Spectacolul EXIL al Alexandrei Badea, producție a TNB, în selecţia finală a FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-exil-al-alexandrei-badea-productie-a-tnb-in-selectia-finala-a-fnt/

Spectacolul EXIL, semnat de autoarea şi regizoarea Alexandra Badea (text şi regie), producţie a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale”, a fost inclus în selecţia finală a Festivalului Naţional de Teatru, ediţia 2023.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2023

În urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, echipa curatorială a FNT 2023 (Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari) a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.

Iată argumentaţia selecţionerilor pentru includerea spectacolului EXIL în ediţia FNT 33: „În Exil, Alexandra Badea trasează urmele unor evenimente politice bulversante în prezentul celor care își caută o cale de împăcare emoțională cu trecutul. Sondând tema extrem de sensibilă a apartenenței, construind teatral planuri temporale care se întrepătrund, Exil este un spectacol-interogație asupra confruntărilor dintre macro-istorie și istorii personale fragilizate de tăceri moștenite, de rupturi cu răni la vedere, de îndepărtări și reveniri în locuri care încă dor, de amintirile unor femei care duc cu ele traume în căutare de cuvinte vindecătoare”.

„Este o piesă mai degrabă despre un exil interior al personajelor, despre  neputința de a fi liberi, de a se desprinde de trecut, de a-și descoperi și asuma identitatea, de a face cunoștință cu natura lor profundă, cu dorințele cele mai ascunse – precizează autoarea. Noi, în România, purtăm încă traumele educației care ni s-a dat la școală și în familie în perioada dictaturii. Este ceva ce se regăsește în toți oamenii care au trăit în dictaturi sau au fost crescuți de părinți care au trecut prin această experiență. Degeaba te naști într-o țară liberă dacă părinții tăi au trăit în frică”.

Scenografia spectacolului este semnată de Cosmin Florea, iar muzica originală de Călin Țopa. Din echipa de realizatori mai fac parte Mircea Mitroi (Lighting design), Constantin Șimon, Florin Boicescu, Mircea Anca (video), Patricia Katona, Simina Siminie (asistenți de regie). Își asumă cu virtuozitate dificila sarcină de a întruchipa personaje care evoluează în timp, de la 20 la 50 de ani, actorii Ada Galeș, Emilian Oprea, Cosmina Olariu, Florin Călbăjos, Crina Semciuc, Emilian Mârnea, Ana Ciontea, Irina Movilă, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki/Liviu Lucaci, Ionuț Toader, Aylin Cadîr, Vitalie Bichir.

„Diversitatea trupei TNB permite lucrul acesta, e poate singurul teatru din România în care puteam să dezvolt un proiect atât de complex” declara Alexandra Badea la începutul repetițiilor.

Într-un interviu din 24 iulie 2023 (consemnat pentru RFI de  Cristina Teacă) Alexandra Badea, recompensată recent cu Premiul pentru teatru al Academiei franceze  pentru „ansamblul operei sale dramatice”, mărturisește: „Probabil că am o empatie și o sensibilitate mai mare față de toate temele legate de exil, de înstrăinare, de discriminare, de nedreptate, de zonele acestea în care deciziile politice și evenimentele istorice au un impact asupra vieții oamenilor”.

De la data premierei (septembrie 2022), spectacolul EXIL se joacă la Sala ”Ion Caramitru” cu casa închisă, fiind unul din spectacolele cele mai vizionate din repertoriul actual al TNB.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.