Eroii din orfelinat, pe ritmuri de hip-hop
https://www.ziarulmetropolis.ro/eroii-din-orfelinat-pe-ritmuri-de-hip-hop/

Cum să transformi nişte copii orfani în eroi de poveste?!… Cum să transformi răul în bine? Cum să creezi un basm în secolul 21?

Un articol de Monica Andronescu|27 februarie 2023

Regizorul Norbert Boda a pus în scenă la Teatrul Metropolis un spectacol muzical în care-și propune să răspundă la întrebările de mai sus. „Un basm urban” face parte din cele patru proiecte câștigătoare din cadrul programului StarT, ediția I, în 2022, concurs organizat de Teatrul Metropolis, iar premiera a fost programată pe 26 și 27 februarie. Un spectacol fresh, viu, puternic, antrenant, un spectacol curajos, care-și propune să vorbească altfel despre o problemă complicată a societății românești, tratată de obicei într-un ton serios-dramatic, „Un basm urban” e o joacă serioasă. O joacă pe muzică hip-hop, cu ritmuri antrenante și cu mult umor negru, prin care se spun adevăruri extrem de dureroase.

Pe scurt, „Un basm urban”, pe texte și în regia tânărului Norbert Boda, e o poveste despre copii abandonați. Despre mizeria din orfelinate, despre depresie, despre tristețe și furie, despre singurătate, despre bullying, despre frustrare și despre (ne)iubire. Conceput ca o poveste scrisă în timp real de un scriitor puțin blazat și căruia îi place să se joace de-a demiurgul, basmul urban pe care-l puteți vedea pe scena de la Metropolis pare că se scrie în fața dumneavoastră. Cinci copii care fac parte dintr-o gașcă superbă numită Omega Cinci își trăiesc pe muzică primele iubiri, frustrările cumplite și furia legate de faptul că au fost abandonați, își trăiesc pe muzică și cu mult umor dorința de a fi adoptați, se prezintă singuri ca pe o marfă eligibilă, își pun întrebări dureroase legat de propria persoană, încearcă să înțeleagă de ce au fost aruncați, de ce nimeni nu-i vrea, dacă sunt prea grași, prea slabi, prea frumoși, prea urâți, prea perfecți… Ei sunt eroii poveștii. Eroi pozitivi, eroi care se luptă cu monștri din ei și din afară. Totul pe ritmuri de hip-hop.

Și pentru că e vorba de un basm, există și personaje negative, mai exact directoarea orfelinatului, care, deși îi ajută pe toți copiii din orfelinat să fie adoptați, pe ideea „ofertă specială: iei unul și primești doi… sau trei… sau cinci”, pe copiii din gașca Omega Cinci îi sabotează și le taie șansa de a ajunge într-o familie. Și dacă e un basm, în el se întâmplă și lucruri supranaturale, apare și-o stafie simpatică, iar „vrăjitoarele” călătoresc pe mătură… Iar cei care fac ca toate să se întâmple pe scenă și să fie pline de viață și de culoare și care cântă și dansează cu o plăcere nebună sunt actori tineri, proaspăt absolvenți: Vlad Pânzaru, Tiberius Zavelea, Francesca Fulop, Stella Cora, David Drugaru, Ștefan Alexandru Iancu, Teona Stavarachi și Irina Sibef.

Creatorul spectacolului ironizează multe paliere ale societății în care trăim, cu toate defectele ei majore, ironizează felul în care se face televiziune azi și lipsa de informare a prezentatorilor, ironizează lipsa de interes a oamenilor pentru problemele celor de lângă ei… Spectacolul se dorește o critică acidă și… muzicală la adresa lumii noastre, pe ritmuri de hip-hop, care în anumite momente sunt absolut molipsitoare.

„Piesa are o tentă socială, deoarece prezintă diferite problematici din cadrul centrelor de plasament, însă focusul principal este povestea și triumful personajelor care au reușit să-și depășească condiția de orfan”, spune regizorul Norbert Boda.  „Vreau ca prin acest spectacol să ofer spectatorilor prilejul de a-și transforma percepția generală asupra persoanelor defavorizate, din cea de victimă într-una de erou. Totodată, pe lângă aceste teme grele, doresc în primul rând ca lumea să se distreze, să vrea să danseze, să cânte cu actorii și să se emoționeze sub influența muzicii urbane”, a mai spus el.

Spectacolul de la Teatrul Metropolis este puternic și vibrant și vă va deschide o perspectivă nouă asupra unei probleme la care de obicei ne raportăm diferit. Finalul? E o surpriză și se scrie și el în timp real…

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.