EXPOZIȚII în cea de-a 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-in-cea-de-a-28-a-editie-a-festivalului-national-de-teatru/

Trei evenimente expoziţionale majore vor însoţi cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, în ultima decadă a lunii octombrie. Deschiderea oficială a Festivalului va coincide cu vernisajul expoziţiei de fotografie care va reuni opere ale unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi ai timpului: Brigitte Lacombe.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2018

De origine franceză, trăind astăzi la New York, dar lucrând în toată lumea, Brigitte Lacombe este o personalitate ce şi-a pus amprenta de neconfundat asupra universului fotografic contemporan.

Ediţia a 28-a a Festivalului Naţional de Teatru – FNT are privilegiul de a organiza o expoziţie-eveniment, în prezența artistei la București: „Lacombe: Theater / Cinema”, expusă în cadrul uneia dintre spațiile noi ale festivalului – HUB-ul FNT, găzduit de Hanul Gabroveni.

Brigitte Lacombe

Cele trei teme pe care le va acoperi expoziția – teatru / film / portrete – vor cuprinde un set de fotografii reprezentative din portofoliul artistei, creionând o expoziție unică în peisajul cultural al Capitalei.

Expoziția-eveniment va include un vernisaj și o întâlnire cu publicul și cu diferiți artiști fotografi români sub denumirea „În dialog cu Brigitte Lacombe”.

„4o de imagini supradimensiunate, copleșitoare prin simplitatea atitudinii și gestului, prin contrastul de alb negru, desăvîrșit, sau prin plaja curajoasă de culoare. Imagini de teatru, fotografii de pe platourile de filmare și portrete ale celor mai mari actori din lume. În spatele simplității, atinse de austeritate pe alocuri, stau pasiunea și harul unui fotograf de geniu, care a înțeles că în spatele lumii frământate și strălucitoare a actorului, stă singurătatea, introspecția, concentrarea și aripa inspirației. O sărbătoare vizuală oferită cu generozitate de Festivalul Naţional de Teatru.” – Irina Tapalagă

Vernisajul expoziției „Lacombe: Theater / Cinema” va avea loc vineri, 19 octombrie, de la ora 18:00, în Sala Imagine a HUB-ului FNT, iar întâlnirea pe care renumita artistă o va avea cu publicul și cu artiștii fotografi români – „În dialog cu Brigitte Lacombe” – se va desfășura sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 16:00, în spațiul expoziției care va fi deschisă publicului pe toată durata Festivalului.

Un alt eveniment expozițional de excepție din FNT îl va constitui instalația de fotografie organizată în foaierul Sălii Mici a Teatrului Național din București, dedicată scenografei Lia Manțoc. „Flashback” este titlul expoziției pe care publicul este invitat să o viziteze în timpul celor zece zile de Festival.

Traseul propus de impresiile adunate în timp de marea artistă pe hârtie fotografică va releva noi valențe ale unui spirit neobosit, care surprinde viața cu un ochi mereu proaspăt, în cele mai neașteptate ipostaze.

Animată de eul creator năvalnic, Lia Manţoc este o personalitate uriaşă, un artist cu o forţă rară, care şi-a construit o carieră de mare întindere într-o acceptare totală a condiţiei de artist rebel şi smerit, totodată. Universul scenografei Lia Manţoc este plin de imagini, de sensul pe care cuvântul îl dă formei, costumului, machiajului pe scenă. Orice costum al Liei Manţoc, de pildă, este însoţit de personajul care l-a purtat – mari actori ai teatrului românesc, de rostire, de tăceri. Lia Manţoc este unul dintre numele consistente, de calibru al Teatrului românesc. Şi nu numai.

Flashbackeste o sumă de imagini puternice și manipulatoare. O poftire într-un univers incitant, într-un carusel delirant, în care realitatea și ficțiunea și-au pierdut de mult marginile. Flashbackeste o întoarcere, o privire înapoi, dirijată de artista Lia Manțoc. Vedem ce ni se permite, simțim ceea ce libertatea interioară ne îngăduie.”  – Marina Constantinescu

Vernisajul expoziției „Flashback” va avea loc duminică, 21 octombrie, de la ora 17:30, la Sala Mică – foaier  a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București.

Festivalul Național de Teatru omagiază și în acest an unul din marile nume ale teatrului românesc, dedicând cea de-a 28-a ediție distinsei regizoare Cătălina Buzoianu.

Marina Constantinescu, Directorul Festivalului Național de Teatru

Vor fi evenimente speciale consacrate acestui artist unic, în special în cea de-a patra zi a Festivalului – 23 octombrie, iar foaierul principal al HUB-ului FNT amplasat în incinta Hanului Gabroveni va purta numele cunoscutei regizoare. Acest spațiu va găzdui pe întreagă durata a FNT o expoziție-ambient realizată din fotografii-portret ce aparțin doamnei Cătălina Buzoianu.

„(…) Exista acolo, pe scenă, în spectacolele Cătălinei Buzoianu o forţă teribilă, obsedantă. Şi o fascinaţie a ei care mi se pare că este dublată de forme de ludic regizoral, de evadare din sine, din lumi, evadare care nu se poate face decât prin căutare, aventură, experiment.

Am intuit întotdeauna o atitudine de scriitor în personalitatea acestei regizoare care a ştiut ca nimeni altcineva să croiască scenarii şi adaptări după romane, după texte neteatrale. Şi, poate de aceea, nu m-am mirat prea tare când am descoperit şi vâna scriitorului. Informat, obsedat de cultură, de iubire, de disperarea cu care o caută oriunde, pe scenă, pe ape, prin tot felul de cotloane, prin lumini, prin umbre, prin cultul obiectelor purtătoare de amprentele fiinţelor, marcat de mari întâlniri, de poveşti, de un cuvânt, de o atitudine, cu un formidabil simţ al detaliului, cu o emoţie vibrantă, care ţâşneşte din arta sa continuu, fără nici un fel de ostentaţie.”  – Marina Constantinescu, Directorul Festivalului Național de Teatru

A 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 19 și 29 octombrie 2018 și este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu. Ediţie desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Foto: Festivalului Național de Teatru – fnt.ro

05
/07
/14

A jucat în comedii, drame, operetă, dar popularitatea şi-a cucerit-o în teatrul de revistă. Când a devenit cunoscut, Constantin Tănase era atât de bogat încât şi-a permis să facă spectacole din banii proprii şi să aducă vedete internaţionale în spectacolele sale.

05
/07
/14

Printre filmele în care a jucat Matei Alexandru se numără "Weekend cu mama" (2009), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003), "Corul Pompierilor" (2000), "Muschetarii în vacanţă" (1984), "Grăbeşte-te încet" (1981), "Elixirul tinereţii" (1975) şi "Ultimul cartuş" (1973).

04
/07
/14

Corul Național de Cameră Madrigal își continuă deplasările internaționale la începutul săptămânii viitoare în Țările Baltice (Lituania și Letonia). Turneul va atinge, până la sfârșitul lunii octombrie, și țări precum China (Beijing), Austria (Viena) și Ungaria (Budapesta).

04
/07
/14

Pe 7 iulie, Cinema-Edu vă invită la un răsfăț cinefil, pe terasa de la etajul 2 al mall-ului Promenada. Bucurați-vă de răcoarea unei seri de vară și savurați băutura preferată în compania unor filme de calitate.

03
/07
/14

Casa de Producţie a Televiziunii Române pregăteşte noi spectacole teatrale de televiziune, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Crina Semciuc, Constantin Cotimanis şi Jojo (Cătălina Grama) fiind câţiva dintre artiştii care vor intra în platourile TVR în această vară.

03
/07
/14

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

03
/07
/14

Filmele "Bridges of Sarajevo", de Cristi Puiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, au fost selectate în competiţia celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Pula, din Croaţia, care se va desfăşura între 12 şi 26 iulie.

02
/07
/14

Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a coproducției româno-spaniole – Canibal. Regia filmului ce va avea premiera în cinematografele din țară pe 11 iulie este semnată de cunoscutul regizor de origine spaniolă Manuel Martín Cuenca.

02
/07
/14

După repetiția deschisă a spectacolului ActOrchestra în regia lui Horia Suru din cadrul proiectului 9G – Noua generație de creatori din data de 26 iunie, am avut senzația că s-a produs o mare deșteptare a lumii teatrale românești, un soi de înnoire și strălucire artistică prin prisma unei altfel de abordări a expresivității pe scenă – prin muzică. Pot afirma cu încredere că TNB-ul a întinerit și a înflorit. În consolidarea afirmației mele, mi-am dorit să aflu opiniile avizate ale unor oameni care au strânsă legătură cu teatrul.

02
/07
/14

Îndrăgitul actor Gheorghe Visu s-a născut pe 2 iulie 1951, în Bucureşti. A debutat pe scena Teatrului Naţional, în 1972, în piesa "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Berechet.

02
/07
/14

Tabloul "The Fake Rothko", al pictorului Adrian Ghenie, reprezentant al noului val al artei vizuale româneşti, a fost vândut pentru 1.426.500 de lire sterline (1.778.422 de euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby's luni, la Londra, potrivit site-ului sothebys.com.

01
/07
/14

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.