Expoziție de grup la Galeria Estopia – „Blurred Is the New ID”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-de-grup-la-galeria-estopia-blurred-is-the-new-id/

Joi, 23 ianuarie, de la ora 18.00, la Galeria Estopia Bucureşti va avea loc vernisajul expoziţiei „Blurred Is the New ID”, cu prilejul aniversării unui an de la deschiderea galeriei într-o eveniment care aduce în atenţie neofigurativul contemporan, în viziunea a 8 artişti: Lucian Brumă, Otilia Cadar & Liviu Coman, Marius Fodor, Ada Muntean, Alexandru Nicoară, Sergiu Laslo şi Szabó András.

Un articol de Liliana Matei|20 ianuarie 2020

Noua sinceritate, figurativul fotografic și hiperrealist, metafizica derizoriului, griul dominant, poezia cotidianului brut: cât din aceste concepte care au definit spectaculoasa revenire douămiistă a picturii rămân valabile în abordarea noii generații de artiști? Ce rămâne, ce s-a schimbat, ce propune azi figurativul în pictură? Într-o lume în care explozia vizuală și digitală, new media și pop art au schimbat paradigma comunicării și implicit pe cea a înțelegerii artei, ce aduc nou tinerii artiști?

Blurred Is the New ID oferă 8 răspunsuri posibile și mai adaugă o întrebare: de ce artiștii de azi, cum sunt cei incluși în această expoziție, aleg să acopere, să ascundă, să descompună, să blureze sau chiar să nu reprezinte chipul?

O galerie de portrete altfel ale lumii noastre contemporane. Începând de la cele două fețe, una cald – umană și cealaltă, de portret – robot al inteligenței artificiale, în care se încheagă identitatea în lucrările lui Szabó András, în vreme ce la Sergiu Laslo ascunderea chipului rămâne cheia descifrării, pentru spectator, a unor mesaje dincolo de gestica personajelor. Corpul fluid, ale cărui granițe identitare se topesc și se dematerializează sub impactul unei decadențe ce amenință să devină noul cod al vieții contemporane: așa arată portretul lumii actuale în lucrările Adei Muntean. Un aer oniric romantic învăluie misterioasele personaje feminine ale lui Alexandru Nicoară, care îndrăznește să revalorizeze estetic și semantic rolul peisajului în compoziție, în vreme ce, pentru Marius Fodor, pictura realist fotografică e prilej de a compune o narațiune în mișcare, în alb – negru și în culoare. Otilia Cadar & Liviu Coman construiesc o poveste luxuriantă despre chipuri și forme devenite câmp de joc pentru proiecții care-și așteaptă interpretarea, iar Lucian Brumă aglutinează fragmente solare de viață, în colaje picturale de unde aștepți mereu ca cineva să-și ridice privirea.

Expoziția va rămâne deschisă până pe 7 martie.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro