Expoziţia de pictură şi video-performance „Mimicry“, de Gabriela Stoica, vernisată la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-pictura-si-video-performance-mimicry-de-gabriela-stoica-vernisata-la-venetia/

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry” a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry“ a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Expoziția presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII-lea şi practicile artistice vizuale contemporane.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Român (ICR) din Veneţia, proiectul presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII -lea şi practicile artistice vizuale contemporane, reunind o serie de lucrări de pictură și video-performance. Masca poate fi un ideal generat de societate – prin acțiunea de a deveni sau de a se identifica cu celălalt -, element de camuflare socială sau sexuală, depersonalizare sau obiect fetișist, notează Mediafax.

Noi perspective de analiză

Complexitatea tematicilor și metodologiilor în studiul culturii permite termenului de „mimesis“ să se detașeze de la înțelesul antic, modificându-l considerabil și oferindu-i noi perspective de analiză. Mimetismul sau mimema este definit ca fiind rezultatul unei acțiuni, iar mimesis, acțiunea în sine.

Astfel, artista încearcă să identifice ideile stereotipe condiţionate de societatea veneţiană despre feminitate şi să demonstreze posibilitatea oferită de carnaval, prin intermediul măştilor „Moretta” sau „Gnaga”, de afişare a oricărei personalităţi în societate. În acelaşi timp, încearcă să creeze o conexiune a individului cu diverse tipuri de personalitate, în funcţie de habitat, interpretând arhitectura lui Paolo Portoghesi din apartamentele din Santa Marinella (Roma, 1966).

Un artist cercetător

Gabriela Stoica este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup. În prezent, ea este bursieră în domeniul artelor vizuale, cu o bursă de cercetare și formare postuniversitară „Nicolae Iorga”, la Institutul Cultural Român din Veneția, cu un proiect de cercetare teoretică („Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”), dar şi cu unul de creație artistică („Mimicry”).

Info:

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, între orele 11.00 şi 19.00, în perioada 3 – 10 iulie, în Mica Galerie a ICR Veneţia, intrarea la eveniment fiind liberă.

Foto credit: Modernism.ro

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu