ETAJ artist-run space, invitat pentru a doua oară la târgul independent de artă Supermarket din Stockholm
https://www.ziarulmetropolis.ro/etaj-artist-run-space-invitat-pentru-a-doua-oara-la-targul-independent-de-arta-supermarket-din-stockholm/

Grupul artistic românesc ETAJ artist-run space participă, în perioada 11-14 mai 2023, cu sprijinul ICR Stockholm, la Supermarket Stockholm Independent Art Fair, un târg internaţional de artă care aduce, în Suedia, în centrul atenţiei peste 50 de artişti şi galerii de artă din peste 20 de ţări.

Un articol de Petre Ivan|12 mai 2023

ETAJ artist-run space, din care fac parte artiștii expozanți Mircea Modreanu, Ilina Schileru, Lucian Sandu-Milea și Răzvan Năstase, a fost invitat pentru a doua oară la acest târg internațional de artă.

Supermarket este un târg internaţional de artă care pune accent pe întâlniri, prezentări, expoziţii şi performance-uri, expozanţii fiind cu preponderenţă centre de artă şi galerii conduse de artişti. Iniţiat în 2006, târgul de artă este un spațiu dinamic care pune accent pe promovarea inițiativelor artistice independente și pe promovarea artiștilor tineri.

Participarea din acest an a grupului artistic E T A J va avea o puternică componentă interactivă cu publicul, pornind de la forme hibride de terapie. Printre momentele pregătite anul acesta se numără live action painting, unde Mircea Modreanu va picta cu clor pe o suprafață textilă colorată în masă. Lucian Sandu Milea propune un desen interactiv ce face referire la orașul Stockholm, într-un limbaj abstract situat la granița dintre perspectivă și axonometrie, în care vizitatorii pot interveni ca să marcheze locuri și evenimente relevante din istoricul lor personal, subliniind importanța coeziunii și a apartenenței la grup în țesătura socială. Răzvan Năstase prezintă o serie de desene și mini-panouri mixed media pe tema angoasei, a anxietății și a terapiei. Ilina Schileru va realiza un performance sub forma unui confesional interactiv cu vizitatorii, pornind de la o interacțiune bazată pe desen și colaj interactiv. Spațiul expozițional va fi fragmentat prin material textil, pentru a se asigura o discreție a interacțiunii directe între artist și participant.

Artiștii din România participă, de asemenea, la standul ETAJ, la două discuții despre practicile artistice independente din Bucureștiul de astăzi. Sâmbătă, 13 mai, de la ora 13.00, Ilina Schileru va vorbi despre scena artistică independentă din București, iar Mircea Modreanu va povesti despre motivul pentru care a fondat E T A J acum cinci ani și încotro se îndreaptă acest grup artistic. Duminică, 14 mai, de la ora 13.00, Lucian Sandu Milea vorbește despre experiența VR și dihotomia dintre uman și artificial, iar Răzvan Năstase va dezvălui mai multe despre practica sa artistică: experiența artistică bucureșteană de la afișe stradale și reclame vintage reciclate până la experiența de studio.

ETAJ este un artist-run space iniţiat în 2018, ce funcţionează în București precum un catalizator care vizează eficiența obiectului artistic contemporan în contextul local. Mai mulți artiști s-au grupat în ideea de a forma o celulă culturală. Obiectivele principale ETAJ sunt axate pe creșterea vizibilității artiștilor emergenți în căutare de soluții alternative pentru lansarea și etalarea publică a creației lor. Direcțiile estetice pe care și le propune ETAJ sunt eclectice, spontane și, de multe ori, experimentale. Există însă și elemente ordonatoare specifice precum caracterul in situ al lucrărilor expuse și concepute de artiștii promovați. În 2021 grupul artistic ETAJ a reprezentat România la prima ediţie a târgului de artă Juxtapose Art Fair din Aarhus, Danemarca. Participări recente ale ETAJ la alte târguri de artă similare au fost la Budapest Art Market (2021), Hybrid Art Fair de la Madrid (2022) și (Un)fair Milano (2023).

Lista participanților poate fi găsită în variantă online.

Programul evenimentelor.

Detalii despre bilete se găsesc aici.

Modreanu, Ilina Schileru, Lucian Sandu-Milea și Răzvan Năstase (ETAJ artist-run space)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.