„Equus” de Peter Shaffer în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, la Teatrul „Stela Popescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/equus-de-peter-shaffer-in-directia-de-scena-a-lui-victor-ioan-frunza-la-teatrul-stela-popescu-2/

Spectacolul „Equus” de Peter Shaffer în direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, scenografia Adriana Grand, în româneşte de Adrian Nicolae, producţie a Teatrului „Stela Popescu”, se joacă la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor, în zilele de 23 şi 24 octombrie, de la ora 19.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2021

„Equus” este o piesă puternică despre sacrificiul ritualic, despre fascinația religioasă devenită refugiu irațional și adorație erotică. Inspirată de un caz real, piesa bine-cunoscutului Peter Shaffer a devenit la scurtă vreme după premiera din 1973 una dintre creațiile de referință ale dramaturgiei britanice contemporane, fiind răsplătită cu un premiu Tony și o  adaptare cinematografică valoroasă.

După primele reprezentaţii, criticul de teatru Monica Andronescu scria: „Ne îndreptăm cu mare viteză spre o lume de oameni „fericiţi”, „vindecați” pe viață de orice pasiune… Nu ştiu cât o să se mai poată juca în Bucureşti, dar cât timp se mai poate, mergeţi să vedeţi acest spectacol excelent! „Equus” în regia lui Victor Ioan Frunză!”.

Distribuţia spectacolului Equus este următoarea: Martin Dysart, psihiatru – George Costin, Alan Strang, un tânăr de 17 ani – Tudor Cucu Dumitrescu, Frank Strang, tatăl lui Alan – Alexandru Pavel, Dora Strand, mama lui Alan – Mirela Zeța, Hesther Salomon, magistrat – Crina Matei, Jill Mason, o fată de la grajduri – Ana Crețu, Harry Dalton, proprietarul grajdurilor – Sorin Aurel Sandu, Bulgăr – Adrian Ban, Sora medicală – Ana Maria Ivan, Caii – Andrei Dogaru, Visarion Udatu.

Înaintea primelor reprezentaţii, directorul Teatrului „Stela Popescu”, Cristian Şofron, declarase: „Mă bucur mult că am reușit, chiar și în această perioadă… austeră, să aduc la teatrul nostru unul dintre cei mai importanți regizori, directori de scenă din România și nu numai! Îl numesc aici pe minunatul Victor Ioan Frunză, care a acceptat să vină lângă mine, lângă noi, la acest nou „început”. Și, doar prin acest gest, mi-a (re)confirmat generozitatea lui și apetitul pentru a umbla nu întotdeauna pe drumuri bătătorite, sigure, ci de a se aventura pe căi mai puțin umblate, de a merge și pe drumul unei cercetări teatrale, poate… fără nume. Așadar, Victor Ioan Frunză montează un text extrem de special, de controversat, de dur, al lui Peter Shaffer, „Equus”, un text care de câte ori a fost montat a provocat controverse.”

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.