Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-cela-neamtu-miracolul-firului-de-lana-din-1-martie-la-muzeul-national-cotroceni/

Muzeul Naţional Cotroceni vernisează vineri, 1 martie 2024, ora 12.00, în Spaţiile Medievale, expoziţia „Cela Neamţu – Miracolul firului de lână”, celebrând-o astfel pe cea care a rămas în istoria tapiseriei româneşti drept creatoarea „Punctului de la Putna”.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2024

Expoziția reunește lucrări importante ale artistei Cela Neamțu și pune în evidență excepționalul parcurs al acesteia și evoluția artei sale de-a lungul mai multor decenii.

Cela Neamțu, un nume de rezonanță pe scena artei textile contemporane autohtone, a reușit, prin intermediul tapiseriilor sale, să creeze un dialog între tradiție și modernitate, o punte între cele două puncte temporale, valorificând, în același timp, patrimoniul medieval românesc.

În expoziția deschisă la Muzeul Național Cotroceni, vizitatorii vor avea ocazia să admire lucrări care se află în patrimoniul altor muzee din țară sau colecții private, dar și noi creații originale. Ne bucurăm că putem aduce în atenția publicului opere precum Colegele, de la Muzeul Județean Buzău; Altar, Muzeul de Artă Vizuală Galați; Imperiala, Centrul Cultural „Cela Neamțu”, Ciurea, Iași; Umbrae Parvae, Colecția Lixandru Neamțu, Broderii cu Punctul de la Putna, Colecția Cela Neamțu, sau Fereastră Manuelină, Colecția Tudor Bălan.

„Constantă cu propriul destin artistic, Cela Neamțu consolidează o operă ca pe un continuum, în care lucrările de artă create sunt, în același timp, unite între ele, fiind conectate major la coordonate care depășesc cotidianul. Aceste referințe estetice și conceptuale fac apel la arhetipuri și motive, fire perene care străbat artele din spațiul românesc încă din timpurile străvechi.”(Cosmin Năsui, istoric de artă).

Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână” va putea fi vizitată în perioada 2 martie – 15 aprilie 2024, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail [email protected] sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau pașaport).

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.