Espresso Book Machine – Prima librărie imprimerie-instant din Europa
https://www.ziarulmetropolis.ro/espresso-book-machine-prima-librarie-imprimerie-instant-din-europa/

Librăria viitorului, una în care oaspeţii pot imprima cartea aleasă în câteva minute – premieră în Europa – se va deschide la Paris. Catalogul complet al cărţilor care pot fi achiziţionate în acest mod de la noua librărie poate fi consultat pe tableta electronică înainte de a face comanda.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2016

Situată în centrul istoric al capitalei Franţei, aproape de celebra universitate Sorbona, aceasta „librărie fără stoc” va permite alegerea, tipărirea instant și preluarea cărții.

Prin intermediul unei ‘Espresso Book Machine’, o imprimantă robotizată pusă la dispoziție publicului, cărțile vor putea fi imprimate „în câteva minute, timpul pentru o cafea sau o întâlnire cu autorii acestora”.

Cititorii pot alege dintr-un fond de carte de circa 5000 de titluri și dintre noutățile editate de PUF, dar și din multe milioane de titluri internaționale intrate în domeniul public.

Avem mii de titluri pentru care cererea este prea mică pentru ca ele să fie rentabile prin modul tradițional de tipărire. Ne-am gândit că digitalizarea ucide carte tipărită, dar procedând în acest fel, nu este cazul. Poate că acum cartea tradițională chiar are o a doua viață (Frédéric Mériot, director general al PUF)

Creată de compania americană Xerox și operată în Franța prin programul ‘Irénéo’, ‘Espresso Book Machine’ promite să reducă în mod semnificativ costurile legate de transportul și stocarea cărților, potrivit promotorilor acestui proiect. Acest mod de operare este deja utilizat în SUA în mai multe universități, precum și în unele librării, cum ar fi ‘McNally Jackson’ din Manhattan la New York.

Foto: Espresso Book Machine – puf.com

02
/07
/13

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câştigat Spycher - Literaturpreis Leuk în Elveţia, distincţia urmând să îi fie înmânată la începutul lui septembrie. Premiul, considerat una dintre cele mai importante distincţii literare europene, este acordat de fundaţia elveţiană Stiftung Schloss Leuk (Fundaţia Castelul din Leuk).

02
/07
/13

„Mă tem că sunt un om al monologului. Mă tem că m-am născut baricadat în mine însumi şi că n-am reuşit, de-a lungul existenţei, să ies din această închisoare intimă, în afară, să comunic cu lumea“, spunea Octavian Paler, de la a cărui naștere se împlinesc, astăzi, 92 de ani... Cărţile şi ieşirile lui publice poate că l-au contrazis. Paler a ştiut să lase întotdeauna în urmă fraze puternice, ca nişte firimituri pentru cei care au crezut în raţiune.

28
/06
/13

Ambalată sub titulatura de „roman“, „Pisica ruptă“, poate cea mai cunoscută carte a lui Mircea Daneliuc, a fost reeditată recent, la mica editură Adenium. Senzaţia de dispreţ pe care cineastul pare a o nutri faţă de lumea din jur ajunge, din nefericire, să joace în defavoarea sa.