EXPOZIȚII în cea de-a 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitii-in-cea-de-a-28-a-editie-a-festivalului-national-de-teatru/

Trei evenimente expoziţionale majore vor însoţi cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, în ultima decadă a lunii octombrie. Deschiderea oficială a Festivalului va coincide cu vernisajul expoziţiei de fotografie care va reuni opere ale unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi ai timpului: Brigitte Lacombe.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2018

De origine franceză, trăind astăzi la New York, dar lucrând în toată lumea, Brigitte Lacombe este o personalitate ce şi-a pus amprenta de neconfundat asupra universului fotografic contemporan.

Ediţia a 28-a a Festivalului Naţional de Teatru – FNT are privilegiul de a organiza o expoziţie-eveniment, în prezența artistei la București: „Lacombe: Theater / Cinema”, expusă în cadrul uneia dintre spațiile noi ale festivalului – HUB-ul FNT, găzduit de Hanul Gabroveni.

Brigitte Lacombe

Cele trei teme pe care le va acoperi expoziția – teatru / film / portrete – vor cuprinde un set de fotografii reprezentative din portofoliul artistei, creionând o expoziție unică în peisajul cultural al Capitalei.

Expoziția-eveniment va include un vernisaj și o întâlnire cu publicul și cu diferiți artiști fotografi români sub denumirea „În dialog cu Brigitte Lacombe”.

„4o de imagini supradimensiunate, copleșitoare prin simplitatea atitudinii și gestului, prin contrastul de alb negru, desăvîrșit, sau prin plaja curajoasă de culoare. Imagini de teatru, fotografii de pe platourile de filmare și portrete ale celor mai mari actori din lume. În spatele simplității, atinse de austeritate pe alocuri, stau pasiunea și harul unui fotograf de geniu, care a înțeles că în spatele lumii frământate și strălucitoare a actorului, stă singurătatea, introspecția, concentrarea și aripa inspirației. O sărbătoare vizuală oferită cu generozitate de Festivalul Naţional de Teatru.” – Irina Tapalagă

Vernisajul expoziției „Lacombe: Theater / Cinema” va avea loc vineri, 19 octombrie, de la ora 18:00, în Sala Imagine a HUB-ului FNT, iar întâlnirea pe care renumita artistă o va avea cu publicul și cu artiștii fotografi români – „În dialog cu Brigitte Lacombe” – se va desfășura sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 16:00, în spațiul expoziției care va fi deschisă publicului pe toată durata Festivalului.

Un alt eveniment expozițional de excepție din FNT îl va constitui instalația de fotografie organizată în foaierul Sălii Mici a Teatrului Național din București, dedicată scenografei Lia Manțoc. „Flashback” este titlul expoziției pe care publicul este invitat să o viziteze în timpul celor zece zile de Festival.

Traseul propus de impresiile adunate în timp de marea artistă pe hârtie fotografică va releva noi valențe ale unui spirit neobosit, care surprinde viața cu un ochi mereu proaspăt, în cele mai neașteptate ipostaze.

Animată de eul creator năvalnic, Lia Manţoc este o personalitate uriaşă, un artist cu o forţă rară, care şi-a construit o carieră de mare întindere într-o acceptare totală a condiţiei de artist rebel şi smerit, totodată. Universul scenografei Lia Manţoc este plin de imagini, de sensul pe care cuvântul îl dă formei, costumului, machiajului pe scenă. Orice costum al Liei Manţoc, de pildă, este însoţit de personajul care l-a purtat – mari actori ai teatrului românesc, de rostire, de tăceri. Lia Manţoc este unul dintre numele consistente, de calibru al Teatrului românesc. Şi nu numai.

Flashbackeste o sumă de imagini puternice și manipulatoare. O poftire într-un univers incitant, într-un carusel delirant, în care realitatea și ficțiunea și-au pierdut de mult marginile. Flashbackeste o întoarcere, o privire înapoi, dirijată de artista Lia Manțoc. Vedem ce ni se permite, simțim ceea ce libertatea interioară ne îngăduie.”  – Marina Constantinescu

Vernisajul expoziției „Flashback” va avea loc duminică, 21 octombrie, de la ora 17:30, la Sala Mică – foaier  a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București.

Festivalul Național de Teatru omagiază și în acest an unul din marile nume ale teatrului românesc, dedicând cea de-a 28-a ediție distinsei regizoare Cătălina Buzoianu.

Marina Constantinescu, Directorul Festivalului Național de Teatru

Vor fi evenimente speciale consacrate acestui artist unic, în special în cea de-a patra zi a Festivalului – 23 octombrie, iar foaierul principal al HUB-ului FNT amplasat în incinta Hanului Gabroveni va purta numele cunoscutei regizoare. Acest spațiu va găzdui pe întreagă durata a FNT o expoziție-ambient realizată din fotografii-portret ce aparțin doamnei Cătălina Buzoianu.

