„Emoție în stare pură” şi „magie” – noua premiera a Naționalului din Timisoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotie-in-stare-pura-si-magie-noua-premiera-a-nationalului-din-timisoara/

Maria de Buenos Aires, noua premieră a Teatrului Naţional din Timisoara, spectacol semnat de Ada Lupu pe muzica lui Astor Piazzolla şi libretul lui Horacio Ferrer, a stârnit ropote de aplauze şi exclamaţii precum: „Emoţie în stare pură”, „magie”, „fabulos”

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2014

Noua premiera a Teatrului Național din Timisoara este un spectacol în care Nuevo Tango Quintet cântă live și îi susține sonor pe actorii Sânziana Târța, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu, Adrian Cozan, ca și pe dansatorii Cristina Daju și Silviu Gușat.

Un spectacol unde teatrul, muzica și dansul se întâlnesc în coregrafia semnată de Răzvan Mazilu, ținutele designeruluI Alina Lățan și cu pantofii speciali de dans creați de Dumitru Mihăică, în spațiul scenografic construit de Zsolt Fehervari.

Mi-am dorit foarte mult ca acest spectacol să fie mai mult decât o întâlnire între diferite forme de artă,și între artiști diferiți, mi-am dorit ca acest spectacol să fie un loc și un timp în care să ne descoperim și să trăim împreună emoții, senzații – actori, muzicieni, dansatori  și public deopotrivă; mi-am dorit ca Maria de Buenos Aires  să devină o experiență personală a fiecărui spectator în parte. Sper că am reușit și acest lucru mă face foarte fericită. – Ada Lupu, regizorul spectacolului.

Maria de Buenos Aires nu este singurul spectacol al Naționalului care se joacă cu casa închisă. La fel se întâmplă şi cu M-am hotărât să devin prost, Anna Karenina, Boala familiei M, O scrisoare pierdută sau Piața Roosevelt.

Foto: Maria de Buenos Aires, noua premiera – Adrian Pîclișan / TNTm

09
/12
/16

Scumpe domnule Blecher, sunt mulți ani deja de când vreau să vă scriu și mă rețin. N-am îndrăznit, chiar dacă, pe de o parte, vă consider frate. Păstrez acasă un os devorat de un morb, chiar dacă alt nume a purtat boala mea.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

08
/12
/16

Final de decembrie, cu 27 de ani în urmă, la radio, după ani, grei, se difuzează un colind cântat de corul Madrigal. Doi bărbați, tata și fratele lui, oameni destul de greu de impresionat – pentru că viața avusese grijă să-i călească suficient - plângeau discret, privind spre focul din sobă.

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.