E luna Festivalului de Muzică Veche, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/e-luna-festivalului-de-muzica-veche-la-bucuresti/

Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Festivalul de Muzică Veche Bucureşti a devenit al doilea festival cultural al Bucureştilor (conform „Barometrului”, respectiv „Studiului” de consum cultural realizate de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală şi ARCUB) şi cel mai important eveniment dedicat muzicii vechi din sud-estul Europei.

Un articol de Liliana Matei|8 noiembrie 2016

Festivalul se desfășoară între 1 și 28 noiembrie și este dedicat promovării „Noutății muzicii vechi”. Programul din acest an conține trei serii de evenimente conceptuale dedicate muzicii vechi (medievală, renascentistă, barocă, bizantină, gregoriană).

Festivalul debutează la Palatul Bragadiru cu seria Early Music Winds (1-4 noiembrie). Aceasta este formată din patru concerte consecutive dedicate familiilor de instrumente istorice de suflat (oboi, flaut drept, flaut traversier, corn natural). Câțiva dintre cei mai renumiți interpreți, profesori și colecționari acompaniați de ansamblul belgian de muzică veche, Il Gardellino, vor dezvălui o parte din amintirile purtate de instrumentele lor peste țări și mări și timpuri străvechi. Seria este organizată în parteneriat cu Comunitatea Flamandă (Belgia) și Koninklijk Conservatorium Brussel.

Conceptul celei de a doua serii, Movie Gala Clavecinissimo (7 – 11 noiembrie), propune un nou orizont de experimentare prin cinematografie și restaurarea unui inestimabil instrument din patrimoniul național. Seria prezintă cinci filme dedicate unor povești ale muzicii vechi, cu minunate interpretări muzicale (Gustav Leonhardt, Jordi Savall etc) în cele mai frumoase spații de proiecții din București. Movie Gala Clavecinissimo are ca scop principal strângerea de fonduri pentru restaurarea clavecinului istoric Ruckers – Taskin aflat în patrimoniul Muzeului Național Peleș.

Baroque Concerts, cea de-a treia serie a Festivalului, prezintă șase evenimente de înaltă ținută în câteva dintre cele mai frumoase săli de concert ale Bucureștiului: Sala Atelier (Teatrul Național București), Sala Radio, Sufrageria Regală (Muzeul Național de Artă) și Salonul Cherchez (Muzeul Național Cotroceni).

Printre artiștii invitați în ediția 2016 se află nume importante ale muzicii vechi europene: Orchestra barocă a Uniunii Europene (EUBO), Orchestra barocă Il Gardellino (Belgia), Marcel Ponseele (oboi baroc), Jan de Winne (flaut traversier), Xavier Diaz Latorre (lăută), Andrew Lawrence-King (harpe istorice), ansamblul de dansuri istorice Passeggio (Cluj), ansamblul Codex (Sg. Gheorghe) și formația de muzică veche românească Trei Parale.

Festivalul de Muzică Veche București este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB și este finațat de Ministerul Culturii. Informații complete despre program, bilete, abonamente și donații, pe www.earlymusic.ro.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.