Enescu 135, la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/enescu-135-la-radio-romania-muzical/

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la naşterea lui George Enescu, unul dintre simbolurile culturale ale României: compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, el a marcat profund cultura muzicală românească. Cu acest prilej, Radio România Muzical a programat emisiunea-maraton de patru ore “George Enescu 135” (vineri, 19 august, de la ora 13.05)

Un articol de Petre Ivan|17 august 2016

Multiplele fațete ale personalității lui George Enescu sunt puse în lumină: în primul rând, compozitorul, și astăzi considerat cel mai important creator român, autor nu numai al celebrelor rapsodii, dar și al Simfoniei a III-a, reconsiderată în prezent drept unul dintre opusurile fundamentale ale începutului de secol XX.

Sunt puține personalitățile din istorie care au excelat în fiecare domeniu pe care     l-au abordat, așa cum a fost George Enescu, providențialul compozitor din cultura română, dar și unul dintre marii violoniști ai timpului său, la nivel mondial. Partita a II-a de Bach într-o înregistrare remasterizată vorbește despre acel George Enescu cu renume pe întregul mapamond.

Poate mai puțin este cunoscut în ipostaza de pianist, însă contemporanii lui vorbeau despre redutabilul pianist George Enescu, pe care-l putem descoperi în înregistrarea celor 7 cântece de Clement Marot, înregistrate de George Enescu alături de soprana Sophie Wyss.

Enescu-dirijorul: o altă fațetă a personalității enesciene, pusă în lumină de înregistrarea uneia dintre lucrările importante semnate de Enescu, Dixtuorul op.14, document de arhivă în care Enescu apare la pupitrul unui ansamblu alcătuit din membri ai  Orchestrei Radiodifuziunii Franceze.

Dincolo de sunete, ne amintim de excepționalul pedagog George Enescu, cel care a format mai mulți violoniști de calibru, cel mai important fiind, așa cum se știe, Yehudi Menuhin; ne amintim și de fondatorul unei școli creatoare românești, nu numai prin lucrările pe care le-a scris și le-a interpretat, ci prin gesturile sale dincolo de muzică: George Enescu a instituit premii de compoziție pe care le finanța personal, a avut o contribuție decisivă la crearea unei uniuni a compozitorilor români, a cântat în tranșee pentru soldații români care luptau în primul război mondial, a dirijat spectacolul inaugural de la Opera Română din București.

Tușe dintr-un portret al unuia dintre oamenii providențiali ai culturii române: George Enescu 135 la Radio România Muzical, vineri, 19 august, de la ora 13.05. Realizator: Veronica Zbarcea.

Foto: George Enescu – wikipedia

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.