Număr record de spectacole la Festivalul National de Teatru 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-spectacole-la-festivalul-national-de-teatru-2015/

Festivalul Naţional de Teatru – ediţia XXV (23 octombrie – 1 noiembrie) va oferi publicului bucureştean un număr record de spectacole, 44, selecţionate de criticul Marina Constantinescu din stagiunea 2014-2015. Biletele pentru FNT 2015 se pun în vânzare începând de astăzi şi, în premieră, se vor putea achiziţiona online, prin platforma mystage.ro.

Un articol de Petre Ivan|8 Octombrie 2015

Ediția jubiliară a FNT este marcată printr-o serie de evenimente conexe pornind de la expoziția “Afișele vremii. Vremea teatrului”, organizată în Pasajul Universității (care va deveni Pasajul FNT pe durata festivalului) și care cuprinde o selecție de afișe de festival sau ale spectacolelor prezentate în perioada 1990-2014.

Aceasta va fi completată de o expoziție virtuală de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selecționate în cele 24 de ediții) intitulată “25 de ani de FNT. O istorie în imagini”, realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, cât și pe site-ul festivalului.

Organizatorii oferă, la ediția din acest an, o întâlnire inedită cu două personalități din teatru: Silviu Purcărete în postură de Festivalul Național de Teatru fotograf — 70 de fotografii reunite sub titlul “Lume” vor fi expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național București și Horațiu Mălăele care va prezenta, la Sala Studio a TNB, 40 de lucrări de grafică și caricatură — “Graficaturi”.

17 volume de teatru vor fi lansate pe perioada celor 10 zile de festival, printre acestea aflându-se “Costumul de teatru. De la schiță la miracol”, album de Doina Levintza, “Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig” de Florin Vidamski, “Regia de operă. Gânduri și imagini” texte de Andrei Șerban, fotografii de Mihaela Marin, ediție bilingvă româno-engleză, “Scrisori despre teatru” de Giorgio Strehler.

Seria Conferințelor FNT din acest an va fi deschisă de un “Fals proiect de doctorat”, o conferință-atelier de rostire a poeziei susținută de actorul Ion Caramitru.

Organizatorii au reușit la această ediție să aducă în festival trei producții invitate din străinătate: “Frontul”/Front — regia Luk Perceval, “War”/Războiul — regia: Vladimir Pankov și “Tiger”, după “Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, Suedia.

Foto: Festivalul Național de Teatru – fnt.ro

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

Page 1 of 76512345...102030...Last »