Expoziţie cu vânzare la Paris în cadrul campaniei „Brâncuși e al meu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-vanzare-la-paris-in-cadrul-campaniei-brancusi-e-al-meu/

Asociaţia Pariziană a Artiştilor Români (APAR) şi Galeria de artă Amarica din capitala Franţei organizează între 30 iunie şi 30 iulie expoziţia cu vânzare „À nous Brancusi” pentru strângerea de fonduri în cadrul campaniei „Brâncuşi e al meu”.

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2016

Artiști români din Franța, România și Elveția au donat lucrări care vor fi expuse timp de o lună la Galeria Amarica de pe rue Washington, situată lângă renumitul bulevard Champs-Elysées. Fondurile strânse din vânzarea lucrărilor sunt destinate achiziției operei „Cumințenia pământului” de Constantin Brâncuși.

Inițiativa APAR vine în întâmpinarea apelului la subscripție publică lansat de Guvernul român în vederea achiziției sculpturii declarată tezaur național.

Expun artiștii: Livia Balu, Petre Velicu, Tudor Banus, Florin Doru Crihana, Constantin Pacea, Iva Binz, Christian Paraschiv, Marius Martinescu, Teli Iacsa, Rodica Costianu, Radu Zero, Daniela Codita, Mirela Traistaru, Diana Rachmut,  Gabriel Roche Tamic, Adrian Vadeanu, Daniel Paval, Adin Olteanu, Crenguta Macarie, Iuliana Negru.

BrâncușiE nevoie să strângem 6 milioane de euro? Există artiști în viață care vând lucrări în valoare de milioane de euro. Ei pot dona bani sau pot dona o lucrare. Apelul nostru rămâne deschis, astfel încât artiști de pretutindeni pot dărui o lucrare în vederea strângerilor de fonduri. „Cumințenia pământului” face parte din noi, din ceea ce reprezentăm, oriunde am fi în lume. – Andreea Macea, secretar APAR și organizatoarea evenimentului

Vernisajul expoziției va avea loc pe 30 iunie, între orele 18:30 şi 21:00, la Galerie Paul Amarica, 21 rue Whashington, 75008.

Cumințenia pamântului, opera realizată la Paris în 1907-1908 dintr-o piatră calcaroasă marchează, alături de Sărutul, momentul de răscruce, când Brâncuși decide să abandoneze modelajul și să sculpteze direct în piatră, marmură sau lemn. Titlul românesc vine sa confirme chiar dorința artistului ca această sculptură să fie privită de români. – Doina Lemny, muzeograf Centrul Pompidou, specialist al operei lui Brâncuși

Asociatia Pariziană a Artiștilor Români (APAR) este o asociație non profit care a luat ființă în 2013 la Paris, cu scopul de a promova artiștii români în Franța.

Foto: Expoziţie cu vânzare la Paris „Brâncuși e al meu” – icr.ro

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.