Evgheni Oneghin revine la Opera Naţională Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/evgheni-oneghin-revine-la-opera-nationala-bucuresti/

În 28 şi 29 noiembrie, de la ora 18.30, publicul va avea ocazia să asculte una dintre capodoperele artei lirice ruse – Evgheni Oneghin, inspirată din romanul în versuri cu acelaşi titlu al lui Alexandr Puşkin.

Un articol de Andrada Văsii|22 noiembrie 2013

În 28 şi 29 noiembrie, de la ora 18.30, publicul va avea ocazia să asculte una dintre capodoperele artei lirice ruse – Evgheni Oneghin, inspirată din romanul în versuri cu acelaşi titlu al lui Alexandr Puşkin.

După aproape un an de absenţă din repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, în concepţia regizorală a lui Ion Caramitru, revine pe scena lirică bucureşteană după prezenţa pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Sofia.

Spectacolul îi are ca invitati pe soliştii Ionuţ Pascu în rolul Oneghin, Tiberius Simu în rolul Lenski, Andreea Iftimescu în rolul Filipievna. De asemenea, reprezentaţia din 28 noiembrie va prilejui debuturile soliştilor Operei Naţionale Bucureşti Horia Sandu (Gremin), Sorana Negrea (Larina), Liviu Indricău (Triquet).

Opera Naţională Bucureşti marchează revenirea operei Evgheni Oneghin în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti printr-o expoziţie de fotografie deschisă publicului zilnic între orele 10.00-17.30 (acces liber).

Printre personalităţile lumii muzicale, care au facut parte, de-a lungul timpului, din echipa artistică a diferitelor montări ale spectacolului Evgheni Oneghin pe scena lirică bucureşteană, se numără soliştii Mihail Arnăutu, Iulia Buciuceanu, Octav Enigărescu, Ladislau Konya, Teodora Lucaciu, Zenaida Pally, Maria Snejina, Maria Şindilaru, Valentin Teodorian.

Nume mari pentru Evgheni Oneghin

Baritonul Ionuţ Pascu a interpretat, de-a lungul carierei, peste 35 de roluri principale, pe scene din România, dar şi din Olanda, Canada, Australia, Coreea de Sud, Israel, Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Albania, Italia, Germania etc. Una dintre reuşitele sale a fost spectacolul şi înregistrarea pe CD, alături de Filarmonica din Sidney, a lucrării Cantata della Vita de Gianluigi Gelmetti, dirijată de compozitor.

După o bursă de doi ani la Academia Teatrului La Scala din Milano, tenorul Tiberius Simu îşi continuă studiile sub îndrumarea maeştrilor Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni şi Renato Bruson. Repertoriul artistului cuprinde roluri importante, precum Tamino din Flautul fermecat, Don Ottavio din Don Giovanni de W. A. Mozart, Fenton din Falstaff de Giuseppe Verdi, Nemorino din Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Almaviva din Il barbiere di Seviglia de Gioachino Rossini.

Evgheni Oneghin

Tiberius Simu, tenor 

Câştigătoare a Premiului special la concursul Salice d’oro, (Italia, 2010), Andreea Iftimescu a cântat alături de Filarmonica de Stat din Sibiu, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, precum şi de alte instituţii muzicale din România şi a fost solistă în opera Brundibar de Franz Crasa în cadrul festivalului Voix Étouffée de la Paris (Franţa, 2004).

Andreea Iftimescu şi-a început colaborarea cu Opera Naţională Bucureşti în anul 2012, interpretând în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet Ludovic Spiess rolul Agata din opera Le cantatrici villane de Valentino Fioravanti.

Foto credit: Evgheni Oneghin

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.