Eu, Seinfeld si tumoarea – cinismul învinge boala
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-seinfeld-si-tumoarea-cinismul-invinge-boala/

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.

Un articol de Teodora Gheorghe|6 ianuarie 2014

CRONICĂ DE CARTE Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, Eu, Seinfeld si tumoarea“, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală“.

Pentru Andrei, anul 2012 aduce, într-adevăr, sfârşitul unei lumi. Existenţa sa de om perfect banal se cutremură când află că are un neurinom, sau, după cum ne informează chiar împricinatul, “Un creier mai mare decât al lui Einstein”.

Întreg universul său, până atunci neclintit, începe să deraieze de la axa liniştii rutiniere, iar protagonistul îşi începe marea călătorie în labirintul spaimelor.

Şi cum ar putea fi altfel, când la capătul tunelului îi face cu ochiul doamna cu coasa? În rest, se poate considera un tip norocos. Acasă îl aşteaptă Melania, soţia iubitoare şi cei doi copii, Eva şi Matei.

Un prieten face rost miraculos de o sumă indecentă de bani, care îi permite să vadă viaţa în nuanţe mai puţin sumbre, graţie doctorului Samii, binefăcătorul său din Germania.

Simona, îngerul din spatele tastelor, îi trimite e-mailuri în care îl călăuzeşte pe calea cea bună prin sfaturi spirituale.

În ciuda înlănţuirii mai mult sau mai puţin bizare de întâmplări băftoase, Andrei se loveşte (nu doar cu capul) de ostilitatea unei societăţi în care nu numai oamenii sunt bolnavi, ci şi sistemul medical.

Cucuiul de indiferenţă rezultat din impact se evaporă abia când paşii îl poartă în afara ţării. Până atunci, coşmarul include priviri răutăcioase, grimase intimidante, o lipsă stupefiantă de empatie şi, surprinzător sau nu, o psihiatră irascibilă cu vocabular licenţios.

Eu, Seinfeld si tumoarea

Eu, Seinfeld si tumoarea, de Adrian Novac

Adrian Novac îşi condimentează textul cu un cinism încântător. Ştie că la urma urmei, când moartea bate la uşă, a-ţi plânge de milă nu e varianta cea mai sănătoasă.

Umorul lui se încadrează într-o categorie aparte, a învingătorilor cerebrali şi autoironici.

În povestea cu iz biografic, sarcasmul reprezintă metoda cea mai eficientă de supravieţuire: „Hm, habar n-aveam că există peste un milion de pagini doar pe Google.com despre această tumoare. Noroc cu boala, că mai află omul una, alta.”

Războiul tragi-comic dintre om şi tumoare oferă o lecţie importantă tuturor celor care se simt copleşiţi de apăsarea unui destin aparent implacabil: nimic nu este imposibil, chiar dacă te afli în plină apocalipsă. Orice sfârşit aduce cu sine o renaştere.

„Dacă sunteţi curioşi cum am tras lozul medical necâştigător şi am ajuns, în final, să spun fericit Dear brain tumor. F*ck you. I won, citiţi romanul meu de debut”, ne spune Adrian Novac.

Foto cu Seinfeld și „Eu, Seinfeld si tumoarea” – wikipedia, Facebook

07
/12
/14

Numit de Petre Țuțea „ultimul senior al României”, Corneliu Coposu (1914 - 1995) a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici ai perioadei postrevoluționare. „În fond nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viața mea. Dacă această idee va triumfa, apariția sau dispariția mea sunt secundare”, declara Seniorul PNȚCD, în anii '90.

06
/12
/14

Legendara trupă Phoenix și Nicolae Covaci au lansat recent noul album Phoenix, „Vino, Țepeș!“, precum și volumele I (reeditare) şi II din istoria Phoenix, publicate de editura Integral și așteptate de multă vreme de fani și de public.

06
/12
/14

Astăzi, Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) propune o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani (Paul McAuley și Richard Morgan), alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc (Sebastian A. Corn și Michael Haulică).

03
/12
/14

Joi, 4 decembrie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cişmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38) va fi gazda unei întâlniri cu Excelenţa Sa, Domnul Keiji Yamamoto, ambasadorul al Japoniei în România, Angela Hondru cunoscut traducător şi niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane prilejuită de recenta apariţie a volumului de povestiri Fiica negustorului de sake în colecţia "Raftul Denisei" la Editura Humanitas Fiction.

03
/12
/14

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărții „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu și Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

02
/12
/14

Pe 3 decembrie 2014 se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Petre Ţuţea. Ziarul Metropolis vă prezintă 23 de citate ale filosofului şi eseistului, publicate în cartea „322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea“, apărută la Editura Humanitas.