre cele două mari instrumente, Stradivari și Guarneri, dar care mai târziu au devenit dependenți de muzica de calitate, ascultată într-o atmosferă de concert, alături de mulți alți melomani. Ideea în sine, de duel, este și a fost modul în care noi, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, secondați îndeaproape de „arbitrul” și pianistul Horia Mihail am reușit, împreună, să câștigăm „pariul” cu muzica. Până la urmă, adevărații câștigători ai acestui periplu duelistic au fost cei care ne-au ascultat și ne-au îndemnat prin aplauzele lor să continuăm. Așa că, la ceas aniversar, nu-mi rămâne decât să urez la cât mai multe ediții duelului nostru muzical.”

Liviu Prunaru : “E incredibil că au trecut mai bine de 10 ani de când am intrat prima dată în această poveste care ne-a adus împreună aproape an de an, cu excepţia perioadei recente, Duelul viorilor dovedindu-se o formulă de succes care a atras iubitorii de muzică din toată ţara şi nu numai. Dacă am ajuns la Carnegie Hall sub acest titlu, Duelul viorilor, cu siguranţă ideea este bună. Dacă am ajuns la a zecea ediţie , cu siguranţă vor mai fi.”

Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioara Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depăşeşte aşteptările multora. Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni Stradivarius și Guarneri, reîntâlnindu-se an de an, cu excepția anului 2020. Privind înapoi la cele zece ediţii, ne reamintim că Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reprezintă o generație de forță a artei violonistice românești aflată acum în deplină maturitate, că sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești ani că știu să depășească orgoliile unicității personalității artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale țării în care ne aflăm, până la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel că muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite să nu mai existe. Viaţa lor concertistică merge mai departe, la fel cea pedagogică, de-a lungul unei stagiuni zilele în care cele două viori rămân să se odihnească în cutiile lor sunt, practic, inexistente.

Pentru concertele anului 2021, au ales un program extrem de atractiv pentru public, Liviu Prunaru etalând sunetul viorii Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru punându-l în valoare pe cel al viorii Guarneri del Gesu “Catedrala”, partea rezervată duelului arbitrat, ca de obicei, de pianistul Horia Mihail cuprinzând unele dintre cele mai populare lucrări abordate în ediţiile anterioare.

Detalii pe www.duelulviorilor.ro.

ITINERAR
28 septembrie, ora 19 – Târgu Jiu, Parcul Coloanei fără sfârşit
30 septembrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio (bilete pe www.iabilet.ro)
2 octombrie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte
3 octombrie, ora 19 – Braşov, Sala Patria
5 octombrie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii
9 octombrie, ora 19 – Iaşi, Ateneul Naţional

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Prima ediție a Bucharest Opera Festival ce s-a desfășurat pe scena Operei Naționale București între 24 iunie și 2 iulie a adus în sală mii de spectatori. Evenimentul de referință în lumea operei și a baletului a reprezentat primul festival ce a invit în capitală toate instituţiile cu rang de operă naţională din România din subordinea Ministerului Culturii.

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.