Eveniment la Madrid: Colocviul internațional „Lucian Blaga, poet român între tradiție și modernitate”
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-la-madrid-colocviul-international-lucian-blaga-poet-roman-intre-traditie-si-modernitate/

Uniunea „Lucian Blaga” a Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania în colaborare cu Universitatea Complutense şi Institutul Cultural din Madrid organizează Colocviul internaţional „Lucian Blaga, poet român între tradiţie şi modernitate” în capitala Spaniei, pe 20 mai 2022.

Un articol de Rhea Cristina|18 mai 2022

Acest eveniment cultural, de înaltă ținută intelectuală, cuprinde două secțiuni.

In prima dintre ele, începând de la ora 10 până la 12.30, va avea loc Conferința propriu-zisă la Universitatea Complutense. Organizatorii acestei sunt: Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. dr. onorific la Departamentul de Filologie Romanică; Alba Diz Villanueva, prof. dr. la Departamentul de Studii Romanice, Franceze, Italiene și Traduceri; Felix Nicolau, prof. dr. în cadrul Departamentului de Limbă și Cultură Română; Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului.

Invitații acestei prime secțiuni cultural-științifice sunt: Eugeniu Nistor, prof. univ. dr. din partea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și a Academiei Române, filosof și blagolog, care va expune lucrarea “Mit și metaforă în filosofia lui Lucian Blaga”, și Adrian Lesenciuc, prof. univ. dr. de la Academia Forțelor Aeriene din Brașov, critic literar și președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Brașov, care va prezenta teza “Lumina culturii și a cunoașterii în poezia lui Lucian Blaga”.

De asemenea, la finalul prezentărilor științifice va avea loc o dezbatere asupra celor mai importante aspecte ale întâlnirii culturale, analiză urmată de o întâlnire cu studenți ai Universității Complutense, care vor recita poeme blagiene traduse în limba spaniolă

Cea de-a doua secțiune culturală va avea loc de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român din Madrid, sub forma unei mese rotunde intitulată Lucian Blaga în contextul european, în cadrul căreia va avea loc o dezbatere între invitați, profesori și public. Prezentarea acestei secțiuni va fi realizată de directoarea Institutului Cultural Român, dna Maria Floarea Pop, iar medierea mesei rotunde îi va corespunde dnei Eugenia Popeanga Chelaru, prof. univ. onorific la Universitatea Complutense din Madrid.

Manifestarea culturală se va încheia cu un recital poetic și muzical în limbile română și spaniolă din creația blagiană, reprezentație organizată și prezentată de membri ai Uniunii Lucian Blaga: Elena Ninerică, Manuela Crina Pușcașu, Violeta Andrei, Gabriela Tantea, Eugenia Mucea.

Despre importanța și valoarea operei scrisă de Lucian Blaga în contextul actual european al modernității, Ovidiu Constantin Cornilă, prof. drd. la Departamentul de Studii Literare, mediatorul evenimentului și președintele Uniunii Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, ne-a semnalat următoarele: “Lucian Blaga este o personalitate plurifatetică a culturii noastre în calitatea sa de diplomat, filosof, dramaturg, dar și unul dintre simbolurile de vârf ale spiritualității românești, creator de limbaj poetic inovator, un leader generațional. Vasta sa cultură, interrelaționarea cu Europa prin abordarea multiplelor direcții în orientarea estetizantă a viziunii sale creatoare, precum apropierea de filosofía germană sau mitología greacă îl situează pe Blaga într-o categorie aparte a intelectualității românești, și anume cea a titanilor de tipul lui Eliade, Cioran sau Eugen Ionescu.”

Conferința cultural-științifică va fi deschisă publicului român și spaniol din Madrid în mod gratuit și tradusă parțial în limba română.

 

 



12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.