Efterklang: turneu în Bucureşti, pe 13 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/efterklang-turneu-in-bucuresti-pe-13-noiembrie/

Înainte de plecarea într-un amplu turneu european – ultimul dedicat albumului Piramida (4AD, 2012) – formaţia daneză Efterklang dăruieşte fanilor două videoclipuri noi, la piesele „Black Summer şi Between The Walls. Turneul Efterklang poposeşte miercuri, 13 noiembrie, în premieră la Bucureşti, la Control Club.

Un articol de Corina Vladov|2 noiembrie 2013

Înainte de plecarea într-un amplu turneu european – ultimul dedicat albumului Piramida (4AD, 2012) – formația daneză Efterklang le dăruieşte fanilor două videoclipuri noi, la piesele „Black Summer şi Between The Walls. Turneul Efterklang poposeşte miercuri, 13 noiembrie, în premieră la București, la Control Club, iar show-ul danezilor va fi deschis de formația autohtonă We Singing Colors. Biletele se pot achiziționa online pe Easytickets.ro sau din rețeaua națională Eventim.

Săptămâna aceasta, primele concerte din turneul Efterklang, susținute în Marea Britanie, au fost sold-out, o situație des întâlnită pentru danezii ce au cântat până acum în compania Orchestrei Simfonice din Sydney sau a Filarmonicii din Copenhaga, în săli de spectacole și cluburi din întreaga lume. Turneul aflat acum în desfășurare este cu atât mai special cu cât este ultimul dedicat albumului Piramida, lansat în septembrie anul trecut de prestigioasa casă de discuri 4AD.

Pentru a readuce acest album în atenția publicului, Efterklang au lansat recent două noi videoclipuri. Primul, la piesa Black Summer, a fost realizat de studioul canadian de creație Everything All at Once și își propune să prezinte un portret inedit al infractorului în societatea actuală, prin perspectiva animalelor sale de companie.

Al doilea videoclip al trupei Efterklang, Between The Walls, este opera regizorului danez Sebastian Birk, omul din spatele videoclipurilor When Saints Go Machine şi Oh Land.

„Lucrul cel mai important este să avem curajul să credem în alți artiști, dacă ne plac energia și creațiile lor. Un videoclip reușit poate pune în valoare piesele mai puțin ascultate de pe un album, îmbunătățind experiența ascultătorului”, povestește unul din membrii Efterklang, Rasmus Stolberg, într-un interviu acordat publicației online Drowned In Sound.

Înființată în 2001, la Copenhaga, și încadrată într-o varietate de stiluri, de la indie folk și post rock la dream pop și dark wave, formația Efterklang este compusă, în prezent, din trei muzicieni: Mads Christian Bauer, Casper Clausen și Rasmus Stolberg.

Albumul Piramida, rodul unei expediţii

Numele trupei vine de la cuvântul danez pentru „amintire” sau „reverberație”. Trupa are la activ trei albume de studio, cel mai recent fiind Piramida (2012). Inspirația pentru acest album a venit în 2010, când membrii trupei au văzut fotografiile unei așezări uitate, Piramida, situată pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord.

La origine un oraș minier rus ce găzduia peste o mie de oameni, Piramida zace abandonată din ianuarie 1998. Curioși de existența orașului-fantomă, cei trei membri Efterklang au decis să-l viziteze in august 2011 – o expediție de nouă zile în care au cules mărturii sonore și înregistrări ce au stat la baza noului album, produs apoi într-un studio berlinez. Abordând teme sobre ca izolarea și abandonul, în contrast cu optimismul molipsitor al discurilor precedente, Piramida este un album conceptual solid, ce impresionează atât prin origini cât și prin interpretare.

efterklang

Premiera acestuia a avut loc în mai 2012, la Opera din Sydney, Australia, într-un show susținut în fața unei săli arhipline, în acompaniamentul celebrei Sydney Symphony. De atunci, spectacolul a fost prezentat în săli din întreaga lume, iar pe 13 noiembrie anul acesta, turneul european Efterklang – Piramida va include și Bucureștiul.

