Eveniment la Madrid: Colocviul internațional „Lucian Blaga, poet român între tradiție și modernitate”
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-la-madrid-colocviul-international-lucian-blaga-poet-roman-intre-traditie-si-modernitate/

Uniunea „Lucian Blaga” a Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania în colaborare cu Universitatea Complutense şi Institutul Cultural din Madrid organizează Colocviul internaţional „Lucian Blaga, poet român între tradiţie şi modernitate” în capitala Spaniei, pe 20 mai 2022.

Un articol de Rhea Cristina|18 mai 2022

Acest eveniment cultural, de înaltă ținută intelectuală, cuprinde două secțiuni.

In prima dintre ele, începând de la ora 10 până la 12.30, va avea loc Conferința propriu-zisă la Universitatea Complutense. Organizatorii acestei sunt: Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. dr. onorific la Departamentul de Filologie Romanică; Alba Diz Villanueva, prof. dr. la Departamentul de Studii Romanice, Franceze, Italiene și Traduceri; Felix Nicolau, prof. dr. în cadrul Departamentului de Limbă și Cultură Română; Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului.

Invitații acestei prime secțiuni cultural-științifice sunt: Eugeniu Nistor, prof. univ. dr. din partea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și a Academiei Române, filosof și blagolog, care va expune lucrarea “Mit și metaforă în filosofia lui Lucian Blaga”, și Adrian Lesenciuc, prof. univ. dr. de la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, critic literar și președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, care va prezenta teza “Lumina culturii și a cunoașterii în poezia lui Lucian Blaga”.

De asemenea, la finalul prezentărilor științifice va avea loc o dezbatere asupra celor mai importante aspecte ale întâlnirii culturale, analiză urmată de o întâlnire cu studenți ai Universității Complutense, care vor recita poeme blagiene traduse în limba spaniolă

Cea de-a doua secțiune culturală va avea loc de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Madrid, sub forma unei mese rotunde intitulată Lucian Blaga în contextul european, în cadrul căreia va avea loc o dezbatere între invitați, profesori și public. Prezentarea acestei secțiuni va fi realizată de directoarea Institutului Cultural Român, dna Maria Floarea Pop, iar medierea mesei rotunde îi va corespunde dnei Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. onorific la Universitatea Complutense din Madrid.

Manifestarea culturală se va încheia cu un recital poetic și muzical în limbile română și spaniolă din creația blagiană, reprezentație organizată și prezentată de membri ai Uniunii Lucian Blaga: Elena Ninerică, Manuela Crina Pușcașu, Violeta Andrei, Gabriela Tantea, Eugenia Mucea.

Despre importanța și valoarea operei scrisă de Lucian Blaga în contextul actual european al modernității, Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului și președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, ne-a semnalat următoarele: “Lucian Blaga este o personalitate plurifatetică a culturii noastre în calitatea sa de diplomat, filosof, dramaturg, dar și unul dintre simbolurile de vârf ale spiritualității românești, creator de limbaj poetic inovator, un leader generațional. Vasta sa cultură, interrelaționarea cu Europa prin abordarea multiplelor direcții în orientarea estetizantă a viziunii sale creatoare, precum apropierea de filosofía germană sau mitología greacă îl situează pe Blaga într-o categorie aparte a intelectualității românești, și anume cea a titanilor de tipul lui Eliade, Cioran sau Eugen Ionescu.”

Conferința cultural-științifică va fi deschisă publicului român și spaniol din Madrid în mod gratuit și tradusă parțial în limba română.

 

 



10
/11
/19

Scriitoarea Care Santos va participa marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la o întâlnire cu publicul, ce va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul e prilejuit de lansarea romanului „Tot binele și tot răul”, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonadtă de Denisa Comănescu, la Editura Humanitas Fiction.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

24
/10
/19

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA este dialogul. Pe parcursul a patru luni vor fi organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalităţi ale secolului XX, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esenţială a avangardei europene, romanul poliţist - gen literar şi metamorfozele acestuia, poezia română contemporană şi paradoxurile lumii de astăzi.

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

14
/10
/19

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă luni, 28 octombrie, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I“ (str. Boteanu nr.1), la conferinţa „Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu“. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.