„EMOȚII PRIN CULOARE” – Art terapie și dans terapie pentru elevii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-prin-culoare-art-terapie-si-dans-terapie-pentru-elevii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Asociaţia Entuziart a lansat, la începutul lunii februarie 2022, proiectul „EMOȚII PRIN CULOARE”, proiect desfăşurat prin Programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, program finanţat de MOL România şi susţinut de Fundaţia pentru Comunitate.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2022

Proiectul oferă, până la finalul acestui an școlar, cu frecvență săptămânală, posibilitatea participării la ateliere de art terapie prin pictură și dans terapie copiilor cu cu povești de viață, abilități și nevoi educaționale foarte diverse de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București

Scopul ședințelor de art-terapie și dans-terapie este de a-i ajuta pe participanți să proceseze mai bine propriile emoții și să le identifice eficient la ceilalți, optimizându-și relaționarea cu aceștia și scăzându-le astfel anxietatea. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv dansul. 

De asemenea, participă în proiect ca voluntari 20 de studenți de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, departamentul de Psihopedagogie Specială, conduși de doamna profesor Loredana Pătrășcoiu. Aceștia beneficiază de contexte practice de a-și dezvolta cunoștințele despre art terapie și dans terapie de a înțelege cum funcționează aceste discipline relativ noi în România. Proiectul contribuie astfel și la formarea generațiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunoștințele dobândite în aceste luni în practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului. 

Proiectul va avea o durată de 6 luni și va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă la colaborare cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie si modul în care ea poate fi aplicată. 

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, în activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice. Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” este cea mai mare școală specială din București și a doua ca mărime din țară, elevii săi având toți cerințe educative speciale, cu diagnostice precum tulburări de dezvoltare, inclusiv cognitive, tulburări de limbaj, deficiențe fizice și în general dizabilități intelectuale.

Art Terapeuții implicați în proiect

Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart; 

Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com;

Nicoleta Zugravu – www.art-terapeut.ro, art terapeut Phronetik, fondator Art2Grow, s-a alăturat proiectului în regim de voluntariat din dorința de a oferi copiilor din cunoștințele sale și aduce cu sine o valoroasă experiență de lucru prin Art Terapie Phronetik în cadrul diverselor proiecte realizate în spații clinice, spitale și în cabinetul personal. 

Partenerii în proiect sunt Mol RomÂnia, Fundația pentru Comunitate, TMoves, Art2Grow, Facultatea de Psihologie, secția Psihopedagogie Specială și Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București. 

Detalii despre proiect pe site-ul asociației: https://arterapie.com/proiect-emotii-prin-culoare/ 

Precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

10
/03
/23

Muzeului Național de Artă Contemporană celebrează joi, 16 martie, începând cu ora 17:00, fenomenul culturii vizuale contemporane din România prin „decontul vizual” al celor 192 de noutăți din colecția muzeului, dar și printr-o dezbatere cu invitați internaționali, care deschide seria de conferințe publice MNAC International Academy.

07
/03
/23

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie - 25 martie 2023, expoziția „Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău și care are ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel firescul vieții simple.