Expoziția „Serenity” a artistei Dorina Mocan, vernisată la sediul ICR Stockholm
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-serenity-a-artistei-dorina-mocan-vernisata-la-sediul-icr-stockholm/

ICR Stockholm va găzdui, în perioada 11 mai-12 august 2022, expoziţia „Serenity” a artistei vizuale de origine română Dorina Mocan, stabilită de patru decenii în Suedia. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 11 mai 2022, de la ora 18.30, la sediul institutului (Skeppsbron 20, Stockholm).

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2022

La evenimentul de deschidere, alături de Dorina Mocan, va participa istoricul de artă Louise Lyberg, prima doamnă a Curții Reginei Suediei 1993 – 2003, care a fost șef intendent la prestigioasa casă de licitație Bukowski. De asemenea, la eveniment va fi prezent sculptorul suedez Christer Lönngren, care va expune, de asemenea, câteva lucrări de-ale sale în galeriile ICR Stockholm, în perioada 11 mai-12 august 2022.

„Arta mea își are originea în întâlniri încântătoare, în bucuria mea de a descoperi micile minuni din viața de zi cu zi. Îmi doresc să creez un spațiu privilegiat în care să evoc spiritul umanitar și universal, o lumină interioară îndreptată direct spre privitor ”,  a declarat artista Dorina Mocan.

„În limba latină, serenitas/serenitatis trimitea la vremea frumoasă și la condițiile favorabile. Expoziția Dorinei Mocan pe care Institutul Cultural Român de la Stockholm o găzduiește în spațiile sale expoziționale în perioada mai-august 2022 este o pledoarie pentru pace și reconciliere, o invitație la introspecție și speranță”,  a punctat Bogdan Popescu, director al ICR Stockholm, în textul introductiv al catalogului expoziției.

Expoziția, care include în jur de 40 de lucrări, unele de mari dimensiuni (185 cm x 210 cm), reprezintă o privire retrospectivă asupra ultimului deceniu de creație al artistei. Serenity include și o serie de tablouri, centrate pe prezențe feminine inefabile, cu numele de Cornelia și Sara, care apar în diferite ipostaze (Comorile Corneliei, Cornelia cu perle, Cornelia și munții, Sara în grădină, Sara pe acoperișul lumii, Sara și anturajul ei). De asemenea, regăsim în expoziție motivul grădinii exotice cu nostalgia paradisului pierdut (Grădina secretă, Comorile grădinii,  Prințesa grădinii), toate lucrările purtând pecetea luminii și ale unei „declarații de iubire”, după cum se intitulează un alt tablou,  An Explanation of Love.

Dorina Mocan s-a născut în orașul Târgu Mureș. Între anii 1965-1969, a studiat arta la școala de artă din orașul natal, iar apoi a început la liceul de artă și muzică din Târgu Mureș. În 1973,  artista a intrat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 1981, s-a mutat în Suedia și de atunci a trăit și a lucrat în Upplands Väsby, Stockholm și Uttersberg. Dorina Mocan a avut numeroase expoziții în Suedia, în țări precum Danemarca, Germania, Mexic, Norvegia, Coreea de Sud, Polonia, Anglia, China, Singapore ș.a. În 2017, pictorița a fost distinsă cu premiul III la concursul internațional de portrete Portrait Now! la Castelul Frederiksborg din Danemarca pentru lucrarea sa Sara and her entourage. Dorina Mocan este membră a Organizației Naționale a Artiștilor Vizuali și a Asociației Internaționale de Artă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.