„(…) Exista acolo, pe scenă, în spectacolele Cătălinei Buzoianu o forţă teribilă, obsedantă. Şi o fascinaţie a ei care mi se pare că este dublată de forme de ludic regizoral, de evadare din sine, din lumi, evadare care nu se poate face decât prin căutare, aventură, experiment.

Am intuit întotdeauna o atitudine de scriitor în personalitatea acestei regizoare care a ştiut ca nimeni altcineva să croiască scenarii şi adaptări după romane, după texte neteatrale. Şi, poate de aceea, nu m-am mirat prea tare când am descoperit şi vâna scriitorului. Informat, obsedat de cultură, de iubire, de disperarea cu care o caută oriunde, pe scenă, pe ape, prin tot felul de cotloane, prin lumini, prin umbre, prin cultul obiectelor purtătoare de amprentele fiinţelor, marcat de mari întâlniri, de poveşti, de un cuvânt, de o atitudine, cu un formidabil simţ al detaliului, cu o emoţie vibrantă, care ţâşneşte din arta sa continuu, fără nici un fel de ostentaţie.”  – Marina Constantinescu, Directorul Festivalului Național de Teatru

A 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 19 și 29 octombrie 2018 și este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu. Ediţie desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Foto: Festivalului Național de Teatru – fnt.ro

10
/06
/14

Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă și Librăria Cărturești (de la Muzeul Țăranului Român) vă invită la o conferință cu tema ECHILIBRU, suținută de criticul literar Dan C. Mihăilescu, pe 12 iunie, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.

09
/06
/14

I. L. Caragiale s-a stins din viață pe 9 iunie 1912, în exil, la Berlin. Ziarul Metropolis reconstituie, din documentele epocii, atmosfera din preajma morții celui mai mare dramaturg pe care l-a dat România.

09
/06
/14

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN organizează marţi, 10 iunie, de la ora 19.30, în faţa Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), situat pe Bulevardul Dacia din Capitală, evenimentul "Recviem pentru Muzeu", în contextul în care existenţa instituţiei este pusă în pericol.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

08
/06
/14

A fost idolul masculin al oricărei femei. Era un amestec de straniu, de gesturi elegante. Avea magnetism, dar şi un dram de mister. Pe scenă, a fost un neuitat Romeo marcat de maladia marilor orgolii, un Hamlet romantic, apoi un Oedipe salvat de intensitatea liniştii tragice. Actorul Adrian Pintea ar fi împlinit anul acesta 60 de ani.

08
/06
/14

Miercuri, 11 iunie, de la ora 19.00, va avea loc spectacolul ,,Noapte bună, mamă!”, de Marsha Norman, cea mai recentă premieră ARCUB. În regia lui Mircea Cornisteanu şi cu o distribuţie de excepţie, Florina Cercel şi Cerasela Iosifescu, piesa îi dezvăluie spectatorului o multitudine de sensuri despre atitudinea faţă de viaţă.

08
/06
/14

Telespectatorii pot urmări luni, 9 iunie, de la ora 20.10, la TVR 2, „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Eugen Todoran (premiera TVR: 1983). Din distribuţia acestui spectacol fac parte Szilágyi Enikö, Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Petre Gheorghiu, Rodica Tapalagă, Camelia Maxim, Teodor Danetti, Sandu Sticlaru, Ion Anghel şi Cornel Vulpe.

07
/06
/14

La Teatrelli, „theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Gelu Colceag a montat „Hotel California“, după trei piese de Neil Simon. Ajutat de actori precum Carmen Tănase, Tania Filip, Radu Gabriel sau Mircea Constantinescu, regizorul își explică și ne explică în ce fel poate sau nu să reziste dragostea într-un cuplu.

07
/06
/14

Eusebiu Ștefănescu a primit anul acesta Premiul UNITER pentru rostirea poeziei, despre care spune că nu se poate face pe dinafară, ci ,,pe dinăuntru”. Când era mic, credea că o să devină poet. Apoi, o ședință de spiritism i-a arătat că destinul său este legat de actorie...

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

06
/06
/14

Fluturi şi oameni este un spectacol neastâmpărat, gândit special pentru copiii neastâmpăraţi ai zilelor noastre. Copiii care sigur vor înţelege de ce fluturii, mai nou, iau lecţii de balet, pe cine așteaptă Sirena în mijlocul mării și unde îşi vor petrece ... luna de miere Scufiţa Roşie şi Lupul cel Rău.