EUROPAfest face din București capitala jazzului mondial
https://www.ziarulmetropolis.ro/europafest-face-din-bucuresti-capitala-jazzului-mondial/

EUROPAfest lansează invitaţia unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie Bucureşti devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Naţional de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artişti din 20 de ţări. Biletele s-au pus în vânzare […]

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2021

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare pe platforma iabilet.ro: https://www.iabilet.ro/bilete-EUROPAfest/.

jmEvents pregătește o ediție specială a EUROPAfest. Anul acesta accentul va fi pus pe jazz, care înseamnă înainte de orice libertate, energie creativă, relaxare, inovație, spontaneitate. Sloganul anului 2021 nu este ales întâmplător, ci sublinează chiar esența sa Return to Live Music. No limits, just hope !

Festivalul este dedicat atât pasionaților, cât și celor care vor să descopere frumusețea și unicitatea jazz-ului alături de trupe cunoscute ale scenelor internaționale sau formații noi, doritoare de afirmare. Cu titluri precum Jazz at the Palace,Summertime Jazz, Sunday Jazz Mood, It’s Jazz Time sau Jazz a Perfect Day publicul bucureștean este invitat la un răsfăț auditiv.

Se va cânta și se va asculta jazz tradițional, New Orleans jazz, swing, bebop, cool jazz, latin jazz, fusion, soul jazz, free jazz, modal jazz sau contemporan cu trupe din Argentina, Aruba – Insula Caraibe, Azerbaidjan, Australia, Austria, Brazilia, Columbia, Coreea de Sud, Cuba, Elveţia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Japonia, Polonia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Țările de Jos și Ucraina.

„EUROPAfest este un festival de tradiție care anual prezintă jazz, blues, pop și muzică clasică. 2021 este un an atipic în care am decis să dăm prioritate jazz-ului, fără însă a neglija sau a renunța la celelalte genuri muzicale. Am observat în rândul bucureștenilor un apetit în creștere pentru muzica de jazz, de aceea vrem să venim în întâmpinarea lor cu un line-up de excepție. Aducem în premieră artiști europeni și din alte colțuri ale lumii pentru a simți și la București pulsul scenei de jazz internaționale. O seară la EUROPAfest este o poartă deschisă către alte lumi. Vă așteptăm cu drag!”, declara Directorul EUROPAfest, Luigi Gageos.

Unic în România, festivalul internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, aduce din 1994, în cadrul aceluiași eveniment, patru genuri muzicale: jazz, blues, pop și clasic. În 2005, EUROPAfest a fost primul eveniment căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj, iar din 2015 este festival EFFE | Europe’s finest festivals, titulatură oferită de Comisia Europeana și Parlamentul European.

Toate noutățile și informațiile referitoare la festival vor fi comunicate pe www.europafest.ro și pe paginile de social media EUROPAfest – Facebook și Instagram.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).