Efterklang revin în concert la București – 28 aprilie 2022, la Control Club
https://www.ziarulmetropolis.ro/efterklang-revin-in-concert-la-bucuresti-28-aprilie-2022-la-control-club/

După opt ani de la prima lor vizită la Bucureşti, Efterklang revin în concert la Control Club, joi, 28 aprilie 2022. Formaţia daneză a lansat recent cel de-al şaselea album de studio, Windflowers, la casa de discuri City Slang. În deschidere, un recital al violoncelistei de origine guatemaleză Mabe Fratti.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2022

Înființată în 2001, la Copenhaga, și încadrată într-o varietate de stiluri, de la indie folk și post rock la dream pop și dark wave, formația Efterklang este compusa din trei muzicieni, prieteni din copilărie: Mads Christian Bauer, Casper Clausen și Rasmus Stolberg. Numele trupei vine de la cuvântul danez pentru „amintire” sau „reverberație”. Debutul discografic s-a produs în 2004, cu albumul Tripper, urmat, în 2007, de discul Parades, ce s-a bucurat de aprecierea criticilor muzicali de pretutindeni. În 2009, Efterklang au fost preluați de prestigioasa casă de discuri britanică 4AD ce le-a lansat, în anul următor, al treilea album, Magic Chairs, câștigător al premiului IMPALA pentru cel mai bun album independent din Europa, în 2010.

A urmat Piramida (2012), album ce le-a adus maturitatea artistică, precum și un turneu de amploare ce i-a dus atât pe scena Sydney Opera House, cât și prin Statele Unite și Europa, danezii vizitând și Bucureștiul, în noiembrie 2013.

Ulterior, proiectul Efterklang intră într-o perioadă de pauză ce coincide cu înființarea trupei Liima de către aceeiași Mads Brauer, Casper Clausen, Rasmus Stolberg, împreună cu percuționistul finlandez Tatu Rönkkö. Efterklang revine în 2019 cu LP-ul Altid Sammen, un album simplu, fără aranjamente orchestrale, și cântat exclusiv în daneză.

În octombrie anul acesta, Efterklang a lansat cel de-al șaselea album de studio, Windflowers, primul lor disc pentru label-ul City Slang. De peste 20 de ani, cei trei danezi explorează limitele muzicii electronice, experimentale, dar și chamber-pop, iar Windflowers reprezintă rezultatul unui periplu creativ de amploare și rodul unei colaborări de durată, cel mai rafinat și direct produs melodic al trupei de până acum.

Ca urmare a restricțiilor generate de pandemie, membrii Efterklang s-au văzut nevoiți să-și schimbe procesul creativ obișnuit, care consta în colaborări cu diverși muzicieni și artiști. Înregistrat de-a lungul a cinci vizite în studioul rezidențial Real Farm, de pe insula Møn, la sud de Copenhaga, geneza albumului Windflowers a însemnat întoarcerea la tehnicile de bază, precum și exploatarea experienței vaste a celor trei muzicieni. Casper se reîntoarce la versurile în limba engleză, iar rezultatul este un album cu o atmosferă intimă, muzica a trei prieteni care se regăsesc unul pe celălalt într-o perioadă în care instabilitatea domnește în jur.

Efterklang’s Windflowers is a breath of fresh air thanks to its weightless songs. – The Line Of Best Fit
Windflowers is an assured synthesis of what’s been going on in Efterklang’s world in recent years. – The Arts Desk
The Danish trio continue their experimental streak on their sixth album. – FLOOD Magazine
www.efterklang.net

Efterklang – Dragonfly (video): https://youtu.be/cG5dnNphWto
Efterklang – Hold Me Close When You Can (video): https://youtu.be/HfEoGH9wmH0

Originară din Guatemala, dar stabilită în Mexic, Mabe Fratti este o violoncelistă și compozitoare ce îmbină sound-ul instrumentelor clasice cu cel al sintetizatoarelor, obținând instalații sonore și improvizație liberă. A debutat în 2019, cu albumul Pies Sobre la Tierra, care a captivat din start ascultătorii și criticii deopotrivă, prin compozițiile hipnotice interpretate la violoncel. Cel mai recent album, intitulat Será que ahora podremos entendernos, se axează pe intervenții lirice și a primit aprecieri din partea Pitchfork, NPR, BBC, The Wire, The Guardian sau XLR8R.
“She plays cello like a wild angel” – Mary-Anne Hobbs, BBC 6 Music

“Sounding like Enya might if she demoed new tunes with Julianna Barwick”- The Wire

“Fratti creates a convincing soundscape that is at turns cinematic in its scope (El Sol Sigue) and ambiently eerie (Ignora).” – The Guardian

Mabe Fratti – Hacia El Vacío (ft. Claire Rousay) video: https://youtu.be/cj9zlqjgk0k

Concertul Efterklang și Mabe Fratti de la București este organizat de Control Club, cu sprijinul OneDay.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/297801618692613
Biletele pot fi achiziționate la prețul de 75 de lei, online prin Eventbook.ro (https://eventbook.ro/music/bilete-efterklang) sau de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4) și partenerii Eventbook: http://eventbook.ro/partners.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.