Expoziția POSTER X POEM aduce poezia mai aproape de oameni, în toate cartierele din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-poster-x-poem-aduce-poezia-mai-aproape-de-oameni-in-toate-cartierele-din-bucuresti/

Începând cu 8 noiembrie, bucureştenii vor putea admira în oraş o nouă serie de postere poem. Proiectul POSTER X POEM a ajuns toamna aceasta la a treia ediţie şi îşi extinde prezenţa în 20 de locaţii din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2020

Expoziția principală poate fi citită și văzută pe gardul Bibliotecii Metropolitane din Amzei, Strada Tache Ionescu 4, și pe gardul Cărturești Verona. O serie de alte 18 filiale ale Bibliotecii Metropolitane vor găzdui un număr din cele 21 de lucrări în ferestre și pe gardurile disponibile, în perioada 8 noiembrie – 16 decembrie. 

POSTER X POEM crede în poster ca mijloc ideal de comunicare în spațiul public și își propune să aducă poezia mai aproape de cât mai mulți oameni. De aceea, parteneriatul cu Biblioteca Metropolitană facilitează extinderea proiectului către toate cartierele Bucureștiului, pentru a permite posterelor poem să ajungă în mai multe locuri din oraș, pentru a fi citită și văzută de cât mai multă lume. 

“Ne-am dorit foarte tare ca expoziția POSTER X POEM cu numărul 3 să se întâmple până la finalul lui 2020, acest an excepțional. Credem că acum, mai mult ca oricând, e nevoie nu doar de poeme pe gardurile, pereții și ferestrele orașului, ci și de energia creativă care se naște când cuvintele întâlnesc imagini și creează ceva cu totul nou. Ne face o deosebită plăcere să invităm pe toată lumea să iasă la o plimbare prin Amzei, Verona sau celelalte locuri din cartierele Bucureștiului pentru a citi posterele și a vedea toate poeziile proiectului”, Dan Stănescu, director de creație la glitch și co-fondatorul proiectul POSTER X POEM alături de Ioana Diaconu.

Artiștii și artistele au avut libertate totală să creeze un poster pentru cele 21 de poeme scrise de poeți contemporani, respectând o singură regulă – poemul să se regăsească în poster. Cele 21 de perechi artiști/artiste X poeți/poete sunt: Daniel Bere X Cătălin Șuteu, Sorina Vazelina X Krista Szöcs, Alexandra Poienari X Lorena Enache, Alina Marinescu X Monica Cure, Andrei Maceșanu X Diana Ilie, CUSCREW X Luca Ștefan Ouatu, Sasha Staicu X  Anastasia Gavrilovici, Lucian Moldovan X Răzvan Andrei, Andreea Cristea X Maria Miruna Solomon, Ciprian Robu X Emil Iulian Sude, Andrei Turenici X Gabriel Daliș, Sinopia X Iv Cel Naiv, Co+lor Studio Studio X Alex Văsieș, Laurian Bardoș X Ștefan Manasia, Ștefan Ciobotaru X Florentin Popa, Andrei Nicolescu X Julien Britnic, Bianca Mocan X Deniz Otay, Mădă Gârbea X Elena Morar, Bogdan Ceaușescu X Radu Andriescu, Miruna Modîlcă Belgun X Yigru Zeltil, Alice Stoicescu X Medeea Iancu.

Cum POSTER X POEM este un proiect prin excelență colaborativ, cea de-a treia expoziție marchează și primul parteneriat al proiectului. Herword.ro, platformă online și experiment durabil de explorare audiovizuală și promovare a poeziei feminine românești, a invitat-o pe Krista Szöcs în proiectul POSTER X POEM să contribuie cu un poem care a fost transformat în poster de către Sorina Vazelina.

POSTER X POEM a luat naștere în 2019 și a avut prima expoziție în martie 2020, la inițiativa studioului de creație glitch, fiind un proiect interdisciplinar care aduce împreună poeți contemporani și artiști vizuali. Prin colaborarea cu AA+ – o inițiativă nonformală din Moldova, care își concentrează activitatea în jurul culturii vizuale locale și de peste hotare, proiectul a ajuns și în Chișinău.

Mai multe detalii, dar și un sneak peek al expoziției puteți vedea pe paginile dedicate proiectului:

Instagram PXP: https://www.instagram.com/poster_x_poem/   

Facebook PXP: https://www.facebook.com/postexpoem/

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.