„EMOȚII PRIN CULOARE” – Art terapie și dans terapie pentru elevii cu nevoi educaționale speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/emotii-prin-culoare-art-terapie-si-dans-terapie-pentru-elevii-cu-nevoi-educationale-speciale/

Asociaţia Entuziart a lansat, la începutul lunii februarie 2022, proiectul „EMOȚII PRIN CULOARE”, proiect desfăşurat prin Programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, program finanţat de MOL România şi susţinut de Fundaţia pentru Comunitate.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2022

Proiectul oferă, până la finalul acestui an școlar, cu frecvență săptămânală, posibilitatea participării la ateliere de art terapie prin pictură și dans terapie copiilor cu cu povești de viață, abilități și nevoi educaționale foarte diverse de la Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București

Scopul ședințelor de art-terapie și dans-terapie este de a-i ajuta pe participanți să proceseze mai bine propriile emoții și să le identifice eficient la ceilalți, optimizându-și relaționarea cu aceștia și scăzându-le astfel anxietatea. Procesul catalizează dezvoltarea emoțională a copiilor prin perceperea, identificarea, înțelegerea și exprimarea emoțiilor, folosind ca mijloc pictura, respectiv dansul. 

De asemenea, participă în proiect ca voluntari 20 de studenți de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, departamentul de Psihopedagogie Specială, conduși de doamna profesor Loredana Pătrășcoiu. Aceștia beneficiază de contexte practice de a-și dezvolta cunoștințele despre art terapie și dans terapie de a înțelege cum funcționează aceste discipline relativ noi în România. Proiectul contribuie astfel și la formarea generațiilor viitoare de psihopedagogi, care pot integra cunoștințele dobândite în aceste luni în practica lor viitoare cu copiii cu nevoi speciale, element central de sustenabilitate a proiectului. 

Proiectul va avea o durată de 6 luni și va fi încheiat cu o expoziție de grup în care copiii vor fi cei care vor decide ce lucrări să expună. Echipa este deschisă la colaborare cu spații dornice să găzduiască această expoziție finală, o oportunitate pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art terapie si modul în care ea poate fi aplicată. 

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, în activități creative și artistice, cu scopuri terapeutice. Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” este cea mai mare școală specială din București și a doua ca mărime din țară, elevii săi având toți cerințe educative speciale, cu diagnostice precum tulburări de dezvoltare, inclusiv cognitive, tulburări de limbaj, deficiențe fizice și în general dizabilități intelectuale.

Art Terapeuții implicați în proiect

Oana Dorneanu – Psihoterapeut cu drept de liberă practică și acreditare din partea Colegiului Psihologilor Români pentru specializările Art Terapie și Psihoterapie Analitică, cu experiență în lucrul cu copii, co-fondatoare a Asociației Entuziart; 

Loredana Larionescu – Psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu specializările Psihoterapie Experiențială și Psihoterapie prin Dans și Mișcare, co-fondatoare a Asociației Entuziart;

Sorina Petrescu – Coregraf și Dans Terapeut cu experiență solidă în Terapii Corporale și lucrul cu copiii, fondatoare a www.tmoves.com;

Nicoleta Zugravu – www.art-terapeut.ro, art terapeut Phronetik, fondator Art2Grow, s-a alăturat proiectului în regim de voluntariat din dorința de a oferi copiilor din cunoștințele sale și aduce cu sine o valoroasă experiență de lucru prin Art Terapie Phronetik în cadrul diverselor proiecte realizate în spații clinice, spitale și în cabinetul personal. 

Partenerii în proiect sunt Mol RomÂnia, Fundația pentru Comunitate, TMoves, Art2Grow, Facultatea de Psihologie, secția Psihopedagogie Specială și Școala Gimnazială Specială „Sf. Nicolae” din București. 

Detalii despre proiect pe site-ul asociației: https://arterapie.com/proiect-emotii-prin-culoare/ 

Precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ArterapieAtelier/

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.