Expoziţia „Good Girls“ va fi prezentă la MNAC până în luna septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-good-girls-va-fi-prezinta-la-mnac-pana-in-luna-septembrie/

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|28 iunie 2013

„Good Girls“, o expoziţie de artă „gender“, va fi prezentată la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, până la sfârşitul lunii septembrie.

Printre artistele care îşi vor expune lucrările se numără Geta Brătescu (foto sus), Nina Arbore, Irina Broboană şi Suzana Fântânariu.

„Good Girls“ este o expoziţie internaţională care oferă o perspectivă largă asupra artei contemporane produse de femei, potrivit site-ului Institutului Polonez din Capitală.

Titlul prozaic „Good Girls“ este inspirat de două proiecte curatoriale precedente: readuce în discuţie sintagma „bad girls“, introdusă de Marcia Tucker în anii 1990, moment de relaţionare cu artistele şi curatoarele din America influenţate de feminism; cealaltă referinţă este legată de expoziţia „No More Bad Girls?“, prezentată la Viena în 2010, care investiga geografii alternative şi identităţi culturale multiple centrale în epoca globalizării, notează Mediafax.

Expoziții dedicate artei feministe

Începând cu anii ’90, artiste şi curatoare din România au iniţiat câteva expoziţii mai mici dedicate artei realizate de femei şi artei feministe. Expoziţia „Good Girls“ reprezintă un eveniment internaţional major de tip muzeal şi se va concentra asupra unor aspecte legate de producţia artistică a femeilor în jurul a trei nuclee: memorie, dorinţă şi putere. Artistele participante în mare parte trăiesc şi lucrează în Europa, jumătate dintre acestea reprezentând România.

Lucrări poloneze

De asemenea, expoziţia va cuprinde lucrările artistei poloneze Katarzyna Kozyra. Acesta a studiat în cadrul Departamentului de Germanistică al Universităţii din Varşovia, între anii 1985 şi 1988, apoi sculptura, la Academia de Arte din Varşovia. După terminarea studiilor, în 1993, a renunţat la practicarea sculpturii în favoarea fotografiei, a instalaţiei video şi a performance-ului. În 1997, revista Polityka i-a acordat Paşaportul Politicii – premiul pentru cel mai promiţător artist polonez.

Curatoarea expoziţiei este Bojana Pejić, iar Olivia Niţis este curator asistent. Nina Arbore, Ana Bănică, Ethel Băiaş Lucia Dem Bălăcescu, Biroul Melodramatic, Geta Brătescu, Irina Broboană, Ioana Ciocan, Alexandra Croitoru, Suzana Dan, Cristina David şi Corina Ilea sunt câteva dintre artistele din România care vor prezenta lucrări la expoziţia „Good Girls“.

Foto credit: ICR

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu