Expoziţia ‘Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină’, de Ştefan Câlţia, la Galeria Annart
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-stejar-pentru-rege-flori-pentru-regina-de-stefan-caltia-la-galeria-annart/

Expoziţia „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină”, semnată Ştefan Câlţia, se va deschide, joi, la Galeria Annart, informează un comunicat transmis AGERPRES de instituţia gazdă. Reunind lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezentând capitolul V din proiectul „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia” al Galeriei Posibile, expoziţia include o selecţie de lucrări de mare […]

Un articol de Andrada Văsii|1 noiembrie 2012

Expoziţia „Stejar pentru Rege – Flori pentru Regină”, semnată Ştefan Câlţia, se va deschide, joi, la Galeria Annart, informează un comunicat transmis AGERPRES de instituţia gazdă.

Reunind lucrări de pictură, desen şi gravură şi reprezentând capitolul V din proiectul „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia” al Galeriei Posibile, expoziţia include o selecţie de lucrări de mare intensitate simbolică din colecţia Casei Regale a României, de la Săvârşin şi de la Palatul Elisabeta, realizată de curatorul expoziţiei Adrian Buga.

Aceasta este însoţită de un grup de şapte lucrări realizate de artist în 2012 – picturi cu personaje iconice din creaţia lui Câlţia: făpturi enigmatice şi ţinuturi misterioase ieşite din memoria ţărănească transilvană şi imaginarul ludic al spaţiului cultural central-european.
„Pe lângă întâlnirea de excepţie cu lucrări reprezentative din colecţia regală, mă bucur că publicul nostru colecţionar va putea vedea, în premieră absolută, lucrări noi ale lui Ştefan Câlţia, precum şi seria impresionantă de 91 de gravuri cu flori şi ierburi – câte una pentru fiecare an de vârstă al regelui Mihai”, apreciază Gabriela Massaci, directorul Galeriei AnnArt.

Expoziţia este deschisă în parteneriat cu Galeria Posibila, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în perioada 1 noiembrie – 8 decembrie.

Artist de însemnătate definitorie pentru istoria noastră culturală, pictor şi grafician de notorietate absolută în rândul colecţionarilor din România şi din străinătate, Ştefan Câlţia (născut la 15 mai 1942, la Braşov) a avut ca mentori-formatori pe Julius Podlipny la Timişoara şi pe Corneliu Baba la Bucureşti.

A fost profesor la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Este decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

Lucrările sale se află în numeroase colecţii private europene, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyere (Elveţia), MNAC din Bucureşti şi Muzeul Brukenthal din Sibiu.

În prezent, lucrează la Bucureşti şi la Şona, Făgăraş.

Sursa: Agerpres

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]