„Factorul groazei“ – un thriller despre puterea banilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/factorul-groazei-un-thriller-despre-puterea-banilor/

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

Un articol de Teodora Gheorghe|7 mai 2013

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010 (sau aşa numitul „Flash Crash“), în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia.

Robert Harris surprinde foarte veridic fenomenul dezumanizării sub influenţa obsesiei de a stăpâni fluxul banilor. Romanul urmăreşte într-o manieră incitantă parcursul dramatic al personajului central, de la preocuparea admirabilă pentru ştiinţă la paranoia stârnită de propria creaţie scăpată de sub control.

CONCURS Câştigă romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris!

Alexander Hoffmann este un om de afaceri cu o minte sclipitoare. După o cădere nervoasă, îşi părăseşte poziţia de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) şi, împreună cu Hugo Quarry, pun bazele unei afaceri de renume mondial: Hoffman Investment Technologies, un impresionant fond de hedging.

Inteligenţa fricii

Studiul inteligenţei artificiale îl ajută pe Hoffman să creeze programul VIXAL-4, posesorul unui algoritm care decide singur cum să joace la bursă în situaţiile riscante. Principiul de la baza algoritmului are ca pion principal mecanismul fricii. Dacă acesta este înţeles bine, poate prezice mersul pieţei.

Alex trăieşte o viaţă aproape monotonă alături de soţia sa Gabrielle, câştigând sume uriaşe de pe urma lui VIX, zis şi „factorul groazei“. Însă când un străin îi pătrunde în locuinţă trecând misterios de sistemul de securitate, pentru directorul fondului de hedging începe un periplu într-o lume de coşmar. Curând, VIXAL nu mai funcţionează ca înainte, generând un haos fără precedent.

Trei dintre lucrările de seamă ale lui C. Darwin – „Expresia emoţiilor la om şi animale“, „Descendenţa omului şi selecţia sexual“ şi „Originea speciilor“ – sunt citate la începutul multor capitole din roman. Supravieţuirea celor puternici într-un mediu amorf, administrat de quarţi (tocilarii geniali ai finanţelor) este tema predominantă.

Angajaţii lui Hoffmann gândesc şi acţionează animaţi de un instinct animalic. Investitori din toate colţurile lumii devin „prada“ celor mai mari creiere din fondul lui Hoffmann. Teama lor le furnizează combustibilul perfect pentru suprevieţuirea „specie“ de magnaţi în cadrul sistemului. Însă lupta care se dă în interiorul grupului este cea mai acerbă. În final, câştigă cel mai puternic, după ce şeful grupului nu mai este apt să conducă.

Agresorii devin victime

Personajele lui Harris sunt dezumanizate şi dominate de obsesii. Alex dă naştere unui adevărat imperiu în care mintea umană nu mai este solicitată, lasând locul programelor. VIXAL-4 aduce profituri uriaşe, funcţionând cu o inteligenţă greu de anticipat. Tehnologia însă nu doar înlocuieşte omul, ci îl distruge.

Hoffmann ajunge prizonierul propriilor halucinaţii, temându-se că, la rândul său, este victima unui scenariu elaborat menit să planteze în el una dintre cele mai puternice emoţii: groaza. Gabrielle are o fascinaţie morbidă pentru arta grotescă. Operele ei sunt construite din părţi reale de cadavre analizate cu o minuţiozitate cvasi-patologică.

Deşi pare cel mai pragmatic dintre toţi, Hugo Quarry urmează acelaşi traseu al partenerului său, moştenindu-i nu doar imperiul, ci şi obsesia. Pentru Hugo, VIXAL-4 „e peste tot, (…) chiar şi în aerul pe care îl respirăm“.

Protagoniştii thrillerului sunt exponenţi ai unor temeri actuale vizavi de economia instabilă ce a caracterizat numeroase ţări până anul trecut. În 2007, prăbuşirea Administraţiei Federale pentru Locuinţe (S.U.A.) a fost învinuită de fragilizarea sistemului financiar care a determinat începerea crizei economice. Indiferent de motivele care au condus la această situaţie alarmantă, efectele crizei s-au resimţit profund la nivel internaţional.

Teama de sărăcie a scăzut considerabil încrederea în posibilitatea de a trăi decent. În acelaşi timp, mulţi oameni de afaceri au profitat de pe urma sensibilizării maselor, concepând diverse scheme financiare inspirate din frica omului obişnuit de a pierde totul. Robert Harris face aluzie la această realitate, conturând tabloul prăbuşirii valorilor umane într-o societate mercantilă.

„Factorul groazei“ este o carte antrenantă în care misterul şi acţiunea sunt ingredientele principale ale unui thriller inteligent.

Cine este Robert Harris

Robert Harris este un cunoscut autor american contemporan. S-a născut în 1957, în Nottingham. A lucrat ca reporter pentru BBC şi editorialist pe teme de actualitate politică pentru „The Observer“. Cărţile sale s-au vândut în peste 10 milioane de exemplare şi au fost traduse în peste 30 de limbi. În 1992, publică „Fatherland“, primul roman de beletristică, care se bucură de un succes răsunător. Urmează o serie de bestselleruri: „Factorul groazei“, „Enigma“, „Archangel“, „Pompei“, „Imperium“, „Marioneta“, „Lustrum“, ş.a.

Foto: wikipedia

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

05
/06
/17

Sub acest titlu, „Elogiu satului românesc”, scriitorul, filozoful și diplomatul Lucian Blaga rostea în urmă cu 80 de ani (5 iunie 1937) , în aula Academiei Române, discursul de receptie ca membru al Academiei Române.

01
/06
/17

Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, cartea pentru copii scrisă de Iulian Tănase și ilustrată de Alexia Udriște, care a fost bestseller-ul editurii Nemi la Bookfest 2017, ajunge mai aproape de copiii din Timișoara, Iași, Brașov, București și Sibiu.

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

26
/05
/17

„Ca să scrii bine, trebuie să suferi!”, era crezul său, iar pana care-i țâșnea din suflet își trage seva din lumea penală a ocnelor siberiene, unde a fost încarcerat cu lanțuri la picioare. Ridicat la rangul de mari gânditori, titanul literaturii ruse a crezut până în ultima clipă a vieții sale că lumea se va salva prin frumusețe.

25
/05
/17

La cursurile lui Alin Ciupală îmi amintesc că toți voiam să dăm cele mai deștepte răspunsuri la întrebări care ne provocau într-un mare fel. M-am gândit chiar la acele întrebări recent, când cineva, aflând că am terminat Istorie, mi-a replicat banalul ,,înseamnă că ai o memorie bună”. Greșea, omenește.

25
/05
/17

„Barometrul de Consum Cultural 2016. O radiografie a practicilor de consum cultural”, studiu realizat și publicat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), va fi lansat miercuri, 7 iunie 2017, ora 11.00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, în prezența unor importante personalități din mediul cultural și academic, precum și a Ministrului Culturii, dl. Ioan Vulpescu.

24
/05
/17

400 de evenimente - lansări de carte, activități pentru copii, spectacole, piese de teatru și concerte - vor avea loc în cadrul celei de-a XII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, deschis, astăzi, la ora 12,00, la Romexpo.