Albumul Efterklang – Piramida este distribuit în România exclusiv de A&A Records și poate fi găsit în librăriile Cărturești.

Biletele pentru concertul Efterklang din Control Club pot fi achiziționate în avans, la prețul de 50 de lei, online pe Easytickets și în rețeaua națională Eventim, precum și de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4).

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina evenimentului Efterklang pe Facebook.

Foto: Rasmus Weng Karlsen

31
/01
/14

Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. O astfel de partitură va putea fi ascultată în această seară, ora 19.00, de la Sala Radio: Concertul nr. 1 în re major pentru vioară şi orchestră, în interpretarea violonistului Gabriel Croitoru.

29
/01
/14

Miercuri, 29 ianuarie, ora 20.00, Teatrelli – theatre, music & more prezintă "Sounds of Brazil", concert de samba și bossa-nova, susținut de: Sorin Zlat jr. – pian, Sorin Zlat sr. – saxofon, Mihaela Alexa – voce, Răzvan Cojanu – chitară bas, Adi Tetrade – baterie, Ortega Gilberto Torres – percuție.

25
/01
/14

Are o carieră de peste 30 de ani, desfășurată pe marile scene ale lumii. Spune că dansează și în vis, deși în ultimii ani a avut doar roluri de coregraf. Stabilit în Italia, Gheorghe Iancu a revenit în țară pentru premiera spectacolului ,,Femei”, la Opera Națională București.

24
/01
/14

Organizatorii unui festival de muzică din Germania i-au invitat pe utilizatorii reţelei de socializare Twitter să compună partituri, care vor fi aranjate de o orchestră simfonică şi interpretate în luna martie, creând astfel o "tweetfonie".

21
/01
/14

Pianista japoneză Hiromi revine pe scena Salii Radio, pentru un extraordinar recital de pian solo din seria Jazz Night Out, pe 25 Martie. Tot la Sala Radio, în seria Jazz Night Out, va avea loc pe 10 aprilie concertul tunisianului Dhafer Youssef, care va prezenta publicului bucureştean cel de-al patrulea album al său, Birds Requiem.

20
/01
/14

Celebrul dirijor italian Claudio Abbado, care s-a aflat la pupitrul unor mari orchestre ale lumii, a murit astăzi, 20 ianuarie, la vârsta de 80 de ani, în oraşul Bologna.

20
/01
/14

O operă cu un libret savuros, „Ariadna din Naxos” de Richard Strauss, în care povestea personajelor antice se combină cu momente atractive de comic de situaţie, va fi prezentată pe scena Sălii Radio, vineri, 24 ianuarie 2014, de la ora 19.00, într-o distribuţie de excepţie.

16
/01
/14

Gheorghe Iancu, artistul care în 2013 a readus baletul Lacul lebedelor la Opera Naţională Bucureşti, oferă publicului spectacolul de dans contemporan Femei, inspirat din creaţia lui Anton Pavlovici Cehov. Coloana sonoră: Rahmaninov, Şostakovici, Stravinski, Hindemith şi cântece ortodoxe ruseşti.

15
/01
/14

Sâmbătă seară, Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50) va găzdui primul concert din 2014 al cunoscutei trupe de retroelectro Moonlight Breakfast. Nu va fi un simplu concert deoarece la eveniment vor fi prezenţi şi specialiştii în artă vizuală de la Les Ateliers Nomad, cei care vor asigura efectele 3D ale video show-ului aferent concertului.

10
/01
/14

Din 13 ianuarie, Radio România Muzical propune campania „Voteaza discul de muzica clasica al anului 2014”, o continuare a campaniei cu acelaşi nume derulată pe parcursul anului 2013, al cărei rezultat oficial va fi anunţat în 20 ianuarie 2014.

09
/01
/14

După ce a umplut sala la final de an, “Soacra cu trei nurori” – în regia Stelei Popescu, revine la Opera comică pentru copii. Îndrăgita actriță și regizoare Stela Popescu va interpreta și rolul titluar al piesei.