Expoziţie eveniment cu desene rare ale lui Leonardo da Vinci, la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-eveniment-cu-desene-rare-ale-lui-leonardo-da-vinci-la-venetia/

Celebrul ,,Om Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci, alături de alte 50 de desene ale maestrului vor face obiectul unei expoziţii la Galleria dell’Academia din Veneţia.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

Celebrul „Om Vitruvian” al lui Leonardo da Vinci, alături de alte 50 de desene ale maestrului vor face obiectul unei expoziţii la Galleria dell’Academia din Veneţia.

Intitulată „Leonardo da Vinci: omul universal”, expoziţia adună 52 de desene cu caracter ştiinţific şi artistic, printre care se numără cel mai cunoscut dintre ele, „Omul Vitruvian”, care prezintă proporţiile anatomice ideale ale corpului uman şi care nu a mai fost prezentat în public de 30 de ani.

Desenele provin din arhive ale muzeelor – Ashmolean Museum, British Museum şi Luvru -, dar şi din colecţiile familiei regale britanice. Lucrările au drept subiect chestiuni de botanică, mecanică, optică şi chiar război.

Expoziţia le oferă vizitatorilor o imagine de ansamblu asupra operei lui Leonardo da Vinci (1452 – 1519), a explicat directorul galeriei, Annalisa Perissa Torriani. Aceasta a menţionat că expoziţia arată modul în care Leonardo da Vinci „îşi ilustra gândurile, revenind mereu asupra schiţelor, pentru a le îmbunătăţi”.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum maşina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, paraşuta, tancul, tunul, catapulta şi multe altele, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, notează Mediafax.

Cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal. Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.

Info:

Expoziţia va fi deschisă până pe 1 decembrie.

Foto credit: Wikipedia

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

30
/08
/17

Cochetele veacului al XVII-lea, cu pielea înroșită de la diverse mâncăruri picante sau vinuri rare, sau cu tenul devastat de varicelă și alte boli, aveau un adevărat arsenal de batiste, pomezi, ape angelice și creme parfumate pentru obținerea carnației ideale.