„…ESCU”, de Tudor Mușatescu, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/escu-de-tudor-musatescu-la-tvr/

Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „ESCU” de Tudor Muşatescu, în regia lui Dinu Cernescu, de la a cărui premieră se împlinesc 85 de ani. „…Escu” este una dintre cele mai cunoscute comedii semnate de Tudor Muşatescu.

Un articol de Petre Ivan|13 iulie 2018

Piesa vorbeşte despre carierism şi cameleonism politic, duse până la extremă, presărate pe alocuri cu picante intrigi amoroase. Este despre oameni a căror grijă este aceea de a-şi răzbuna condiţia mediocră şi de a accede „acolo, sus”, călcând în picioare principii şi dogme.

Decebal Necşulescu trece de la un partid la altul cu o uşurinţă din care nu transpare nici o altă convingere decât aceea a binelui propriu.

Interpretează: Ştefan Bănică, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Dorina Lazăr, Astra Dan, Corado Negreanu, Maria Pătraşcu, Jorj Voicu, Paul Ioachim, Mircea Cruceanu, Minel Klepper, Sergiu Demetriad

Zilele trecute s-au împlinit 80 de ani de la naşterea regretatului Jorj Voicu.

S-a născut la 12 iulie 1938, în Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din București, în 1961, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, şi a studiat la Paris pantomima cu Jacque Lecqoc. A jucat la Teatrul Municipal din Turda, dar şi la teatrele Ţăndărică şi Odeon din București. A debutat pe marele ecran în 1966, cu filmul Zodia Fecioarei

Printre spectacolele în care a fost distribuit: O scrisoare pierduta de I.L. Caragiale, Visul unei nopți de vară şi Poveste de iarnă de William Shakespeare, Şcoala nevestelor de Moliere, Noaptea la Drumul Mare de Renato Lelli, Un nasture sau absolutul de Radu Cosasu, Woyzeck de Georg Büchner, Şapte inşi într-o căruţă de Paul Anghel, Escu de Tudor Mușatescu, Războiul de Goldoni, Vlacea, regele nebun, Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini.

„…ESCU”,  – program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 13 iulie, ora 23.00 și sâmbătă, 14 iulie, ora 16.00

TVR 3: duminică, 15 iulie, ora 20.00

Foto: „…ESCU” – tvr.ro

27
/05
/14

La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Editurile Polirom şi Cartea Românească vor participa cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%). Vizitatorii tîrgului vor putea găsi cele mai recente apariţii (aproximativ 400 de titluri noi de la ediţia anterioară a tîrgului), dar şi peste 100 de titluri la preţul unic de 9,99 lei.

27
/05
/14

Ziarul Metropolis inaugurează o serie de „interviuri – foileton” cu scriitori români contemporani. Primul pe lista noastră este Şerban Tomşa, autorul romanelor „Biblioteca lui Noe”, „Maimuţe în haremul nopţii”, „Gheţarul” (premiul Asociației Scriitorilor din București) şi „Călugărul Negru”.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

Jean Constantin n-a urmat o şcoală de actorie. Dar, exploatând comicul de situaţie cultivat în şcoala cupletului revuistic, apelând la umorul verbal și la efectele unei dicţii particulare, artistul a avut succes. La 83 de ani, când a murit, avea o popularitate uriaşă, ce-l menţinea pe „creasta valului”.

26
/05
/14

În această noapte, de la ora 23.10, pe TVR 2, cinefilii se pot bucura de un film premiat cu Palme d'Or, la Festivalul de Film de la Cannes, în urmă cu aproape trei decenii. Este vorba despre pelicula franceză Sub soarele lui Satan (SOUS LE SOLEIL DE SATAN, 1987)

26
/05
/14

MEMORIA CULTURALĂ Nu avea nimic din morga multor vedete, deşi câştigase destulă popularitate. Vorbea deschis, era prietenos, se mişca dezinvolt. Ştefan Bănică (n. 11 noiembrie 1933, Călărași - d. 26 mai 1995) a urmat cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, unde i-a avut colegi pe Valeriu Grama şi pe Lucian Pintilie.

26
/05
/14

Cea de-a noua ediţie a Sibiu International Fringe Festival, dedicat tuturor proiectelor culturale independente, urmărind promovarea inovaţiei şi a libertăţii de creaţie, va avea loc între 1 şi 15 iulie, tema de anul acesta a evenimentului fiind "Libertate/ Freedom".

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

26
/05
/14

TVR 2 difuzează luni, 26 mai, de la ora 19.30, musicalul „Sosesc de la Paris” (premiera tv: 1991), realizat de regizorul Cornel Popa după piesa lui Tudor Muşatescu, „Sosesc diseară”, scrisă în 1931, cu un an înainte de celebra „Titanic vals”.

24
/05
/14

Ultima dorință a lui Constantin I. Nottara a fost ca lumea să nu-l uite. Marele actor a jucat timp de 60 de ani, 800 de roluri, și a trăit într-o casă construită din banii strânși de colegii de la Teatrul Național. Locuința, devenită apoi muzeu memorial, riscă să fie vândută.