Duo Stoica. Muzica unei vieți frumoase
https://www.ziarulmetropolis.ro/duo-stoica-muzica-unei-vieti-frumoase/

DUBLU-INTERVIU Răzvan şi Andreea Stoica sunt fraţi şi muzicieni care împărtăşesc aceeaşi pasiune. Locuiesc în Amsterdam şi… mai peste tot în lume, pe unde au concerte. În seara asta îi puteţi asculta la Sala Radio, într-un spectacol-eveniment: „Duo Stradivarius”. Răzvan şi Alexandru Tomescu vor cânta la viorile Stradivarius, iar Andreea îi va acompania la pian.

Un articol de Adina Scorţescu|3 decembrie 2015

Duo Stoica sau Duo Stradivarius? Există o legătură între doi violoniști care cântă fiecare pe un Stradivarius?

Răzvan: “Duo Stoica” pentru că așa am crescut: împreună, într-un mediu muzical, având același mentor. Nu cred că există o legătură neapărat între violoniștii care cântă la o vioară Stradivarius. Părerea mea este că cea mai importantă legatură este între muzician și public. Stradivarius vine doar în completarea talentului fiecărui violonist.

Andreea: “Duo Stoica”, categoric! Iar legătura dintre noi, ca frați, pot spune că este cu atât mai puternică cu cât împărtășim aceeași pasiune.

Cum arată viața unui muzician… la tinerețe?

Răzvan (29 de ani): Frumoasă! Din perspectiva unui om care consideră că tinerețea este veșnică, atâta timp cât traiești frumos, nu pot răspunde altfel. Greutățile întâmpinate dispar în fața satisfacțiilor și a împlinirilor sufletești. Pasiunea este cea care te ambiționează să traiești fiecare notă și să o transmiți publicului cu acuratețea și frumusețea poveștii ce stă la baza ei, iar munca asiduă și greutațile pălesc atunci când publicul te răsplatește prin bucuria de a fi prezent în număr cât mai mare la concertele tale.

Andreea (34 de ani): Minunată! Fiecare moment are farmecul și însemnătatea lui. Nu poți simți bucuria și satisfacția dacă nu întâmpini greutățile normale ale vieții de zi cu zi. Suntem cu toții oameni înainte de toate, ceea ce face diferența este pasiunea cu care trăim ce am ales să facem în viață, bucuria cu care împărtășim bucuriile cu cei din jur!

Spuneți-ne o poveste despre una dintre lucrările pe care le veți interpreta pe 3 decembrie la Sala Radio.

Răzvan & Andreea: Nu vom spune o poveste deoarece ne place să credem că fiecare va avea în minte propria-i poveste când ne va asculta pe 3 decembrie, la Sala Radio. Nu vrem să spunem acum o poveste pe care oamenii să și-o impună ca fiind „povestea”.

 

Amândoi concertați mult în străinătate. Cum simțiți că diferă publicul românesc de cel străin?

Răzvan & Andreea: Nu există diferențe majore între publicul din România și cel din străinătate. Diferența constă de fapt în mediul cultural mult mai dezvoltat și mult mai bine întreținut. Publicul din România este minunat! Este un public cald și cult, însă este păcat să vezi că nu există suficiente săli de spectacol și condiții decente, atât pentru artiști, cât și pentru acest public, numeros de altfel.

Dacă ar fi să alegeți, astăzi, o singură persoană căreia să-i mulțumiți pentru că v-a ajutat/inspirat cariera muzicală, care ar fi aceea?

Răzvan & Andreea: Tatălui nostru, Florin Stoica, care a avut bucuria să ne ajute și să ne inspire în cel mai frumos, complet și natural mod posibil, el fiind muzician. Îi mulțumim ca ne-a fost tată, în adevăratul sens al cuvântului!

14
/05
/14

Diana Mihailopol a fost recompensată cu Premiul UNITER pentru teatru radiofonic, pentru Două nuvele de Mihail Bulgakov: Ştergarul cu cocoş şi Beregata de oţel. Ea a semnat dramatizarea radiofonică şi regia artistică pentru această producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, premiată la gala desfășurată la sfârșitul lunii aprilie.

05
/05
/14

T. O. Bobe, scriitorul care a dat acum zece ani „Cum mi-am petrecut vacanța de vară“, o carte de o forță de expresie, ba chiar și de un succes rareori egalate, T. O. Bobe, scriitorul care a revenit în 2011 cu „Contorsionista“, ne-a oferit un scurt interviu din care va rezulta că a scrie cărți în România echivalează cu a merge pe o sârmă imposibilă care arareori duce undeva.

30
/04
/14

Gabriel Coveșeanu a absolvit Facultatea de Teatru la UNATC, în 1996. Apoi s-a supus unui test: va fi în stare să facă altceva, în afară de actorie, în vremuri nesigure pentru artă? După ce a absolvit un master, la ASE, cu note mari, concluzia fericită a fost „Da“. Și totuși, soarta a făcut ca el să rămână în profesia pe care și-a ales-o cu inima, nu cu rațiunea.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

22
/04
/14

Coregraful şi dansatorul Gigi Căciuleanu a intrat în jocul propus de Ziarul Metropolis şi a alcătuit alfabetul propriei vieţi. Pornind de la fiecare literă din alfabet, el a ales cuvintele cheie care definesc cele mai importante momente din viaţa lui.

11
/04
/14

Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 65 de ani, pe 12 aprilie. E un moment în care îşi priveşte viitorul în ochi şi se vede jucând. Se vede chiar şi însurat, cu o doctoriţă. Şi se mai gândeşte şi la sănătate, şi la roluri, şi la cei 42 de ani în teatru, ca actor şi ca profesor.

09
/04
/14

De la New York la Reghin, de la Sankt Petersburg la Tecuci și Lisabona. Horia Mihail e un pianist călător, gurmand și curios, care n-ar spune nu nici unui loc de pe lume. Zilele astea se află într-un turneu al cărui nume îi vine mănușă: „Pianul călător”.

10
/03
/14

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI Marcel Ţop este regizorul cameleon. Montează pe scena Operei Române, a Teatrului de Comedie, în ţară, sau în underground, cu aceeaşi plăcere şi dăruire, nu se repetă şi nu trece neobservat! Se reinventează cu fiecare spectacol pe care îl montează, pentru că, așa cum îi place să-l citeze pe Peter Brook „în teatru, diavolul e plictiseala!”

13
/02
/14

Care e diferența între muzica vie și cea pe care o auzim la radiourile comerciale? Ce înseamnă jazz a cappella și cum s-au lansat Sarmalele Reci ,,ca în brânză”, acum aproape 20 de ani? Povestește Zoltán András, fondatorul grupului Jazzappella.