Eun–Sun Hong (Coreea de Sud) a câştigat Concursul Enescu 2014, Secţiunea Violoncel
https://www.ziarulmetropolis.ro/eun-sun-hong-coreea-de-sud-a-castigat-concursul-enescu-2014-sectiunea-violoncel/

Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Violoncel, au fost desemnaţi duminică seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul Nr. 1 pentru Violoncel şi Orchestră de D. Șostacovici.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2014

Premiul II i-a revenit tânărului violoncelist Tony Rymer (Statele Unite ale Americii), iar cel de-al treilea violoncelistei Sarah Rommel (Statele Unite ale Americii). Pe lângă premiile în euro, laureații beneficiază de oportunitatea de a participa la câte un master-class în cadrul Academiei de Muzică din Viena și a Kronberg Academy.

Juriul Secțiunii de Violoncel a fost format din personalități de primă mână la nivel internațional: violonceliștii Lluís Claret, Marin Cazacu, Frans Helmerson și Vladimir Malinovski.

„Unul dintre profesorii mei, pe care l-am îndrăgit foarte mult, a fost violoncelistul Radu Aldulescu”, au fost primele cuvinte pe care le-a spus pe scenă Lluís Claret, președintele juriului pentru Secțiunea de Violoncel. „Mă bucur că sunt aici, în această sală minunată în care Radu a cântat de multe ori”, continuat Claret, în aplauzele publicului.

Eun-Sun Hong

Născută la 8 ianuarie 1989, violoncelista Eun-Sun Hong a concertat alături de orchestre importante, precum: Filarmonica din Seul, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Rusia, sau Orchestra de Camera Coreeană. La vârsta de doar 25 de ani, are deja în almares Premiul II la Concursul International Ceaikovski, considerat unul dintre cele mai importante la nivel mondial.

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. Acestora li se adaugă oportunitatea pentru laureați de a participa la câte un master-class în cadrul Academiei de Muzică din Viena și a Kronberg Academy, precum și aceea de a susține un tuneu pe scenele principalelor Filarmonici din România.

Trofeele Concursului Enescu 2014 poartă semnătura artistei Iulia Năstase şi sunt din sticlă.

La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Internațional George Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Finala Secţiunii de Violoncel a fost transmisă live pe un ecran în faţa Ateneului Român, pe TVR 2 şi TVR HD, precum şi pe site-ul Festivalului şi Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro.

Următoarea Finală din cadrul Concursului Enescu 2014 se va defăşura pe 27 septembrie – Secţiunea Pian și va marca, totodată, încheierea ediției din acest an a Concursului. Accesul publicul în sala de concert este permis chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung după începerea concertului, accesul se va putea face la prima pauză. 100 de locuri în aer liber sunt disponibile, de asemenea, pentru public în faţa Ateneului Român unde Finala de Vioară a Concursului Enescu va fi transmisă live. Transmisii live vor fi asigurate şi pe TVR 2 şi pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Foto: Concursul Enescu 2014, Eun–Sun Hong – festivalenescu.ro

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.