EUROPAfest începe pe 12 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/europafest-incepe-pe-12-mai/

Opening Gala Concert deschide Festivalul Internaţional EUROPAfest 2016, 12-21 mai – Bucureşti & Sibiu. Festivalul are un concept unic, fiind singurul eveniment din România care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică.

Un articol de Liliana Matei|3 mai 2016

Sub sloganul „It’s all about live, quality music!” peste 300 de artisti din 45 de tari vor evolua pe scenele din Bucuresti si Sibiu, atat in sali de concert traditionale, cat si in spatii neconventionale.  Opening Gala Concert da startul la 10 zile de muzica de calitate – concerte, recitaluri, interpretari de virtuozitate, jam sessions, workshopuri si master-classes.

EUROPAfest a fost primul eveniment din Romania care a primit Inaltul Patronaj al Casei Regale, acum 11 ani.
In 2015 a primit titulatura EFFE – Europe’s Finest Festivals din partea Comisiei Europene si Parlamentului European.
FAR FROM CAROLINA este un duo care interpreteaza muzica americana la cele mai inalte standarde, fiind format din chitaristul Terry Lees, detinator al titulaturii “UK National Guitarist of the Year” si Mel Hayes, cantareata si chitarista de renume international. Cei doi au evoluat in peste 1000 de evenimente si festivaluri atat in Marea Britanie, intreaga Europa, cat si in SUA. Recent au avut un turneu impreuna cu, la fel de cunoscutii artisti britanici, Martin Simson si Martin Taylor, iar in toamna vor sustine un turneu international pentru a-si promova ultimul album.

DAN PAPIRANY TRIO este o trupa de jazz din Auckland, Noua Zeelanda, cu o traditie de 15 ani, condusa de pianistul si compozitorul de origine israeliana Dan Papirany. Repertoriul trio-ului este format din piese standard de jazz, balade si compozițiile liderului. Dan Papirany are o activitate concertistica bogata, avand la activ numeroase evolutii in festivaluri nationale si internationale, in diferite formule scenice – duete, trio-uri, cvartete, alaturi de artisti consacrati. A inregistrat 7 albume, „Session Two — Originals” fiind nominalizat la New Zealand Music Awards. De asemenea, cu compozitia “Bargara” a castigat “Original Song Competition” si a doua pozitie in “Australia Jazz Convention Original tunes competition”. Stilul lui Dan este destul de des comparat cu cel al lui Bill Evans. Basistul Pete McGregor canta de la o varstă frageda, iar talentul sau l-a propulsat rapid, avand o cariera profesionala de invidiat. Are o reputatie solida, fiind considerat unul dintre cei mai buni bassisti din Noua Zeelanda.

Bateristul Steve Wright din Australia are o vasta experienta in mai multe genuri muzicale. In ultimii ani s-a dedicat jazz-ului si este foarte solicitat atat ca solist, cat si cu trupa sa. Muzica trio-ului este sensibila si in cadrul EUROPAfest vor interpreta piese din stiluri precum cool si bebop jazz . Invitata speciala a trupei este experimentata solista si compozitoare de origine norvegiana, VIBEKE VOLLER, care captiveaza publicul cu vocea ei dinamica si personalitatea vibranta. Cei patru muzicieni asteapta cu entuziasm si nerabdare sa aduca in Romania jazz-ul de calitate de pe taramul pasarilor kiwi si al cangurilor. Trupa promite un spectacol caracterizat de creativitate, prospetime si rafinament.

INFO

Biletele pot achizitiona de la Teatrul Odeon – casa de bilete sau online.
Categoria I – 31,80 lei
Categoria II – 15,90 lei

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.