Expoziţia de fotografie „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“, la Casa Polonezilor de Pretutindeni de la Cracovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-fotografie-patru-orase-chisinau-liov-bucuresti-cracovia-la-casa-polonezilor-de-pretutindeni-de-la-cracovia/

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“ a fost vernisată în data de 27 iunie 2013, la Casa Polonezilor de Pretutindeni de la Cracovia, şi va rămâne deschisă publicului larg până în 20 iulie.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“ a fost vernisată în data de 27 iunie 2013, la Casa Polonezilor de Pretutindeni de la Cracovia, şi va rămâne deschisă publicului larg până în 20 iulie.

În dorinţa de a omagia personalitatea unuia dintre cei mai cunoscuţi şi activi reprezentanţi ai refugiaţilor polonezi în România în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, arhitectul Tadeusz Gaydamowicz, Asociaţia „Wspólnota Polska” din Cracovia, împreună cu Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Asociaţia de Prietenie Polono-Română de la Cracovia, a iniţiat realizarea unei expoziţii de fotografie, cu materiale inedite, extrem de preţioase din perspectivă istorică, provenite din arhiva de familie a arhitectului. Exponatele sunt însoţite de un catalog bilingv, româno-polonez.

Un artist fost refugiat

Cunoscutul arhitect cracovian Tadeusz Gaydamowicz, fost refugiat polonez în România în perioada 1939-1945, este membru activ al Asociaţiei de Prietenie Polono-Română de la Cracovia şi motorul grupului de refugiaţi polonezi repatriaţi, participând intens la evenimentele dedicate relaţiilor româno-polone. În 2003 i-a fost acordat în România titlul de „Personalitate de Prim Rang“ din partea comunităţii polonezilor originari din Moldova.

40 de fotografii. 40 de perspective

Expoziţia „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“ constă în 40 de planşe cu fotografii, însoţite de explicaţii în limbile polonă şi română. Imaginile prezintă momente inedite din existenţa refugiaţilor polonezi, dintr-o perspectivă personală: relaţiile cu autorităţile româneşti, diverse activităţi administrative, viaţa religioasă, viaţa culturală, educaţia, viaţa de familie.

Fotografiile readuc în memorie cu acuitate ipostazele unei existenţe relativ normale, în care interacţiunile prietenoase cu localnicii erau un fapt curent.

După Cracovia, expoziţia va fi prezentată întâi la Rzeszów, la Casa Polonezilor de Pretutindeni (1-20 august), apoi la Suceava, la începutul lunii septembrie, unde va fi prezentată în cadrul Zilelor Culturii Polone, manifestare organizată anual de Uniunea Polonezilor din România.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro

31
/05
/18

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar si proaspăt absolventă de master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc la teatrul Unteatru, sub forma unei expoziții cu 19 ținute, colecția intitulându-se Jellyfish on Pluto.

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

25
/05
/18

Artistul român Hamid-Nicola Katrib își va împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, care va anima locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang - vernisajul pe care îl pregătește pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalația denumită „The End”.

24
/05
/18

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.